Burzovní svět letos již přivítal a stále vítá zástupy nováčků, které zejména volatilní chování akciových trhů láká pustit se do investičních vod a pokusit se smysluplně zhodnotit své úspory. Jednou z velkých nástrah však pro ně mohou být poplatky,“ správně píše redakce investiční platformy Warengo.

A pokračuje: Zejména v případě intradenního obchodování se poplatky za nákup a prodej akcií mohou velmi rychle nasbírat a za měsíc ukousnout nemalou část vašeho investičního kapitálu. A proto připravila: Velké srovnání poplatků při investování do akcií a ETF: Patria, Degiro, XTB, Fio a eToro. Jak dopadli tuzemští brokeři?

Patria: Nákup akcií online je do částky 99 999 Kč zpoplatněn 0,45 % [min. 80 Kč] objemu realizovaného obchodu, při telefonickém nákupu činí poplatek 0,55 % [min. 250 Kč] a skrz makléře 0,65 % [min 550 Kč]. Pokud byste tedy hypoteticky chtěli za 10 000 Kč nakoupit akcie Momenta Pharma a za dalších 10 000 Kč pořídit akcie ČEZ, vyjde vás nákup každého titulu na 89 korun. Vaše náklady na otevření obou pozic tak budou ve výši 0,89 procenta.

Degiro: Poplatek u pokynů za akciové tituly je dvousložkový. Za každý pokyn bez ohledu na velikost pokynu zaplatíte fixní poplatek, který je v rozmezí 0,50 až 10 eur v závislosti na příslušné podkladové burze. Druhá složka poplatku odpovídá procentuální části z nominální hodnoty obchodu. Tato část poplatku je v rozsahu od 0,03 % do 0,16 %. Pro většinu evropských burz má Degiro stanovenou maximální výši poplatku. Například pro akcie nakoupené v ČR je to 830 Kč a pro ostatní významné evropské burzy jde o 60 eur. V případě nákupu akcií z amerických či kanadských burz je procentuální složka poplatku nahrazena poplatkem za jeden kus akcie. V případě populárních amerických akcií tak například celkový poplatek bude kalkulován následovně: 0,50 EUR + 0,004 USD za každou akcii.

I nabídka ETF titulů je zpoplatněna dvousložkově, a to následovně: 2 € + 0,03 % pro všechny ETF tituly. Reálná data jsou pro klienty zdarma u přibližně třetiny všech nabízených burz. U ostatních jsou zpoplatněna v částkou v rozsahu 1,5 až 8 eur měsíčně. Co maličko překvapí, je poplatek 5 euro za výpis emailem a také poplatek za převod portfolia k DEGIRU ve výši 10 eur za každou jednu pozici.

XTB: Pokud se zaměříme na fyzické akcie, broker nově nabízí obchodování fyzických akcií bez transakčních poplatků [komisí]. Tato nabídka platí pro všechny fyzické akcie a ETF v rozsahu měsíčního objemu obchodování do 100 000 EUR. Další obchody nad tento práh jsou následně zpoplatněny sazbou 0,2 % s minimálním poplatkem 10 eur, nebo dolarů v závislosti na dané burze.

Jak by XTB dopadlo při našem nákupu akcií ČEZ na Pražské burze? Poplatky za transakci totiž budou činit přesně 0 Kč. Velmi zajímavé je díky nulovým komisím i nakupování zahraničních akcií. Při objemech obchodů do 100 000 eur budou prakticky jen poplatky za konverze. Například za nákup (a následný prodej) jedné akcie společnosti Tesla vám tak aktuálně bude naúčtována pouze konverze měny (pokud nemáte účet vedený v dolarech) ve výši zhruba 1,18 USD [cca 28 Kč].

Broker umožnuje vedení účtu v několika různých měnách včetně amerických dolarů, eur či českých korun. Pro případné měnové převody je poplatek za konverzi ošetřen skrze směnné kurzy daných měn. Do kurzu je poté zakomponován i náklad na konverzi o velikosti 0,5 %. Pokud je velikost vašeho portfolia přesáhne 250 000 eur, bude vám účtován tzv. custody fee [poplatek za úschovu cenných papírů].  Vedení účtu i reálná data jsou zdarma. Zdarma jsou rovněž výběry z účtu nad 3000 Kč.

Fio banka: Pro obchodování akcií na Pražské burze Fio nabízí zvýhodněnou sazbu ve výši 0,35 % z objemu obchodu. Minimální výše poplatku činí 40 Kč a maximální 1 190 Kč. Fio navíc na rozdíl od veškeré zde uváděné konkurence nabízí mimo Pražskou burzu i obchodování na RM-Systém, české burze cenných papírů. A to mimo jiné skrz pokyn EasyClick, jež sama banka označuje jako „poplatkově nejvýhodnější způsob, jak obchodovat české akcie v menších a středních objemech“. Poplatek zde činí 0,29 % ze zobchodovaného objemu [max. 1 190 Kč].

Pojďme se podívat do zahraničí: Řekněme, že si do portfolia skrz Fio budete chtít pořídit akcie automobilky BMW. Mmusíme připočítat převod měny, který je u Fia cca ve výši 2,5 % k tržnímu kurzu v neprospěch klienta. Vyjádřeno v USD/EUR vás převod vyjde na zhruba 6 dolarů, respektive 4,8 eura. K tomu náleží poplatek za obchodování na Deusche Börse AG, jež tvoří 0,15 % z objemu realizovaného objemu, ale minimálně 9,95 eur. To znamená, že pokud byste si chtěli pořídit například jen nižší množství akcií BMW za řekněme 200 eur [3 akcie], vyhouply by se poplatky na více než 14 eur [14,75 euro = komise 9,95 + poplatek za konverzi měny 4,8 eur].

V případě nákupu malého množství akcií na amerických burzách bude poplatek velmi podobný, jen v dolarech. Například za 2 akcie Apple vám bude naúčtován poplatek ve výši 13,95 dolaru [komise 7,95 dolaru + poplatek za konverzi měny 6 dolarů].

A co naše akcie ČEZ za 10 000 Kč? S tímto obchodem budete u Fia moci akcie nakoupit na jedné ze dvou zmíněných českých burz. Při nákup přes RM-Systém vám bude naúčtováno asi 28 Kč [přesně 28,33 Kč, avšak pouze při použití EasyClick, bez něj sazba vychází na 40 Kč] a na Pražské burze 50 Kč.

eToro: Broker inzeruje informaci, že od svých klientů neúčtuje žádné komise. A to dokonce pro neomezený počet akcií i neomezený zobchodovaný finanční objem. Má to ale háček. Při vkladu na účet vám bude naúčtován konverzní poplatek ve výši 50 pipů. Respektive 150 pipů při vkladu prostřednictvím PayPalu či platební karty. Tento poplatek klient platí pokaždé, když je na účtu zaznamenán pohyb v jiné měně než v americkém dolaru. Pokud si tedy na svůj eToro účet pošlete z české banky peníze, bude vám naúčtováno 50 pipů, což představuje zhruba 0,45 % z celkové posílané částky.

Další poměrně citelnou nevýhodoujsou poměrně vysoké účtované spready. Ty se kromě CFD bohužel týkají i akcií a jsou jednou z hlavních věcí, na které si investoři nejen u nás, ale i v zahraničí často ve spojení s touto platformou stěžují. Jak může takový obchod s příliš vysokým spreadem vypadat?

Celý článek na Warengo: https://warengo.com/stories/125385-velke-srovnani-poplatku-pri-investovani-do-akcii-a-etf-patria-degiro-xtb-fio-a-etoro

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here