Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

3181
Odbory_radost

Na začátku letošního roku řešila Rada Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] ožehavé téma. Šlo o likvidaci Všeodborového a všesvazového knižního archivu. Důvod? Vybraní odboráři loni za bezmála miliardu korun prodali dům Radost čili Dům odborových svazů v Praze. A prodávat chtějí dál.

Prodejem domu Radost ovšem další prodeje někdejšího majetku ROH, který je nyní ve vlastnictví odborů, zdaleka nekončí. Majitelé Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů [MSDU OS] se loni většinou hlasů [71 % pro vs. 29 % proti] rozhodli pro prodej všeho majetku MSDU OS.

„Máme rozhodnutí valné hromady, že by se všechny naše nemovitosti měly prodat do roku 2027. Největší hodnotu mají dva hotely v Praze. Celkově jde o majetek, dle znaleckých odhadů, za čtyři až pět miliard korun,“ říká správní ředitel MSDU OS Jiří Bulan.

Majetková, správní a delimitační unie odborových svazů vznikla ihned poté, kdy byl na české odborové svazy převeden majetek ROH. Což byl jeden z nejkomplexnějších majetků, které se po revoluci dále předávaly bez úplaty.

Odboráři mají stále dost, aby mohli prodávat

Jakkoli MSDU OS loni prodala dům Radost, stále vlastní Hotel Imperial v historickém centru Prahy v ulici Na Poříčí. Dále Hotel Olšanka jen pět stanic tramvají od Václavského náměstí na Praze 3. Kapacita hotelu je 610 lůžek v pokojích, které byly před nedávnem za 45 milionů plně klimatizovány. K hotelu přináležejí rozsáhlé pozemky a cena celého komplexu se odhaduje na dvě miliardy korun.

Odborari_kongresovy_sal_olsanka[Zdroj: Kongresový sál pražského hotelu Olšanka]

Do majetku MSDU OS patří dále administrativní budova v Praze ve Francouzské ulici a hotely a penziony v hlavních českých turistických regionech.

„Podle mého soukromého názoru mít peníze investované v nemovitosti je asi to nejlepší, nejstabilnější, co může být. Taková investice nese konzervativní výnos a hodnota nemovitostí stále stoupá. Jsou to dobře uložené peníze. Pokud je ale vůle majitelů zpeněžit svůj majetek, mým úkolem je jejich vůli splnit,“ podotýká Bulan.

Dodejme, že za bezmála 30 let fungování unie již za souhlasu svých majitelů rozprodala nemalé množství drobnějších budov a pozemků. A mnoho z nemovitostí ROH bylo převedeno přímo na konkrétní odborové svazy.

Prodej domu Radost, Domu odborových svazů

Odboráři překvapili již loni, kdy prodali možná jediný svůj symbol, kterým byla v Praze nepřehlédnutelná budova [národní památka] Dům odborových svazů, dříve zvaný dům Radost stojící na náměstí Winstona Churchilla.

Dům byl určen k prodeji, protože jde o národní kulturní památku, jejíž technický stav nebyl úplně ideální a náklady na rekonstrukci velmi vysoké. Když jsme tedy udělali plány a rozvahy, jak by ten dům fungoval dál, znamenalo to celkovou rekonstrukci a bylo jasné, že bez úvěru by se to neobešlo. Náklady rekonstrukce by byly mezi 500 miliony až jednou miliardou,“ vysvětluje Jiří Bulan.

Již dříve ale unie v domě zrekonstruovala systém vytápění, chlazení a vyměnila okna, to nákladem v řádu stovek milionů korun. Jiří Bulan přitom upozorňuje, že unie si na to svým hospodařením vydělala. Pouze jednou, před jedenácti lety, si unie vzala úvěr na rekonstrukci hotelu Imperial, který již uhradila.

„Problém najít kupce na dům Radost nebyl, jde o výbornou adresu. Ve veřejné soutěži jsme chtěli dosáhnout co nejvyšší ceny. A i to se podařilo, včetně toho, že tu odborové svazy budou moci zůstat za velice příznivých podmínek po dobu dalších šesti let v garantovaném nájmu, aby si pak našli svoje vlastní sídlo,“ upozorňuje.

Co odboráři udělali s miliardou korun

MSDU OS vlastní celkem 20 odborových subjektů. Ty se dle výše svého podílu v unii dělí o výnos z pronájmů i výnos z prodeje nemovitostí. Jedná se o takzvanou delimitaci, což je částka, u níž se odborové svazy a další subjekty v unii shodnou, že chtějí vyplatit a mezi sebou rozdělit.

„Každý rok je to hospodaření MSDO OS jiné, závislé na výnosech z nájmů a prodejů a nákladech na opravy a investice. Delimitace pro členy unie je však již dlouhou dobu stabilní a do její výše vstupují kladným směrem pouze výnosy z prodeje nemovitostí. Jsou tedy roky, kdy jsme vysoce jako unie ziskoví a jsou roky, kdy jsme ztrátoví. Je to individuální dle rozdílných let,“ vysvětluje ředitel MSDU OS s tím, že letošní rok je z hlediska příjmů z prodeje domu Radost rekordní.

Letos si mezi sebou majitelé MSDU OS přerozdělí 70 procent z 640 milionů korun, které vyinkasovali za prodej domu Radost. Přesně tolik jim zbylo, když zaplatili daň, DPH a další náklady spojené s prodejem. 30 procent zůstává v MSDU OS na další činnost.

Majetkové podíly členů Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů
Pořadí Název odborového svazu Ideální podíl [v %] Počet hlasů
1 OS KOVO 27,202 272
2 OS pracovníků obchodu [UZO] 10,773 107
3 OS STAVBA ČR 10,137 101
4 OS UNIOS 8,404 84
5 OS pracovníků textilního, oděvního průmyslu Čech a Moravy 8,191 82
6 OS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu 7,779 78
7 NOS pracovníků potravinářského průmyslu a příbuzných oborů Čech a Moravy 4,482 45
8 OS ECHO 4,113 41
9 OS státních orgánů a organizací 3,557 36
10 OS zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb 2,602 26
11 Českomoravský OS pohostinství, hotelů a cestovního ruchu 2,265 23
12 OS doprava 2,327 23
13 OS skla, keramiky a porcelánu 2,216 22
14 OS pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy 2,235 22
15 Českomoravský OS civilních zaměstnanců armády 1,728 17
16 OS pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví 0,863 9
17 Vysokoškolský OS 0,587 6
18 OS pracovníků vědy a výzkumu 0,371 4
19 OS hasičů 0,135 1
20 OS námořníků 0,033 1
Celkem 100 1000

[Zdroj: FinTag.cz]

Dobrý rok měli odboroví majitelé i loni, kdy inkasovali 80 milionů korun. Což byl příjem z pronájmů a výdělků jejich nemovitostí.

Podle Jiřího Bulana MSDU OS ročně generovala na pronájmech téměř sto milionů korun zisku. Jenom za posledních pět let unie svým majitelům vyplatila na delimitaci přes miliardu korun. To v situaci, kdy unie nesplácí žádný úvěr.

Smí se prodávat majetek unie, nebo nesmí

Jakkoli realitní portfolio MSDU OS není jediným majetkem někdejšího ROH, které nyní odboráři vlastní, je posledním, které bylo z majetku ROH zákonem převedeno na místní organizace odborových svazů a subjektů. Podle některých, jako je například Bohumír Dufek z Asociace samostatných odborů ČR [ASO ČR], jenž ale není členem MSDU OS, se proto tento majetek rozprodávat ani nemůže.

Bohumír Dufek z ASO ČR kritizuje prodej odborového majetku

„Jestli se smí, nebo nesmí prodávat majetek neřeším. Dle právních rozborů nic nebrání prodeji nemovitostí a majetku. A kdo s tím z místních odborových organizací nesouhlasí, musí to řešit se svou zastřešující – mateřskou organizací. Ti, kdož vlastní majetkovou unii, o ní i rozhodují. Takže mohou s majetkem, který v ní je, nakládat dle svého rozhodnutí,“ krčí rameny v této věci Jiří Bulan.

„A když se vlastník rozhodne, že bude do nemovitosti investovat, tak je to jeho rozhodnutí. Stejně, jako když se rozhodne, že majetek prodá, je to jeho rozhodnutí. Na rozhodnutí se musí majitelé unie shodnout a odhlasovat jej na valné hromadě, a to se shodli. A já plním vůli majitelů,“ upřesňuje.

Odboráři nabídnou k prodeji stabilizované portfolio

Portfolio majetku unie je podle jejího ředitele aktuálně díky předchozím investicím minimálně ve stabilizovaném stavu. Je dost kvalitní na to, aby se samo uživilo a svým majitelům přinášelo stabilní zisk. To je zabezpečit majitelům delimitace v řádu desítek milionů korun ročně. A přitom by se zvládalo i obnovovat a udržovat ve stálém stabilním stavu tak, aby delimitaci neslo dlouhodobě.

Odborari_Prime_Bar_Art_Deco_Imperial[Zdroj: Prime Bar pražského hotelu Imperial]

Dodejme, že MSDU OS má již připravený harmonogram dalších prodejů pro budoucí roky. Příští rok má v plánu prodat administrativní budovu v Praze ve Francouzské ulici. Dále chce postupně utlumit investice do všech svých objektů, a i ty přichystat k prodeji.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. […] Senlife nasce come startup ed è stata assistita anche dall’incubatore di imprese CTU InQbay. Un cambiamento significativo è stato apportato da un investimento di 66 milioni di corone da parte della famiglia Val, proprietaria del rivenditore di accessori per il bagno SIKO. Dopotutto, la direzione è interessata anche agli antichi edifici storici. Ciò è dimostrato, ad esempio, dall’acquisto della proprietà unica di Radost a Žižkov Praga [více v odkazu]. […]

  2. […] Senlife nasce come startup ed è stata assistita anche dall’incubatore di imprese CTU InQbay. Un cambiamento significativo è stato apportato da un investimento di 66 milioni di corone da parte della famiglia Val, proprietaria del rivenditore di accessori per il bagno SIKO. Dopotutto, la direzione è interessata anche agli antichi edifici storici. Ciò è dimostrato, ad esempio, dall’acquisto della proprietà unica di Radost a Žižkov Praga [více v odkazu]. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here