Slovenská vláda chce od roku 2022 zavést závazné výdajové limity rozpočtu vlády. Od nich si v době ekonomického růstu slibuje vytváření rezerv na horší časy. Novinářům to dnes 16.7. řekl ministr financí Eduard Heger [OĽANO].

Nová koalice premiéra Igora Matoviče po propuknutí krize covid-19 tvrdila, že předchozí vlády dostatečně nevyužily příznivého vývoje hospodářství k ozdravení státních financí.

„Právě dnešní doba ukazuje důležitost výdajových limitů. Jsou země, které mají dluh na polovině, protože se tam zachovali jako dobří hospodáři – v dobrých časech odkládat na horší časy,” uvedl Eduard Heger.

Dodal, že horní limit výdajů státu na několik let dopředu by měl být stanoven konkrétní částkou, nikoliv jako podíl na výkonu ekonomiky. Dodatečné neplánované příjmy státu by sloužily jako rezerva.

Co dělá slovenská vláda

Vláda Igora Matoviče, která nastoupila do úřadu po únorových parlamentních volbách, zejména kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19 prosadila ve sněmovně zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na více než čtyřnásobek původně plánované částky. Země očekává propad ekonomiky asi o deset procent.

„Pokud bychom měli zavedené výdajové stropy, tak bychom do pandemie vstupovali lépe připraveni, s přebytkovým rozpočtem a s výrazně nižším dluhem,” vysvětlil Eduard Heger.

Vláda očekává snížení předpokládaných rozpočtových příjmů o 1,43 miliardy eur [38 mld. Kč] na 14,37 miliardy eur [382,2 mld. Kč]. Výdaje by oproti dosavadnímu rozpočtu, který prosadila ještě předchozí koalice premiéra Petera Pellegriniho, letos měly stoupnout o více než 40 procent na 26,32 miliardy eur [700 mld. Kč].

Slováci si odhlasovali schodek v přepočtu ve výši 318 mld. Kč

Hlavní část zvýšených výdajů tvoří podle ministerstva financí náklady přímo související s covidem-19. Vyčlenění dalších 2,9 miliardy eur [cca 77 mld. Kč] na výdaje úřad zdůvodnil závazky například ve zdravotnictví a dopravě, které dosavadní rozpočet prý nepokryl. Kromě toho ministerstvo financí do předlohy zahrnulo rezervu na neočekávané výdaje. V prvním letošním pololetí státní rozpočet Slovenska vykázal schodek bezmála 3,91 miliardy eur [104 mld. Kč].

Předpokládaný pokles 10 procent

Slovensko očekává letos kvůli covidu-19 propad své ekonomiky zhruba o deset procent. Míra nezaměstnanosti už v květnu vystoupila na tříleté maximum 7,2 procenta. Předchozí slovenské vlády opakovaně odkládaly výraznější ozdravení státních financí, byť země v posledních letech zaznamenala ekonomický růst. Bývalá vláda Petera Pellegriniho zase nedosáhla svého cíle, aby země loni poprvé ve své novodobé historii hospodařila bez deficitu veřejných financí.

ČTK/RED

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here