Amazon.com v USA a Kanadě nabere dalších 100 tisíc lidí

96
Amazon.com
Ilustrace: Pixabay.com

Společnost Amazon.com ve Spojených státech a Kanadě hledá dalších 100 tisíc zaměstnanců. Je to už počtvrté, co tato americká firma letos ve velkém nabírá, aby udržela krok s poptávkou, kterou umocnila pandemie nemoci covid-19. Novým zaměstnancům nabízí Amazon.com 15 USD [cca 337 Kč] na hodinu.

Největší internetový obchod světa Amazon.com dnes ve své zprávě uvedl, že na plný či poloviční úvazek hledá zaměstnance nejen v USA, ale i v Kanadě. Noví zaměstnanci budou pracovat zhruba ve stovce skladů a provozních míst, které Amazon spouští tento měsíc.

„Amazon dál vyhodnocuje, zda na zimní období bude nad avizovaných 100 000 nových pracovníků potřebovat ještě sezonní zaměstnance,“ řekla Alicia Bolerová Davisová z vedení společnosti Amazon.

V červenci firma oznámila, že celosvětový počet jejích zaměstnanců poprvé překročil jeden milion. Podnik přitom již tento měsíc oznámil, že nabízí ve Spojených státech volná pracovní místa zhruba pro 33 tisíc lidí. Dalších 100 tisíc lidí Amazon.com hledal v březnu a 75 tisíc nových pracovníků v dubnu. Nezaměstnanost v USA se v srpnu poprvé od dubna dostala pod deset procent. Klesla na 8,4 z 10,2 procenta v předchozím měsíci.

V USA přibylo v červenci 1,8 mil. nových pracovních míst

Výsledky Amazonu jsou fantastické

Amazon.com je internetový obchod, který patří americké společnosti Amazon.com, Inc. se sídlem v Seattle ve státě Washington. Je to jeden z největších zasilatelských obchodních řetězců světa. Druhý je čínská společnost Alibaba. Firma vyrábí také vlastní čtečky elektronických knih Amazon Kindle a tablet Kindle Fire. Amazon dovoluje i prodej malovýrobcům v její síti, ale bere si za to 15% provizi.

Amazon v letošním druhém čtvrtletí zvýšil tržby o 40 procent na 88,9 miliardy dolarů [cca 2 bil. Kč]. Vykázal tak nejvyšší zisk za 26 let své existence. Meziročně jej zdvojnásobil na 5,2 miliardy dolarů. Čistý zisk společnosti Amazon.com přitom loni za celý rok činil cca 82 miliard USD. Obdobné raketové růsty tržeb a zisku přitom hlásí kvůli krizi covid většina zavedených internetových obchodů a doručovatelských služeb. A to i ty české.

Simona Kijonková očekává tlak na cenu přepravy v e-commerce

Amazon.com v Evropě

Evropské pobočky společnosti Amazon začaly 4. prosince 2009 zasílat do ČR kromě knih, CD a DVD také zboží z ostatních produktových kategorií, jako je elektronika, hračky a další zboží. V Evropě má Amazon pobočku ve Velké Británii, Francii, Německu a Itálii.

V České republice funguje od roku 2015 sklad a zasílací centrum německé pobočky Amazonu, které sídlí poblíž Dobrovize u Prahy. Dobrovízský Amazon zajišťuje svozové autobusy pro své zaměstnance z několika okolních měst. Směny pro skladové manipulátory začínají v 7:00 a včetně půlhodinové přestávky trvají 10 hodin a 10 minut. Základem jsou čtyři pracovní dny v týdnu, podle potřeby firmy jsou přidělovány přesčasy, respektive další pracovní dny.

V prosinci 2013 šéf společnosti, Jeff Bezos, prohlásil, že Amazon hodlá v USA dopravovat objednané zboží pomocí dronů. Tuto službu nazval Prime Air a nadále ji testuje a rozvíjí. Jeff Bezos je přitom aktuálně nejbohatším mužem světa.

Jeff Bezos je nejbohatší

Jeff Bezos začínal pracovat s internetem již v roce 1994, kdy provozoval knihkupectví Cadabra.com, které následně přejmenoval na Amazon podle řeky Amazonka. V roce 1998 koupil Internet Movie Database a Alexa.com. Již v roce 2018 byl vyhlášen nejbohatším člověkem světa. Jeho tehdejší 17% podíl ve společnosti Amazon stoupl díky nárůstu ceny jejích akcií natolik, že mu byl přičítán majetek ve výši 118,5 miliardy dolarů. Letos kvůli koronaviru a nárůstu internetových prodejů stoupl jeho majetek podle agentury Bloomberg na celkových 189 miliard dolarů.

Hodnota Trumpova majetku klesá, nejbohatší je Jeff Bezos

Bezosův majetek tak přesahuje tržní hodnotu takových společností, jako je Exxon Mobil, Nike či McDonald’s. Za zmínku stojí to, že Bezos vykazoval své technické nadání už od dětských let. Po dokončení střední školy šel studovat fyziku na Princetonskou univerzitu. Následně se zaměřil na informatiku. Během studia byl členem různých studentských organizací, mj. studentské organizace pro výzkum vesmíru. Po dostudování v roce 1986 pracoval jako informatik na Wall Streetu pro různé společnosti.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here