Česká GZ Media loni zvýšila tržby na 3,7 miliardy korun

628
GZ_Media
Foto: Redakce FinTag.cz

Výrobce obalů a světová jednička ve výrobě gramofonových desek společnost GZ Media loni navzdory pandemii koronaviru zvýšila tržby na 3,7 miliardy korun z předloňských 3,6 miliardy. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů [EBITDA] stoupl na 873 milionů korun z 691 milionů v roce 2019.

O předběžných výsledcích skupiny informoval server SeznamZprávy.cz. Loděnická společnost zažila přes pandemii nejlepší rok ve své historii. Vydělává na výrobě papírových obalů pro globální výrobce, jako jsou třeba producenti telefonů, ale i na prémiových vinylových deskách pro sběratele.

Podle majitele Zdeňka Pelce společnost dále rozvíjí americké lisovny desek a má v plánu i další akvizice a inovace: „Odcházíme od jednoduchých produktů a děláme náročnější. Například speciální edice pro sběratele kapely Rolling Stones, které obsahují všechny desky, knížky o kapele, luxusní booklet a podobně. Cena je pak výrazně vyšší.”

Zisky firma převážně reinvestuje zpátky do rozšiřování podniku. Část vyplácí akcionářům ve formě dividendy. Ta v roce 2019 činila 100 milionů korun. Akcionářů měla GZ Media ke konci loňského roku dvanáct, jejich počty se za poslední roky zvyšují. Historicky zůstávají dva američtí, Pelc drží zhruba 86 procent akcií a ze svého podílu dává akcie manažerům.

Loni na jaře GZ Media zastavila výrobu

GZ Media rostla i přes krátké zastavení výroby na jaře loňského roku v tuzemsku i zahraničí. Například dceřiné společnosti v Memphisu a Burlingtonu zvýšily svoji produkci o 30 procent, v Americe pak vyrobily přes sedm milionů desek. Celkem za rok 2019 vyrobila firma 37 milionů vinylových desek, v roce 2020 to bude o něco víc. [Pozn. red.: Na obrázku níže je stroj, jehož pomocí se vyřezávají kovové matrice pro výrobu vinylových desek.]

GZ_Media_stroj_na_matrice

GZ Media po světě zaměstnává téměř 2 tisíce lidí. Historie společnosti, dříve známé jako Gramofonové závody Loděnice, sahá do roku 1948, o tři roky později v Loděnici vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD. Kromě hlavního závodu v Loděnici na Berounsku má firma další výrobnu v Soběslavi na Táborsku. Dceřiné firmy má dále v Británii, USA, Kanadě a Francii.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here