Výnosy na dolaru jsou pryč, říká Jaromír Šindel ze Citibank

530

US ekonomika se může po krizi postavit na nohy dříve než ta evropská. Reálné výnosy na dolaru jsou ale nyní pryč, stejně jako výjimečná pozice USA. Alespoň to říká hlavní ekonom Citibank pro ČR, Slovensko a Slovinsko Jaromír Šindel v dalším z videorozhovorů ABCD investora, jehož je FinTag mediálním partnerem.

Jaromír Šindel, který od srpna 2007 zastává funkci hlavního ekonoma Citibank Europe pro Českou republiku, Slovensko a Slovinsko, stejně jako ostatní ekonomové těžko predikuje budoucí vývoj. Podle něj ho určí dvě skutečnosti. První bude další šíření nákazy covid-19 a schopnost ekonomik absorbovat vypnutí z letošního jara.

„Firmám a lidem, některým více jiným méně, chybí peníze v peněženkách. Ta ziskovost firem se propadla. […] Také uvidíme, jak dlouho vydrží děti ve školách. Efektivita firem se totiž bude odvíjet od toho, zda děti budou chodit do školy,“ říká ekonom Citibank Europe Jaromír Šindel v ABCD investora.

Jaromír Šindel hodnotí USA a Evropu

Upozorňuje, že z hlediska globálního pohledu na ekonomiku se může ukázat, že USA se i přes vysoký počet nakažených a obětí s dopady krize covid-19 vyrovnají lépe než Evropa. Už třeba kvůli tomu, že počty nakažených a obětí v Evropě opět rostou. A rozdíly mezi počty nakažených se stále zmenšují.

„Čekáme menší propad ekonomiky v USA než v Evropě. V našich predikcích ta Amerika nevychází úplně špatně,“ říká Jaromír Šindel.

HDP USA i Kanady rekordně klesl. Trump má plán na oživení

Podle něj je sice pravda, že trh práce v USA nyní zažívá krušné časy, ale na rozdíl od evropského trhu tím dokazuje i svoji větší pružnost.

„Zároveň není uspán podporami typu Antivirus či kurzarbeit,“ upozorňuje.

Zdravotnické systémy a vývoj v Číně

Problémy Jaromír Šindel očekává zejména v zemích, ve kterých není na dobré úrovni zdravotnický systém. To se týká například zemí Jižní Ameriky.

„Ono už ten rozdíl vidíte i mezi Českem a Slovenskou republikou, kde ty dopady na slovenskou veřejnost i ekonomiku byly zásadnější,“ upřesňuje.

Hlavní problém slovenského zdravotnictví jsou státní nemocnice

Problémy čeká hlavně v Jižní Americe. Favoritem restartu po krizi covid-19 bude dle jeho názoru Čína, pro kterou podle něj byla krize covid-19 po obchodních sporech s USA a finanční krizi v roce 2009 dalším ze silných argumentů, aby se orientovala na domácí poptávku a snahu vybudovat nezávislou čínskou ekonomiku.

„To znamená, že je tam silná tendence se postavit na vlastní nohy. […] Navíc si je třeba uvědomit, že Čína stárne. Což jen podporuje konec tamější levné práce, která už nebude tahounem čínské ekonomiky. A to není dobré pro nikoho…,“ uzavírá v rozhovoru v ABCD investora Jaromír Šindel, který se v něm dotkl i vývoje na akciových a měnových trzích.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here