Městský soud v Praze vyhověl žádosti Smartwings a ČSA a vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Moratorium platí na maximálně tři měsíce s tím, že ho lze za mimořádných okolností o čtvrt roku prodloužit. Vyplývá to z dokumentů, které soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku.

O podání žádosti na vyhlášení moratoria informovaly Smartwings a ČSA ve středu. Potřeba moratoria podle mluvčí firmy Vladimíry Dufkové plyne výhradně z následků způsobených pandemií, která globálně vyvolala největší krizi v letectví. Obě společnosti byly před vypuknutím pandemie ziskové a očekává se, že se po jejím pominutí k ziskovosti opětovně vrátí. Smartwings loni vykázaly zisk před zdaněním 183 milionů korun. ČSA v roce 2019 hospodařily se ziskem před zdaněním 79,2 milionu korun.

Během moratoria nelze vyhlásit na firmy úpadek. „Závazky bezprostředně související se zachováním provozu podniku vzniklé po vyhlášení mimořádného moratoria je dlužník po dobu jeho trvání oprávněn hradit přednostně před dříve splatnými závazky,” uvedl soud.

100% vstup státu do společnosti Smartwings rozděluje vládu

Požádat o dočasný odklad firmě nově umožnil zákon označovaný jako Lex covid ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. Zákon je účinný od konce dubna, mimo jiné znemožňuje do konce srpna podání insolvenčních návrhů. Moratorium lze podle normy vyhlásit na dobu tří měsíců. Tuto dobu může insolvenční soud na návrh dlužníka ještě prodloužit o další tři měsíce. Návrh na mimořádné moratorium mohou firmy podat do 31. srpna. Návrh přitom není vázán na podání insolvenčního návrhu a zahájení insolvenčního řízení a nemusí s ním souhlasit nadpoloviční většina věřitelů.

Výši závazků firmy nezveřejnily

„Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a nadále obnovují další linky v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních,“ říká předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně.

Smartwings nyní provozují z Prahy letecká spojení do 25 destinací, z Brna do devíti a z Ostravy do dvou. České aerolinie operují lety do 12 destinací a od září plánují obnovení linek do Barcelony, Madridu, Budapešti, Göteborgu, Bukurešti, Bruselu, Varšavy a Milána.

Podle zástupců firmy je moratorium jen dočasným opatřením. Společnostem Smartwings a ČSA má poskytnout potřebný čas k zajištění finanční stability. A to v úzké spolupráci s financujícími bankami, pronajímateli letadel a dalšími věřiteli.

„Smartwings Group, stejně jako ostatní letecké společnosti, provádí restrukturalizaci vedoucí k úsporám,“ upřesnil Jiří Šimáně.

Problematická podpora pro Smartwings a ČSA

Smartwings Group kvůli vyhlášení výjimečného stavu a zavedení mimořádných opatření v souvislosti se šířením koronaviru zaznamenala v porovnání s loňským rokem v dubnu až červnu propad letových výkonů o 95 procent, v červenci a srpnu o více než 80 procent.

Skupina na konci června oznámila, že propustí až 600 zaměstnanců. Začala s tím v červenci a v několika vlnách tak chce činit do února 2021. Propouštění se týká pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. V letecké skupině pracovalo před propouštěním kolem 2 500 lidí.

Skupina Smartwings nemá zájem o majetkový vstup státu

Zatímco část leteckých společností cíleně zaměřenou pomoc od svých států obdržela, Smartwings a ČSA zatím ne. Chtějí využít program COVID Plus, který spustila Exportní garanční a pojišťovací společností [EGAP] po notifikaci Evropskou komisí až ve druhé polovině července.

„Proces žádosti o záruky za tento úvěr je složitá a časově náročná procedura vyžadující dohodu celé řady stran. Zejména z těchto důvodů skupina Smartwings Group využila mimořádného moratoria. Jednáme o všech dostupných možnostech financování. […] V této souvislosti jsme také nově angažovali mezinárodního poradce, společnost EY, která má rozsáhlé zkušenosti v oblasti restrukturalizací a zajišťování financování i potřebnou specializaci na letectví,” upřesnil Jiří Šimáně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here