Vláda vyčlenila cca 65 miliard korun na podporu regionů  

112
regionu
Foto: FinTag.cz

Vláda 11. ledna schválila Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 21+ na roky 2021 a 2022, který obsahuje dotační podporu regionů. Plán počítá s investicí do regionů v příštích dvou letech ve výši až 65 mld. korun. Podporu budou regiony čerpat z evropských i národních peněz.

Strategie stojí na principu takzvané územní dimenze, tedy efektivního využití dostupných zdrojů na řešení problémů konkrétního regionu nebo rozvíjení jeho potenciálu. Jde o území ve velké vzdálenosti od regionálních center nebo oblasti, které přišly kvůli restrukturalizaci o velké množství pracovních příležitostí. Celkem jde o 132 měst a obcí.

Mnoho z těchto území dlouhodobě trpí zhoršenou sociální strukturou obyvatel, v některých oblastech se řeší problém sociálního vyloučení. Potíž je i dostupnost kvalitních veřejných služeb včetně dopravní obslužnosti.

Hospodářsky a sociálně ohrožená území v ČR
Kraj Správní obvod
Plzeňský Horažďovice, Nepomuk, Sušice
Jihočeský Milevsko, Soběslav, Dačice, Blatná
Karlovarský Kraslice, Sokolov, Ostrov
Ústecký Litvínov, Most, Rumburk, Děčín, Varnsdorf, Podbořany, Chomutov, Kadaň, Ústí nad Labem, Lovosice, Teplice, Žatec, Louny, Litoměřice
Liberecký Tanvald, Frýdlant, Semily, Nový Bor
Královéhradecký Broumov, Dvůr Králové nad Labem
Pardubický Moravská Třebová, Česká Třebová, Svitavy, Králíky
Vysočina Moravské Budějovice, Pacov, Bystřice nad Pernštejnem, Telč, Světlá nad Sázavou, Náměšť nad Oslavou, Chotěboř, Třebíč
Jihomoravský Veselí nad Moravou, Hodonín, Kyjov, Moravský Krumlov, Znojmo
Olomoucký Přerov, Jeseník, Šumperk, Konice, Mohelnice, Uničov, Lipník nad Bečvou, Zábřeh, Hranice, Šternberk
Zlínský Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Otrokovice, Holešov, Vsetín, Uherský Brod
Moravskoslezský Karviná, Havířov, Orlová, Vítkov, Rýmařov, Krnov, Bruntál, Bohumín, Odry, Český Těšín

[Zdroj: MMR]

Akční plán neobsahuje aktivity pro strukturálně postižené kraje – Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský. Pro ně připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] aktualizaci Souhrnného akčního plánu v rámci programu RE:START, který vládě teprve předloží.

Akční plán: Jak se financuje podpora regionů

V příštích dvou letech má Akční plán umožnit zrealizovat projekty za 56,3 miliardy korun spolufinancované z operačních programů pro období 2014 až 2020. Unijní peníze má doplnit 8,2 miliardy korun z národních dotačních programů.

Pro krajská města a jejich zázemí bude znamenat dotace příležitosti pro výzkumné kapacity, rozvoj udržitelné dopravy nebo zajištění kapacit mateřských a základních škol. V regionálních centrech, bývalých okresních městech včetně jejich venkovského zázemí, je cílem zajistit dostupnost poradenství podnikům, zefektivnit dopravní obslužnost a zajistit primární zdravotní péči. Například praktických lékařů a zubařů.

Jedná se o ta nejohroženější území vymezená na úrovni obcí s rozšířenou působností, v nichž žije 25 procent obyvatel Česka. Aktivity proto míří na rozvoj firem a podnikatelských parků, aby mohly růst tamější podnikatelské subjekty třeba i díky výhodným podmínkám pro revitalizaci brownfieldů. Spadají sem i správní obvody obcí zasahujících území bývalých vojenských újezdů.

Obce na území bývalých vojenských újezdů a obce voj. újezdy ovlivněny
Vojenský újezd Obce
Boletice Polná na Šumavě
Brdy Borovno, Bratkovice, Dobřív, Drahlín, Felbabka, Hvozdec, Chaloupky, Jince, Křešín, Láz, Malá Víska, Mirošov, Míšov, Nepomuk, Obecnice, Ohrazenice, Podluhy, Sádek, Skořice, Spálené Poříčí, Strašice, Štítov, Těně, Trokavec, Věšín, Vranovice, Zaječov
Dobrá Voda Čachrov, Hartmanice, Prášily, Srní
Hradiště Bražec, Doupovské Hradiště
Libavá Kozlov, Luboměř pod Strážnou, Město Libavá
Milovice-Mladá Benátky nad Jizerou, Brodce, Čachovice, Jiřice, Lipník, Luštěnice, Milovice, Smilovice, Straky, Všejany
Ralsko Bělá pod Bezdězem, Bezděz, Doksy, Hamr na Jezeře, Mimoň, Mukařov, Noviny pod Ralskem, Osečná, Provodín, Ralsko, Stráž pod Ralskem, Zákupy

[Zdroj: MMR]

Operační programy pro rok 2021 – 2027

Problém je, že programy EU pro období 2021-2027 prozatím ještě nejsou dopracovány a hotovy budou podle Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] v průběhu letoška.

„Očekávám, že z těchto programů se co nejdříve vypíšou územně zacílené výzvy nebo výzvy, v nichž bude určité území zvýhodněno. A to projekty v řádech desítek miliard korun, aby byly podpořeny investice v regionech, které by jinak byly, třeba z důvodů nutných škrtů v rozpočtu, odloženy,” řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Upřesnila, že jak v případě akčního plánu, tak budoucích operačních programů budou hospodářsky a sociálně ohrožená území zvýhodňována v mnoha dotačních titulech z národních a evropských rozpočtů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here