Pilulka Lékárny nabídla akcie investorům. Vyplatí se je koupit?

1326
pilulka
Foto: Pilulka.cz

Krátce po IT společnosti eMan vstoupila na trh Start pražské burzy akciová společnost Pilulka Lékárny. Tržní hodnota třetí největší stejnojmenné lékárenské sítě v Česku je odhadována na 700 až 850 milionů korun před zohledněním navýšení kapitálu, firma přitom chce na pražské burze získat až 150 milionů korun. Akcie Pilulky lze koupit ve veřejném úpisu do 20. října 12:00 hodin.  

Pilulka v České republice provozuje 32 vlastních kamenných lékáren a 120 franšízových provozoven. Aktivní je i na Slovensku a v Rumunsku, příští rok plánuje expandovat na maďarský trh. Hlavní síla společnosti spočívá v online prodeji a dodávce volně prodejných léků [OTC] a taky výživových doplňků a kosmetiky.

V online službách platí Pilulka za průkopníka na trhu. Na tuzemském lékárnickém trhu se proto i často dostává do střetů s provozovateli klasických kamenných lékáren. Naposledy například kvůli jejímu online rezervačnímu systému léků www.erecept.cz, který charakterizovala jako národní a nabídla v něm účast všem tuzemským lékárnám. Společnost také dlouhodobě prosazuje uvolnění regulace pro online výdej léků na předpis, který se v Evropě postupně dále prosazuje.

Ekonomické ukazatele společnosti Pilulka Lékárny

[Zdroj: Helgi Analytics]

Pilulku založili v roce 2013 bratři Petr a Martin Kasovi, kteří čtyři roky předtím úspěšně prodali svůj roky budovaný e-shop kasa.cz. Loni dosáhla Pilulka konsolidované tržby ve výši 1,3 miliardy korun. Zástupci firmy přitom očekávají, že v roce 2024 by měla dosáhnout tržeb ve výši až 4,3 miliardy korun. Pilulka operuje s průměrnou hrubou marží ve výši 25 až 30 % a předpokládá dosažení EBITDA marže ve výši 3,4 procenta v roce 2024.

Jakkoliv v posledních čtyřech letech vykázala Pilulka ztrátu, její majitelé předpokládají, že již příští rok bude společnost na úrovni EBITDA zisková. Argumentují silným růstem počtu klientů, které do online lékáren přivádí krize covid. V roce 2020 se předpokládá navýšení počtu klientů Pilulky o více než 200 tisíc na celkových cca. 650 tisíc klientů.

Jak a kde koupit akcie Pilulky

Pilulka nabízí na trhu Start až 800 tisíc akcií. To odpovídá zhruba třetinovému podílu ve firmě. Investoři mohou podávat nabídky v cenovém rozpětí mezi 350 a 424 korunami. Akcie lze nakoupit pouze v takzvaných lotech. To jsou balíky několika akcií. V případě Pilulky obsahuje jeden lot 80 akcií a odhadovaná hodnota takového lotu je 28 až 34 tisíc korun. Manažerem úpisu akcií [IPO] je investiční skupina WOOD & Company, prodej retailovým zákazníkům zajišťuje prostřednictvím své online platformy opPORTUnity.

„Akcie Pilulky jsou vhodné pro dlouhodobé držení a nikoliv trading. Akcie jsou určeny dlouhodobým investorům, které oslovuje příběh společnosti a rádi by využili jejího růstového potenciálu. Doporučený investiční horizont je dva až tři roky,“ vysvětluje šéf Portu a ředitel digitálních operací WOOD & Company Radim Krejčí.

Dodává, že na opPORTUnity nejsou s úpisem akcií Pilulky spojené žádné poplatky. Zpoplatněný je až realizovaný pokyn na nákup nebo prodej v rámci následného obchodování. Platforma přitom nabízí také bližší informace o IPO Pilulky: Prospekt akcií, finanční analýzu, prezentaci manažerů Pilulky, zprávu o výsledcích právního due diligence či Burzovní pravidla pro trh Start.

Vstup Pilulky na burzu odpovídá současným trendům

Rozhodnutí Pilulky vstoupit na trh Start pražské burzy je logickým krokem. Jsou to právě IT společnosti a společnosti zaměřené na e-commerce, které do budoucna slibují slibný růst. Pilulka má navíc kvůli zajištění větší likvidity v plánu postupně přenést obchodování akcií na hlavní trh pražské burzy.

Zástupci firmy se zavázali, že z výnosů prodeje svých akcií zainvestují expanzi Pilulky na rumunském a maďarském trhu. Pilulka tak jde s aktuálním trendem na lékárenském trhu, kde dochází k mnoha akvizicím a stále více dominují řetězce, často už i s přesahem mimo střední a východní Evropu. Část peněz utržených na burze chtějí bratři Kasovi investovat i do zajištění dalších skladovacích kapacit a IT infrastruktury.

Loni v říjnu Pilulka otevřela v Praze – Horních Počernicích lékárnu o rozloze 3 500 m². Nové prostory jí umožnily rozšířit objem skladových položek až na 20 tisíc druhů zboží. Zrychlilo se i vybavení objednávek, tzv. picking. Součástí lékárny je skladové distribuční centrum vybavené elektronicky i samospádem poháněnými dopravníky, teplotně odstíněnými vstupními gaty, stovkami metrů paletových pozic a tisíci metry regálových pozic.

Bratři Kasovi Pilulku povedou dál

Pilulka zaměstnává více než 270 lidí, z nichž zhruba 100 je vysoce kvalifikovaných lékárníků a zdravotníků. Jedná se o holdingovou společnost držící 100% podíl ve slovenských entitách Pilulka.sk a Top Farma a vlastní 70% podíl v rumunské společnosti Pilulka Online S.R.L.

Bratři Petr a Martin Kasovi, zakladatelé a vrcholoví manažeři Pilulky, vlastní ve společnosti celkový 47,3% podíl. I po ukončení aktuálního úpisu akcií tak budou nadále největší akcionáři společnosti. Což je z hlediska investorů významný faktor, protože přivádí k závěru, že cílem obou bratrů bude Pilulku dále rozvíjet.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here