Žádosti o dotaci z programu Covid – Ubytování mohou provozovatelé ubytovacích zařízeních podávat od pátku 11. září. Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] zveřejnilo výzvu k předkládání žádostí o dotace. Ty přijímá Státní fond podpory investic [SFPI] do letošního 30. října.

Dotační program Covid – Ubytování schválila vláda 21. července. Tedy zhruba čtyři měsíce od uzavření hromadných ubytovacích zařízení. Ministerstvo pro místní rozvoj pak vypracovalo podrobný program a čekalo na jeho notifikaci od Evropské komise [EK]. Ta ji programu udělila 28.8. a pak už se čekalo na zveřejnění výzvy k programu Covid – Ubytování ze strany MMR. A to se stalo v pondělí 7. září.

Vyhlášení výzvy v programu Covid – Ubytování již nic nebrání

Podle zveřejněné výzvy začne SFPI, který je administrátorem programu, přijímat žádosti v online formě v pátek 11. září 2020. Příjem žádostí skončí 30. října letošního roku. Rozhodným obdobím pro čerpání dotace z projektu je období od 14.3. do 24.5.2020. V součtu mohou provozovatelé načerpat podporu za 72 dnů. Celková částka v programu je 3,3 miliardy korun.

Rozhodnutí o poskytnutí dotace budou vydávána průběžně do 15. prosince, kdy má skončit i proplácení peněz z programu. V případě potřeby by proplácení mohlo pokračovat až do prvního čtvrtletí příštího roku. Po vydání rozhodnutí by dotace podle podmínek výzvy měla být zpravidla do 30 dnů převedena na účet žadatele.

Výše podpory pro provozovatele ubytování

Příspěvek z programu Covid – Ubytování je odstupňování podle kategorie a třídy zařízení. Jeho výše se pohybuje v rozmezí 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podporu nevyplatí SFIP krátkodobým pronajímatelům, tedy například pronajímatelům z Airbnb.

Na nejvyšší částku 330 Kč mají nárok hotely, motely, botely se čtyřmi a pěti hvězdami, tříhvězdičková zařízení mají nárok na 300 Kč za pokoj a noc. Hotely garni mají nárok na 250 Kč. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony budou moci žádat o 200 Kč na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny mohou čerpat dotaci ve výši 100 korun na pokoj. Pozor, kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Na program Covid – Ubytování se vztahuje takzvaný dočasný rámec EK. To znamená, že maximální suma, kterou mohou podnikatelé získat z programu veřejné podpory činí na jednoho žadatele 800 tisíc eur [asi 21,3 milionu Kč].

Pozor na čerpání podpory z jiných programů

Čerpání podpory z programu Covid – Ubytování nemohou žadatelé načerpat zároveň s kompenzačním bonusem pro živnostníky nebo malá eseróčka. Pokud už žadatel bonus získal, příspěvek z Covid – Ubytování mu bude o vyplacenou částku zkrácen. Naopak slučitelný je program Covid – Ubytování s programem Covid – Lázně a Covid – Nájemné. Podstatné je i to, že zájemce o dotaci se bude muset vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody.

Podcast: MMR hasí problém s vouchery na lázně

Do programu se budou moci přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Pražští podnikatelé, kteří budou mít u programu nejasnosti nebo budou chtít pomoci s podáním žádosti, se mohou obrátit na poradnu Hospodářské komory ČR, která byla ve spolupráci s hlavním městem otevřena v červnu. K dispozici jsou podnikatelům i služby zapojených právních kanceláří.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here