Provoz JE Dukovany covid-19 dle ČEZu neohrožuje

281
JE_Dukovany
Foto: Skupina ČEZ

V jaderné elektrárně v Dukovanech [JE Dukovany] na Třebíčsku onemocněli infekcí covid-19 podle posledních informací tři lidé. Výsledky ostatních testovaných byly negativní. Testy o víkendu prošlo více než 20 lidí. O prvním případu nemoci Dukovany informovaly 1. července.

První případ nákazy se v JE Dukovany potvrdil před týdnem. Druhého nemocného potvrdili hygienici o víkendu, kdy také odebírali vzorky dalším lidem v preventivní karanténě.

„Oba nemocní zaměstnanci patří mezi zaměstnance, kteří jsou už od středy minulého týdne v ochranné preventivní izolaci. A stejně jako u prvního zaměstnance mají své pracoviště mimo střežený areál elektrárny,“ uvedl tiskový mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk o posledních zjištěných případech nákazy.

„Bezpečnosti ani spolehlivosti provozu elektrárny se tento stav nijak přímo netýká,“ dodal.

Fungování jaderné elektrárny se vrátilo do režimu z doby nouzového stavu, platí nošení roušek, povinná dezinfekce či rozestupy, část zaměstnanců opět pracuje z domova. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], které eviduje nemocné podle trvalého bydliště, se od začátku pandemie nakazilo novým typem koronaviru 211 lidí z Vysočiny. 180 z nich se již vyléčilo a čtyři zemřeli.

ČEZ ve svých elektrárnách reagoval neprodleně

Vedoucí Útvaru jaderné komunikace společnosti ČEZ Petr Šuleř pro FinTag.cz uvedl, že elektrárny ČEZu již přijaly mnohá opatření ke snížení rizika šíření nemoci mezi zaměstnanci a dodavateli. A to hned po výskytu nemoci v ČR, tedy s výrazným předstihem před vyhlášením nouzového stavu.

„Společnost ČEZ například zakázala zahraniční pracovní cesty. Zrušila návštěvy a exkurze, uzavřela Infocentra a přijala řadu dalších kroků,“ uvedl.

Podle něj pak v souvislosti s pokyny vlády a doporučeními hygieniků doplnila i mnoho dalších opatření. Od maximálního důrazu na hygienu a dezinfekci, nošení a výměnu roušek, oddělení směn klíčových pracovníků až po fyzická opatření. Jako je například snížení počtu míst v jídelnách, fyzická opatření typu přepážky. Zavedla ale i měření tělesné teploty, zrušení fyzicky konaných porad a schůzek. Zavedla práci z domova a soustředila se i na rozsáhlou osvětu proti šíření infekce covid-19.

ČEZ jakožto subjekt kritické infrastruktury

Petr Šuleř dále deníku FinTag.cz vysvětlil, že ČEZ má jakožto subjekt kritické infrastruktury státu zpracované plány krizové a havarijní připravenosti. A ty zahrnují i rizika spojená s šířením nemocí.

„Jsme v kontaktu s orgány krizového řízení ČR. V ČEZ funguje speciální pracovní tým, který přijímá, případně rozvolňuje, opatření průběžně, v souladu s těmito plány a v návaznosti na aktuální stav a potřeby, opatření vlády a doporučení hygieniků,“ uvedl.

Odmítl ale poskytnout bližší informace o současné situaci v Jaderné elektrárně Dukovany a jejím aktuálním vývoji. A to s ohledem na zákon.

„V souladu s platnou vnější i vnitřní legislativou není naše společnost, až na taxativně vymezené výjimky, oprávněna získávat, uchovávat a především poskytovat informace tohoto typu,“ řekl.

Uzavření JE Dukovany podle ČEZu nehrozí

Bezpečnost jaderných elektráren je podle Petra Šuleře nejvyšší prioritou. To v praxi a v souvislosti i s šířením infekce covid-19 znamená to, že v souladu s plány krizové a havarijní připravenosti jsou například pracovní místa klíčových profesí obsazena vždy až pěti pracovníky [systém pěti směn]. A dále platí, že jejich vzájemné kontakty jsou už více než čtyři měsíce minimalizovány a vztahují se na ně mimořádná ochranná opatření. Rozhodně odmítá dávat do souvislosti zajištění chodu jaderné elektrárny ohrožené covidem-19 například s chodem dolů v Karviné, které společnost OKD uzavřela z důvodu šíření infekce.

„Pracovní podmínky [v elektrárnách] jsou značně odlišné od prostředí například dolů či prostor s vyšším výskytem lidí. I při nejhorším hypotetickém scénáři by proto bezpečnostní funkce jaderných elektráren zůstaly vždy plně zachovány,“ vysvětlil pro FinTag.cz.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here