V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání 19,8 procenta Čechů. Další pětina si aktuálně jinou práci buď aktivně hledá, nebo se po zajímavém pracovním místu poohlíží. V oblasti HoReCa změnilo zaměstnání 43 % zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu personální společnosti Randstad.

Během posledního půl roku v Česku změnilo zaměstnání 19,8 procenta lidí. Míra fluktuace byla vyšší u mužů [22,2 %] než u žen [17 %]. Nejčastěji šlo o nejmladší věkovou kategorii zaměstnanců 18 až 24 let. Důvody pro změnu zaměstnavatele byly dle respondentů průzkumu shodně získání lepších pracovních podmínek [28,6 %]. Dále to byly osobní důvody [28,6 %] a touha po změně [28,6 %].

Nezaměstnanost v listopadu mírně stoupla. Mění se i trh práce

Novou práci si aktivně hledá 5,2 procenta dotazovaných a 14,6 procenta se po nových pracovních nabídkách a příležitostech poohlíží. Nejaktivněji nové zaměstnání hledají muži v nejmladší věkové kategorii 18-24 let [25 %] a ženy ve věkové kategorii 35 – 44 let [22 %].

„Ženy, které hledají novou práci, jsou nejčastěji maminky, které zvláště nyní, v době vládních opatření a distanční výuky, musí skloubit péči o děti s pracovními povinnostmi. Zajímají je proto zejména nabídky, které umožňují časovou flexibilitu,“ vysvětluje marketingová manažerka Randstad Alžběta Honsová.

Jak si stojí sektor HoReCa

Pokud jde o obory, tak k největší fluktuaci zaměstnanců došlo v oblasti HoReCa, hotelnictví a stravování. Tam práci zejména z organizačních a osobních důvodů změnilo celých 43 procent zaměstnanců. Nejvíce pracovníků z HoReCa přešlo v průběhu podzimu do logistiky a e-commerce. Silná fluktuace je ve výrobě potravinářských výrobků [38,5 %], ale i v oblasti telekomunikacích a poštovních/doručovacích služeb [25 %].

Program COVID gastro má pomoci stravovacím zařízením

Dodejme, že podle jiného průzkumu každý třetí Evropan [35 %] letos ztratil část příjmů v důsledku pandemie covid-19. Každý druhý v Evropě cítí obavu o svou budoucí finanční situaci. A každý pátý Čech si půjčil na úhradu běžných výdajů.

Loajalita zaměstnanců výměnou za jistou mzdu roste

Podíl zaměstnanců, kteří se velmi obávají, že by mohli přijít o práci, činí deset procent. Mírně více se obávají ženy [11 %] než muži [9 %]. Největší obavy ze ztráty práce mají lidé pracující v oblasti telekomunikací a poštovních/doručovacích služeb, v sektoru HoReCa, v oblasti financí a pojišťovnictví a v sektoru obchodu a služeb.

Podle Honsové zároveň pokračuje trend prohlubování loajality zaměstnanců. Ta roste, protože jistota práce se pro zaměstnance stává klíčovou. Například 18 procent pracovníků z celého světa uvádí, že by si v případě potřeby navýšili pracovní hodiny, a to i bez zvýšení mzdy. Dalších 30 procent by zase bylo ochotných převzít jinou roli, pokud by o to byli požádáni. Desetina respondentů by přistoupila i na snížení mzdy.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here