Německo je v recesi. Důvěra v ekonomiku ale mírně vzrostla

50
recesi
Foto: Pixabay.com

Německá ekonomika je v hospodářské recesi. V prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. To je nejvíce od globální finanční krize v roce 2009 a zároveň druhý nejprudší propad německého hrubého domácího produktu [HDP] od znovusjednocení země v roce 1990.

Protože v předchozím čtvrtletí vykázala největší evropská ekonomika pokles o 0,1 procenta, je nyní v recesi. Bytí v hospodářské recesi se definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil své předběžné údaje.

V prvních třech měsících roku se snížila především soukromá spotřeba, která klesla o 3,2 procenta. Vývoz klesl o 3,1 procenta. Firmy výrazně méně investovaly do strojů, vybavení a vozidel, kde pokles činí 6,9 procenta. Většímu poklesu zabránily výraznější stavební investice a vládní výdaje.

Německá průmyslová a obchodní komora [DIHK] minulý týden ve svém odhadu uvedla, že německá ekonomika v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesne dvouciferným procentním tempem. Tedy minimálně o deset procent. Komora je tak mnohem pesimističtější než německá vláda a očekává dlouhododobější hospodářskou recesi.

Kabinet koncem dubna předpověděl, že německá ekonomika v letošním roce klesne o 6,3 procenta. To by byl nejhlubší propad od druhé světové války. V příštím roce počítá vládní prognóza s růstem HDP o 5,2 procenta.

Navzdory recesi se důvěra v ekonomiku mírně zlepšila

Na druhou stranu podnikatelská nálada v Německu se v květnu mírně zlepšila, a zastavila tak propad z předchozích dvou měsíců. 25.5. to uvedl hospodářský institut Ifo, jehož index vystoupil z dubnových 74,2 na 79,5 bodu.

Ekonom Ifo Klaus Wohlrabe si myslí, že německá ekonomika už prošla nejtěžší fází a situace už se zlepšuje. Dodal nicméně, že Ifo stále počítá na druhé čtvrtletí s dvouciferným poklesem ekonomiky. Nadále špatná podle něj bude situace u objednávek investičního zboží, počítá se také se snížením vývozu.

Podnikatelé současnou situaci hodnotí stále špatně. Díky uvolňování opatření zavedených proti šíření koronaviru se ale výrazně zlepšují jejich očekávání do dalších měsíců.

Údaj za duben byl zpřesněn směrem dolů. Na květen už analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že hodnota indexu vystoupí na 78,3 bodu. Přesto většina německých firem dál počítá se zhoršením situace svého podniku. Výrazně více optimismu do budoucna ale vykazuje sektor služeb. Současnou situaci i výhled lépe hodnotí maloobchodní firmy. Po více než půlroce se zvýšila hodnota indexu očekávání ve stavebnictví.

Kvůli šíření nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Německu musely v březnu uzavřít školy, obchody, kanceláře, restaurace i velká část výrobních provozů. S výraznějším propadem statistici počítají ve druhém čtvrtletí, kdy se naplno projeví dopady přijatých opatření.

Důvěra v ekonomiku mírně rostla i v Česku

Dodejme, že důvěra v ekonomiku v květnu po dosud největším propadu v předchozím měsíci stoupla o 0,3 bodu na 75,1 bodu i v Česku. Informoval o tom dnes Český statistický úřad [ČSÚ]. Opět klesla důvěra mezi podnikateli, kteří kvůli koronavirové krizi nadále čelí velkému poklesu poptávky. Naopak spotřebitelé byli oproti dubnu optimističtější.

Důvěra v českou ekonomiku u firem a spotřebitelů našla své dno

Důvěra mezi spotřebiteli meziměsíčně vzrostla o 11,8 bodu na 91,9 bodu. Podle statistiků klesly jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, zhoršení celkové ekonomické situace i vlastní finanční situace pro následujících 12 měsíců. Zároveň se však spotřebitelé více obávají zdražování.

Mezi podnikateli důvěra v květnu klesla o 2,2 bodu na 71,6 bodu, přičemž mírně vyšší byla v průmyslu. V ostatních odvětvích byla ve srovnání s výsledky dubnového průzkumu nižší. Ve službách zaznamenala nejnižší úroveň od počátku zjišťování.

Problém je v poklesu poptávky

„Podnikatelé stále čelí obrovskému poklesu poptávky. Ve srovnání s minulým měsícem se však snížil podíl těch, kteří očekávají zhoršení v nadcházejících třech měsících,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

V průmyslu důvěra podniků stoupla od dubna o 0,9 bodu na 72,9. Důvěra firem podnikajících ve stavebnictví klesla o 3,1 bodu na 104,2 bodu, v obchodu o 0,2 bodu na 85,2 a ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru o 5,5 bodu na 65 bodů.

Z průzkumu mezi 1 377 podniky dále vyplynulo, že 14 procent očekává návrat poptávky na dřívější úroveň do tří měsíců. Do půl roku ji čeká čtvrtina firem a do roka pětina podniků. Zhruba procento firem si myslí, že se situace na předkrizovou úroveň nevrátí. Poptávka u 23,6 procenta podniků nebyla krizí vůbec dotčena a 3,3 procenta podniků deklarovalo v květnu vyšší poptávku než před krizí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here