Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí klesla proti prvním třem měsícům roku o rekordních 11,4 procenta. Meziroční pokles hrubého domácího produktu [HDP] činil 13,9 procenta. Nejlépe si přitom vedlo Finsko. Ve své konečné zprávě to dnes [8.9.] uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Mezičtvrtletní hospodářský pokles je méně výrazný než podle dřívějších údajů, kdy se blížil dvanácti procentům. V zemích platících eurem se ekonomika proti předchozímu čtvrtletí propadla o 11,8 procenta a meziročně o 14,7 procenta.

„Tím, že přehodnocení HDP bylo spíše kosmetické, tak trh nikterak nepřekvapilo. Ten s napětím očekával zejména zveřejnění struktury vývoje evropské ekonomiky,” říká ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Podle něj se tak ukázalo, že z více než poloviny za  mezičtvrtletním poklesem stál propad spotřeby domácností, která se oproti prvnímu čtvrtletí snížila o 12,4  procenta.

„Ze zhruba jedné třetiny se na poklesu HDP podílely fixní investice, které se snížily mezičtvrtletně o 17 procent. Mírně negativní příspěvek vykázal také čistý export a spotřeba vlády. Zatímco vývoj soukromé a vládní spotřeby byl přibližně v souladu s tržním očekáváním, pokles investic čekal trh nižší,” upřesnil.

Finsko dopadlo vůbec nejlépe

Mezi jednotlivými státy zaznamenalo největší propad HDP proti předchozím třem měsícům Španělsko [-18,5 %]. Dále Chorvatsko [-14,9 %] a Maďarsko [-14,5 %]. Řecko zaznamenalo pokles HDP o 14 procent, Portugalsko [-13.9 %], Francie [-13.8%].

Mezičtvrtletní procentní vývoj HDP jednotlivých unijních zemí ve druhém čtvrtletí

O něco lépe na tom byla největší unijní ekonomika Německo, kde HDP klesl proti prvnímu čtvrtletí o 9,7 procenta. Vůbec nejlépe na tom bylo Finsko [-4,5%], Litva [-5,5 %], Estonsko [-5,6 %]. Dále pak Irsko [-6,1 %], Lotyšsko [-6,5 %] a Dánsko [-6,9%].

Propad HDP ČR ve výši 8,7 %

České hospodářství podle zprávy Eurostatu zaznamenalo proti prvnímu čtvrtletí 8,7% propad. Což je o tři desetiny procentního bodu více, než uváděla předběžná zpráva v srpnu.

ČSÚ potvrdil rekordní propad českého HDP ve 2. čtvrtletí

Slovenská ekonomika klesla o 8,3 procenta. Meziročně pak česká ekonomika klesla o 11 procent, slovenská o 12,2 procenta. Eurostat ve své zprávě zdůraznil, že aktuální výsledky jsou zdaleka nejhorší od zavedení těchto statistik v roce 1995.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here