Výhled na hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska se zhoršil. A to ze stabilního na negativní. Změnu výhledu oznámila Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s [S&P]. Rating země ponechala na úrovni A+.

Změna výhledu hodnocení úvěrové spolehlivosti agenturou S&P by pro Slovensko mohla do budoucna znamenat zhoršení ratingu země. Ke zhoršení výhledu vedly agenturu především dopady pandemie covidu-19 na slovenskou ekonomiku v prvním letošním čtvrtletí. Ta totiž vykázala jeden z nejhorších propadů hrubého domácího produktu [HDP] mezi zeměmi EU. Například v prvním čtvrtletí se HDP nejvíce propadl mezičtvrtletně v Itálii, Francii [shodně o 5,3 %] a dále na Slovensku a ve Španělsku [o 5,2 %].

Statistický úřad shrnul českou ekonomiku za 1. čtvrtletí

Predikce propadu ekonomiky až o 9,5 %

Agentura dále uvedla, že v letošním roce očekává výrazný růst veřejného dluhu i schodku veřejných financí Slovenské republiky. Podle jejích odhadů by mohla ekonomika země propadnout až o 9,5 procenta. V příštím roce agentura S&P odhaduje oživení o zhruba pět procent. Což je méně ve srovnání s odhady tamní vlády. Dalším důvodem pro zhoršení výhledu je pak přílišné zaměření tamního hospodářství na automobilový průmysl.

„Zhoršení výhledu považuji za velkou výzvu dát veřejné finance do konce volebního období do pořádku. Není to jen úkol pro vládu, ale i pro obce a města a všechny ostatní subjekty veřejné správy,“ uvedl v reakci slovenský ministr financí Eduard Heger.

Ještě v květnu mezinárodní agentura Fitch Ratings snížila rating Slovenska o jeden stupeň na úroveň A se stabilním výhledem. Své rozhodnutí zdůvodnila rovněž hlavně dopady koronavirové krize na tamní ekonomiku.

Úvěrové riziko jsou vyšší úroky pro Slovensko

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory a ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má také vliv na podmínky úvěrů, například na úrokovou sazbu.

Současná slovenská vláda premiéra Igora Matoviče, která nastoupila do úřadu po únorových parlamentních volbách, již prosadila v parlamentu výrazné navýšení letošního rozpočtového schodku. A to na rekordních 11,95 miliardy eur [cca 318 mld. Kč]. To je více než čtyřnásobek původně plánované částky 2,77 miliardy eur [cca 73,7 mld. Kč]. Slovenská opozice schodek zkritizovala.

Slováci si odhlasovali schodek v přepočtu ve výši 318 mld. Kč

Navýšení schodku tamní vláda zdůvodnila očekávaným poklesem příjmů státu, a naopak růstem výdajů státu i v souvislosti s dopady covidu-19. Vzrůst rozpočtového schodku Slovenska prosadili při hlasování poslanci vládních stran, které mají ve sněmovně pohodlnou většinu. Slovenská vláda avšak chce od roku 2022 zavést závazné výdajové limity rozpočtu vlády. Od nich si v době ekonomického růstu slibuje vytváření rezerv.

Slovenská vláda uvažuje zavést rozpočtové výdajové limity

 

„Právě dnešní doba ukazuje důležitost výdajových limitů. Jsou země, které mají dluh na polovině, protože se tam zachovali jako dobří hospodáři – v dobrých časech odkládat na horší časy,“ uvedl ministr financí Eduard Heger [OĽANO].

Dodal, že horní limit výdajů státu na několik let dopředu by měl být stanoven konkrétní částkou, nikoliv jako podíl na výkonu ekonomiky. Dodatečné neplánované příjmy státu by sloužily jako rezerva.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here