Slovenský parlament včera [14.7] změnou zákona schválil výrazné zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na rekordních 11,95 miliardy eur [cca 318 mld. Kč]. To je více než čtyřnásobek původně plánované částky 2,77 miliardy eur [cca 73,7 mld. Kč]. Slovenská opozice schodek zkritizovala. 

Důvodem jsou podle tamějšího ministerstva financí hlavně dopady pandemie covid-19, ale i nepokryté výdaje v původním rozpočtu. Vzrůst rozpočtového schodku Slovenska prosadili při hlasování poslanci vládních stran, které mají ve sněmovně pohodlnou většinu.

Opozice materiál kritizovala a tvrdila, že není známo přesné použití dodatečně naplánovaných výdajů. Také nezávislá rozpočtová rada ve svém komentáři k předloze upozornila, že část nových výdajů není v materiálu vysvětlena.

Pokles příjmů, nárůst výdajů

Vláda premiéra Igora Matoviče očekává snížení předpokládaných rozpočtových příjmů o 1,43 miliardy eur [38 mld. Kč] na 14,37 miliardy eur [382,2 mld. Kč]. Výdaje by oproti dosavadnímu rozpočtu, který prosadila ještě předchozí koalice premiéra Petera Pellegriniho, letos měly stoupnout o více než 40 procent na 26,32 miliardy eur [700 mld. Kč].

Hlavní část zvýšených výdajů tvoří podle ministerstva financí náklady přímo související s covidem-19. Vyčlenění dalších 2,9 miliardy eur [cca 77 mld. Kč] na výdaje úřad zdůvodnil závazky například ve zdravotnictví a dopravě, které dosavadní rozpočet prý nepokryl. Kromě toho ministerstvo financí do předlohy zahrnulo rezervu na neočekávané výdaje.

7,2% nezaměstnanost

V prvním letošním pololetí státní rozpočet Slovenska vykázal schodek bezmála 3,91 miliardy eur [104 mld. Kč]. Slovenští analytici i nezávislá rozpočtová rada už loni při schvalování státního rozpočtu na tento rok a před vypuknutím pandemie covidu-19 upozornili, že hospodaření státu bude oproti plánu bez dodatečných opatření horší. Slovensko očekává letos kvůli covidu-19 propad své ekonomiky zhruba o deset procent. Míra nezaměstnanosti už v květnu vystoupila na tříleté maximum 7,2 procenta.

Rekordní schodek má i Česká republika

Minulý týden schválila rekordní zvýšení letošního schodku státního rozpočtu i Sněmovna PČR a to na 500 miliard korun. Ve středu 8.7. 2020 pro navýšení hlasovalo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Jde o třetí navýšení letošního schodku. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard, sněmovna jej letos navýšila na 200 a na 300 mld. korun.

-500 000 000 000 korun má být letošní účet české vlády

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here