MMF: Čínská ekonomika letos vzroste o 7,9 procenta

198
MMF
Ilustrační foto: Pixabay.com

Růst čínské ekonomiky by měl v letošním roce prudce zrychlit. Předpovídá to ve své nejnovější prognóze Mezinárodní měnový fond [MMF]. MMF tipuje letošní růst čínské ekonomiky na bezmála osm procent [7,9 %].

Loňský rok by měla zakončit čínská ekonomika jako jedna z mála světových ekonomik růstem. Ten se předpokládá ve výši 1,9 procenta. Z pohledu ostatních zemí výjimečně dobrý 1,9% růst byl ale nejnižší od konce takzvané kulturní revoluce v roce 1976.

„Čínská ekonomika pokračuje ve svém rychlém zotavování z pandemie covid-19. Těží ze silných opatření k omezení šíření koronaviru a z rychlých kroků k minimalizaci dopadů krize,” uvedl MMF ve své zprávě.

Podle něj se ekonomická aktivita v Číně dál normalizuje a domácí šíření koronaviru zůstává pod kontrolou. Odhad letošního vývoje čínské ekonomiky MMF nicméně zhoršil oproti říjnové prognóze, v níž očekával její růst ve výši 8,2 procenta.

MMF vyzval Čínu k další podpoře ekonomiky

MMF zároveň vyzval Čínu k pokračování podpory ekonomiky prostřednictvím rozpočtové a měnové politiky, dokud nebude hospodářské oživení stát na “pevných základech”. Upozornil, že ve středně dlouhém období bude zapotřebí konsolidace rozpočtu k zajištění udržitelnosti dluhu. Čína by se podle něj měla zaměřit na podporu soukromé poptávky, aby zajistila vyrovnanější hospodářský růst.

Česko půjčí MMF 1,5 mld. eur, Německo 41,5 mld. eur

Čína je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy. Údaje o vývoji HDP v celém loňském roce by měl čínský statistický úřad zveřejnit 18. ledna. Ve třetím čtvrtletí meziroční růst čínské ekonomiky zrychlil na 4,9 procenta z 3,2 procenta ve druhém kvartálu. V prvním čtvrtletí HDP klesl o 6,8 procenta, neboť Peking zavedl rozsáhlá restriktivní opatření, aby dostal šíření koronaviru pod kontrolu.

Jak si stojí aktuálně USA

Tempo růstu americké ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí v přepočtu na celý rok podle odhadů analytiků pohybovalo kolem pěti procent. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl v ročním přepočtu o rekordních 33,4 procenta po podobně rekordním propadu o 31,4 procenta za období duben až červen. Do ekonomiky přitom míří další pomoc za téměř 900 miliard dolarů [19,2 bil. Kč]. Část prostředků je určena i na prodloužení a rozšíření čerpání podpory v nezaměstnanosti.

Americká ekonomika v prosinci znovu vytvořila jen něco přes polovinu z celkových 22,2 milionu pracovních míst, která zanikla v březnu a dubnu. Tyto dva měsíce znamenaly v USA začátek pandemie, kdy nejvíce firem zastavilo nebo omezilo provoz. Ještě loni v březnu činila míra nezaměstnanosti 3,5 procenta a byla nejnižší zhruba za 50 let.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here