Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v září 18,8 miliardy korun. To je o deset procent více než v srpnu a o 40 procent více než v září 2019. Vyplývá to ze statistik prodejů České národní banky [ČNB] a České bankovní asociace [ČBA].

IndexRPSN ČBA [průměrná roční procentní sazba nákladů] podle statistiky ČNB činil za září u hypotečních úvěrů na bydlení 2,28 procenta. Proti srpnu 2020 klesla průměrná RPSN o 0,06procentního bodu. Za rok se snížila o 0,39procentního bodu. To je snížení měsíční splátky u průměrné hypotéky o 910 Kč.

„Hypoteční úvěry pokračují v silných prodejích. Září bylo jedním z historicky nejsilnějších měsíců z hlediska prodejů. Platí to zatím i o celém letošním roku. Za prvních devět měsíců se hypoték prodalo za 151 miliard korun. Extrapolací na celý rok dojdeme k číslu 201 miliard korun,” uvedl analytik ČBA Vladimír Staňura.

Lidé volí hypotéku i kvůli útěku do bezpečí

Podle Staňury byl do letoška z hlediska objemů rekordní rok 2018, kdy se prodalo hypoték za 187 miliard korun. Za aktuálními výsledky stojí nízké a snižující se RPSN [roční procentní sazba nákladů] a úrokové sazby.

„Výrazný vliv má bezpochyby také útěk do bezpečí, kdy v nejistých dobách je investice do vlastního bydlení, popřípadě do investiční nemovitosti sázka na jistotu. Vedle toho při neustálých zprávách o zadlužování státu a zadlužování budoucích generací je vlastnění nemovitosti stále více vnímáno jako dobré zajištění na stáří,“ dodal.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen za září výrazně vzrostlo na 4,4 miliardy korun. To je historicky druhý nejsilnější měsíc za listopadem 2016, kdy refinancování dosáhlo 4,8 miliardy korun.

Takto vysoký objem refinancování byl podle analytiků očekávatelný. Je dán nízkým RPSN, kdy klienti bank mají možnost refinancovat si hypotéku za lepších podmínek.

„Pokud RPSN zůstane nízké, budeme vidět vysoké objemy refinancování i v příštích měsících. Objem refinancování k objemu nových hypotečních úvěrů je 23 procent. To je velmi vysoké číslo. Špatně pro banky, dobře pro spotřebitele,” vysvětlil Staňura.

Výsledky prodejů bankovních úvěrů i vkladů

Objem bankovních úvěrů rezidentů ke konci září 2020 dosáhl 6,070 bilionu korun. To představuje pokles o 120 miliard oproti srpnovým 6,190 bilionu korun. Klesly i vklady rezidentů. A to na 5,355 bilionu korun ze srpnových 5,524 bilionu korun.

Domácnosti dluží celkem 1,828 bilionu korun, s měsíčním nárůstem o 11 miliard korun. Stále jasně dominují [77 %] úvěry na bydlení. Ty stouply na 1,403 bilionu korun [podle ČNB meziměsíční nárůst o 0,7 %]. Spotřebitelské úvěry meziměsíčně stouply na 265 miliard korun z 264 miliard korun [+0,2 %]. V případě domácností podíl úvěrů v selhání v září setrval na 1,6 %, na této úrovni se drží od června.

Zajímavý je i vývoj vkladů v bankovním systému, kde září přineslo další vzestup korunových úložek a depozit v cizí měně. To platí jak ve vztahu k nefinančním podnikům [o 17,8 mld. Kč na 1 188,6 mld. Kč], tak domácnostem [o 20,7 mld. Kč na 2733,3 mld. Kč], a živnostníkům [o 2,5 mld. Kč na 161 mld. Kč]. Podle pozorovatelů se tak nadále projevuje snaha o hromadění pohotových finančních rezerv, vyvolaná přetrvávající nejistotou ohledně ekonomického vývoje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here