Rektoři vysokých škol žádají vládu na příští roky o více peněz. Avizované zvýšení rozpočtu na vzdělávání na vysokých školách o jednu miliardu je podle nich nedostatečné. Vláda by podle nich měla zohlednit inflaci a také to, že letos kvůli koronavirové krizi přišly univerzity o stamiliony korun.

Výše uvedené jsou závěry dnešního jednání České konference rektorů [ČKR]. Česká konference rektorů [na obrázku 156. zasedání Pléna ČKR, pozn. red.] apeluje na Vládu ČR, aby dodržela svůj závazek navyšovat finanční prostředky do vysokého školství.

„Vysoké školy musí čelit mimořádné situaci, investovat velké prostředky do hygienických opatření, technického vybavení, citelně byly postiženy koleje a menzy a nastal i velký výpadek příjmů u programů celoživotního vzdělávání, smluvního výzkumu i dalších aktivit v rámci doplňkové činnosti,” stojí v usnesení rektorů.

Rozpočet na vzdělávání na vysokých školách činí v letošním roce zhruba 27,4 miliardy korun. Návrh, který Ministerstvo financí ČR tento týden poslalo vládě, počítá pro příští rok s růstem o jednu miliardu. Ministr školství Robert Plaga [ANO] také již dříve uvedl, že navýšení o další miliardu by mělo vysoké školy čekat i v roce 2022. Podle vysokých škol to nestačí, chtějí o rozpočtu ještě jednat.

Návrh rozpočtu 2021: Ministerstvo navrhlo ztrojnásobit schodek

Rektoři vyčíslí ztráty

Přesnou výši ztrát a vícenákladů za první tři čtvrtletí chtějí zástupci vysokých škol vyčíslit zhruba do dvou týdnů. Což potvrdil předseda ČKR a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Podle něj by se mohlo jednat až o miliardu korun. Vláda by toto měla zohlednit v rozpočtu na příští rok i ve výhledech na roky 2022 a 2023.

„Skutečnost je bohužel taková, že na rozdíl od výzkumu, kde peníze skutečně reálně rostou, tak na vzdělávání my v současné době jsme na 89 procentech roku 2008, pokud započteme inflaci,” vysvětlil Petr Sklenička.

Peníze na vzdělávání na vysokých školách podle něj klesají i přesto, že současná vláda nominálně školám peníze přidává. Dokládá to tím, že začínající vysokoškolští pedagogové mají podle něj v současnosti nižší platy než středoškolští učitelé. Podle dat ministerstva školství brali vyučující na středních školách v letošním prvním čtvrtletí průměrně 41 991 Kč. Průměrná mzda v ČR byla 34 077 korun.

Financování českého školství

Financování vysokých škol v ČR je podle Petra Skleničky v přepočtu na procento HDP na 74 procentech průměru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD].

„Dochází tu k odlivu nadějných kolegů i do regionálního školství, a dokonce jsme byli i předstiženi Slovenskem, pokud jde o výdaje na vysokoškolské vzdělávání v poměru k HDP,” vysvětlil s tím, že situaci v českém školství je třeba řešit komplexně, zvýšení platů pedagogickým pracovníkům o devět procent, je dle jeho názoru jen část širšího problému.

Česká konference rektorů [založena 28. ledna 1993] je orgánem reprezentace vysokých škol České republiky složeným z představitelů vysokých škol. V současné době má 46 členů, jimiž jsou rektoři všech veřejných [26] , obou státních a více než poloviny soukromých [18] vysokých škol.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here