Poslední roky dochází k prudkému nárůstu využívání online mobilní peněženky na internetu i v místě prodeje. Pandemie covidu-19 tento způsob placení navíc ještě akcelerovala. Z dat společnosti AksjeBloggen.com vyplývá, že jen letošní meziroční růst byl s více než dvěma biliony zrealizovanými platbami 67,5%.

Podle průzkumu Statista Global Consumer Survey měl ještě v roce 2017 globální trh s mobilními peněženkami hodnotu 327,6 miliard dolarů. Do konce roku 2019 vzrostl o 266 % na téměř 1,2 bilionu dolarů. AksjeBloggen.com uvádí, že již v příštím roce odvětví dosáhne hodnoty 2,5 bilionů dolarů.

„Za posledních několik let prudce vzrostly i mobilní platební služby na trzích s nedostatečným pokrytím v Africe, Asii a Latinské Americe. Už i tam poskytly prvním stovkám milionů lidí přístup k elektronickým transakcím, kde je to možné,“ uvádí ve své analýze Jastra Kranjec z AksjeBloggen.com.

Statistiky ukazují, že průměrná roční hodnota transakce na uživatele se zvýšila z 1 097 USD v roce 2019 na 1 500 USD v roce 2020. V příštích čtyřech letech se očekává, že toto číslo vyskočí o 50 % na 2 254 USD.

Mobilní peněženky: Čína vede, USA jsou druhé

Podle odhadů bude v roce 2021 mobilní peněženku po celém světě používat téměř 1,5 miliardy lidí. Loni to bylo 1,3 miliardy, ale ještě v roce 2017 jen 299 milionů lidí. Absolutně nejvíce mobilních transakcí se uskuteční v Číně. Je to 60 procent z celkového počtu transakcí a v objemu 1,1 miliardy dolarů. Analytici na čínském trhu očekávají další nárůst.

Platby mobilem a hodinkami rostou. Čeká se už jen na prsten

Spojené státy jsou na druhém místě. Připadají na ně mobilní transakce v hodnotě 372,1 miliardy USD, což je i tak o 56 procent více než před rokem. Za USA následují Velká Británie a Japonsko. V Británii letos statistika předpokládá 108% růst v objemu 69,7 miliard USD. V Japonsku pak 165% růst na 25 miliard USD.

Jak si s online platbami stojí Češi

Online platební aplikace si oblíbili také čeští občané. Podle průzkumu společnosti Cofidis nákup mobilem či prostřednictvím virtuální peněženky patří k nejznámějším. Téměř shodně je zná kolem dvou třetin Čechů.

Nejznámější jsou mezi lidmi mobilní platby. O této metodě ví 68 procent Čechů a zároveň ji 35 procent z nich aktivně využívá. Ještě loni to podle průzkumu bylo zhruba 27 procent lidí. Srovnatelné s mobilními platbami, co se týká znalosti a využití, jsou virtuální peněženky. Tento způsob placení díky speciálnímu účtu znají dvě třetiny Čechů a k platbám jej využívá 37 procent respondentů.

Další často využívanou platební metodou jsou takzvané odložené platby, tímto způsobem platí v současnosti 12 procent lidí. Právě o různé formy odložených plateb poroste v následujícím období zájem zřejmě nejvíce.

Naopak virtuální platební karty jsou pro Čechy zatím spíše neznámé. Ví o nich dvanáct procent dotazovaných. O P2P platbách bez nutné znalosti čísla účtu má povědomí sedm procent lidí, aktivně je používají dvě procenta z dotazovaných.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here