Podnikatelé jsou trvalým cílem pokusů o kybernetický podvod

157
kyberneticky
Ilustrace: Pixabay.com

Firemní klienti jsou nejčastějším cílem pokusů o kybernetický podvod. Útočník se vydává za majitele nebo ředitele společnosti a požaduje okamžitý převod nejčastěji na zahraniční číslo účtu.

U těchto podvodů se jedná o velmi vysoké částky v řádech statisíců až milionů korun. Vyplývá to z dat Komerční banky [KB]. Nejčastěji se banka setkává s podvody založenými na falešných inzerátech. Ty tvoří bezmála polovinu zachycených pokusů a týkají se zejména občanů a podnikatelů. Bankovní bezpečnostní systémy zachránily klientům v prvním pololetí před odcizením 33 milionů korun. To je téměř 90% nárůst proti loňsku. Nejvyšší transakce byla v objemu více než deset milionů korun zadaná na základě e-mailového pokynu podvodníka, který se vydával za ředitele společnosti.

„V posledních dvou letech je patrný posun od technologických útoků typu bankovního malwaru nebo phisingu k sociálnímu inženýrství. Pro útočníky je mnohem jednodušší finanční prostředky vylákat podvodem, než složitě vyvíjet a distribuovat malware nebo podvodné stránky,“ tvrdí manažer prevence podvodů Komerční banky Tomáš Fíla.

Dodává, že klienti by dnes měli být nad rámec dodržovaní standardů online bezpečného chování navíc ještě obezřetní při komunikaci přes internet. Ať už se jedná o běžné životní situace, jako je nákup zboží nebo platba za dovolenou, anebo o vnitrofiremní komunikaci.

Digitální stopa se stala pevnou součástí našich životů

Kybernetický útok a automatizované systémy

KB v prvním pololetí odhalila a zabránila kybernetickým podvodům za bezmála sto milionů korun. K tomu využívá řešení společnosti SAS. V reálném čase denně prověřují více než milion transakcí. Monitoruje chování různých entit, včetně zákazníků, účtů a internetového bankovnictví. Slučuje data o jejich chování s externími daty o událostech.

„Většina finančních institucí dnes využívá bazální kontrolní mechanismy. Jako jsou autorizace přístupu nebo behaviorální analýza v online a mobilním bankovnictví. Už méně bank ale porovnává běžná schémata chování s těmi abnormálními. Komerční banka šla ještě o krok dále a využívá neurální sítě schopné průběžného učení,“ tvrdí regionální ředitel společnosti SAS Institute ČR.

Podle dlouhodobých ukazatelů ratingových agentur Moody‘s, Standard & Poor’s a Fitch je Komerční banka nejbezpečnější bankou nejen v České republice, ale i v celé střední a východní Evropě.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here