Obchodníci a služby musejí počkat do čtvrtka, nařídila vláda

150
obchodnici
Foto: FinTag.cz

Od čtvrtka 3. 12. přejde celé Česko do třetí úrovně pohotovosti protiepidemického systému PES. Všichni obchodníci otevřou své provozy. Tedy restaurace, ubytovací zařízení i nákupní centra. I když s některými preventivními opatřeními. Ruší se omezení volného pohybu a zákaz nedělního prodeje. Roušky zůstávají.

Na dnešním mimořádném jednání vláda rozhodla o rozvolnění proticovidových opatření s platností od čtvrtka 3. prosince. A to i v případě, že se v některém dni posune sledované skóre PES do horší hodnoty nad 60 bodů. Důvod posunutí přechodu do mírnějšího třetího stupně rizika z očekávaného pondělí 30. listopadu na čtvrtek 3. prosince vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]: „Rozhodnutí umožní to, aby se podnikatelé a obchodníci dostatečně zásobili na čtvrteční změnu.“

Protiepidemický PES selhal u škol v samém začátku

Obchodníci a služby od tohoto čtvrtka

V ČR ve čtvrtek obchodníci otevřou veškeré maloobchody, ubytovací zařízení, provozovny služeb, jako jsou kadeřnictví, manikéři, pedikéři, opravny. Zcela se zruší zákaz volného pohybu v nočních hodinách a zvýší se počty účastníků na vnitřních a venkovních akcích a ceremoniálech. Benevolentní přístup vláda zvolila k prodejcům na vánočních trzích, obchodníci na nich budou moci prodávat své zboží.

„Venkovní vánoční trhy mají režim jako u farmářských trhů, my stále nedoporučujeme tyto trhy realizovat, ale nezakazují se. Je to na obcích a městech. Platí v nich zákaz konzumace jídla a pití,“ vysvětlil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Novinka je, že obchodníci a poskytovatelé služeb jako jsou kadeřnice, manikéři, pedikéři, maséři či kosmetičky nemusí nosit dvojí ochranu nosu a úst. Nově se u nich nevyžaduje ochranný štít, při práci jim postačí rouška. S přechodem do čtvrtečního mírnějšího třetího stupně se ruší zákaz nedělního prodeje.

„Ve třetím stupni se umožňuje prodej v neděli,“ potvrdil ministr Blatný.

Čtvrtek 3. prosince: Zásadní změny přehledně

  • Maloobchody: Omezení počtu osob, 1 osoba na 15 metrů čtverečních prodejní plochy, rozestupy dva metry mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření. Management front uvnitř i venku.
  • Služby [kosmetika, kadeřnictví aj.]: Nutná pouze rouška, nově se nevyžaduje používání ochranného štítu.
  • Ubytování: Bez omezení.
  • Stravovací služby [restaurace, kavárny, bary aj.]: Uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. čtyři osoby u stolu a obsazenost max. 50 % kapacity hostů. Organizační a režimová opatření.
  • Nákupní centra: Omezení počtu osob na 1 osoba na 15 metrů čtverečních prodejní plochy, rozestupy dva metry mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření. Management front uvnitř i venku. Omezení jídelních koutků pouze na výdejní okénko, uzavření dětských koutků.
  • Omezení volného pohybu: Bez omezení.
  • Školství: Prezenční výuka v MŠ, speciální školy a 1. stupeň ZŠ. Rotační prezenční výuka [po týdnech] na 2. stupních ZŠ, SŠ a VOŠ s výjimkami. Distanční výuka na VŠ s výjimkami. 1. ročníky prezenční výuka.
  • Knihovny: Omezení počtu osob, 1 osoba na 15 metrů čtverečních provozní plochy, rozestupy dva metry mezi zákazníky. Organizační a režimová opatření.
  • Muzea, galerie: Max. na 25 % kapacity
  • Hrady, zámky, památky: Omezení počtu osob, skupiny max. 10 lidí.
  • Svatby, pohřby, bohoslužby: Maximálně 30 osob.
  • Hromadné akce: 50 osob venku, 10 osob uvnitř.
  • Konzumace alkoholu na veřejných místech: Bez jakéhokoliv omezení.
  • Herny, casina, sázkové kanceláře: Uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou. Jen usazení hosté, max. čtyři osoby u stolu a obsazenost max. 50 procent. Organizační a režimová opatření.

Vývoj epidemie v posledních dnech a index PES

Průměrně s v Česku v posledním týdnu potvrdilo kolem 4 300 nových případů nákazy koronavirem denně. Průměrné procento pozitivity na celkový počet provedených testů je mírně nad 20 procenty. Podle systému PES sice epidemie v Česku zpomaluje, avšak ne tak rychle jak se předpokládalo. Aktuálně je v nemocnicích s covidem více než pět tisíc pacientů. Epidemiologové upozorňují na stále časté šíření nákazy v sociálních zařízeních, následkem čehož se zvyšuje tlak na nemocniční péči. Nakažení starší 65 let mají totiž v průměru 30procentní riziko těžkého průběhu nemoci, senioři nad 75 let pak až 40%.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here