Nálada německých spotřebitelů se dále zlepšuje. Přispívá k tomu i dočasné snížení daně z přidané hodnoty [DPH]. Nižší DPH je přitom součástí kroků tamější vlády proti dopadům krize covid-19. Ukázal to aktuální průzkum institutu GfK.

Index nálady spotřebitelů na měsíc srpen se podle institutu zvýšil na minus 0,3 bodu z předchozích minus 9,4 bodu. Index vzrostl třetí měsíc za sebou a překonal očekávání analytiků. Ti čekali hodnotu minus pět bodů. Pokud je hodnota v záporných číslech, znamená to, že soukromá spotřeba ve srovnání se stejným obdobím loni klesne.

„K aktuálnímu mimořádně pozitivnímu vývoji bezpochyby přispělo snížení daně z přidané hodnoty. Je zjevné, že spotřebitelé se chystají učinit velké nákupy dříve, než se čekalo. To letos pomůže ke zvýšení výdajů,” uvedl výzkumník GfK Rolf Bürkl.

Podle něj vývoj nálady německých spotřebitelů během pandemie covid-19 ukazuje na oživení ekonomiky. A to ve tvaru širokého V, během nějž prudký pokles vystřídá rychlé zotavení. Široké V přitom v mnoha případech vzývají i čeští ekonomové.

Německo snížilo DPH o čtyři procenta

Německá vláda ve snaze podpořit oživení ekonomiky snížila základní sazbu DPH z 19 na 16 procent. Sníženou sazbu DPH pak ze sedmi na pět procent. A to od 1. července na šest měsíců. Cílem je podpořit poptávku a zvýšit spotřebu. Německé ministerstvo financí přitom dopady tohoto opatření odhadlo na pokles daňových příjmů ve výši 20 miliard eur.

Ekonomika poroste už v říjnu, říká německý ministr hospodářství

Podle Rolfa Bürkla není problém v nižších daňových příjmech, ale v dočasnosti opatření. Spotřebitelé by podle něj mohli své výdaje omezit, jakmile snížení sazeb DPH s koncem letošního roku skončí. Na druhou stranu německá vláda ve snaze podpořit oživení ekonomiky schválila podporu v úhrnné hodnotě 880 miliard eur [23,2 bilionu Kč], což by mělo německé exportní ekonomice pomoci zejména v dlouhodobém horizontu. Snížení DPH je tak podle ekonomů okamžitým stimulem, který má zmírnit aktuální propad ekonomiky.

Dodejme, že k nižší DPH sáhla i česká vláda. Ta se však omezila na snížení daně z 15 na 10 procent pro poskytovatele ubytovacích služeb a provozovatele sportovních a kulturních akcí. Návrh na snížení DPH u potravin ale vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] odmítla. Jako důvod uvedla, že by to potraviny stejně nezlevnilo, pouze zvýšilo marže maloobchodních řetězců.

PODCAST: Lidé se bojí utrácet, poptávka se nevrací

Jak si stojí německá ekonomika

Německá ekonomika je největší v Evropě a jsou na ní závislé i české firmy. V prvním čtvrtletí kvůli koronavirové krizi výrazně zpomalila a dostala se do recese. Proti předchozím třem měsícům oslabila o 2,2 procenta, nejvíce od globální finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí se počítá ještě s jejím výraznějším poklesem, německý spolkový úřad svůj rychlý odhad zveřejní v polovině příštího měsíce. Evropská komise [EK] na začátku července předpověděla, že německá ekonomika letos klesne o 6,3 procenta. Na příští rok počítá s růstem o 5,3 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here