Miroslav Kalousek prokázal odvahu. Vzdal se funkce

219
Kalousek
Foto: TOP 09

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek včera složil poslanecký mandát. Učinil to v úvodu sněmovní schůze. Splnil svá slova, že letos už nebude kandidovat ve sněmovních volbách. Jeho místo zaujme místopředseda strany Jan Jakob, starosta Roztok. V TOP 09 Miroslav Kalousek zůstává. 

Jako důvod pro nynější složení mandátu na schůzi Sněmovny Kalousek uvedl brzký start volební kampaně. TOP 09 jde do voleb v koalici s ODS a lidovci [SPOLU]. Tím se naplnil plán, který Kalousek prosazoval od roku 2016.

„V roce 2016, když jsem si byl docela jistý, že tu hrozí vítězství síly, která chce korporátní stát, která chce vše řídit, a nechce demokracii, tak jsem říkal, že my ostatní musíme odložit veškeré rozdíly mezi námi a sejít se od středu doprava na jedné kandidátce. Ta reakce byla ale velmi chladná až odmítává především proto, že ještě na konci roku 2016 byla TOP 09 jediná strana, která jasně vylučovala koalici s hnutím ANO. Všechny ostatní strany o tom vážně uvažovaly. To už jsou čtyři roky. Přál bych si, aby se ta situace změnila. Moc času už nezbývá,“ uvedl Kalousek v rozhovoru pro FinTag.cz loni 4. května.

Cíl Andreje Babiše je změna systému, říká Miroslav Kalousek

I dodal, že za sebe je připraven udělat cokoli: „Buď tomu ze všech sil pomoci, nebo když bych někomu velmi překážel, tak u toho nebýt, ale i to jen proto, abych tomu pomohl.“

Včera řekl, že jeho dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila. Omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni.

„Mějte se moc fajn,” řekl poslancům, kteří ho odměnili potleskem.

Dodejme, že jeho nástupce Jan Jakob je bratrem Ondřejem Jakoba, jenž je dlouhá léta poradcem Miroslava Kalouska. V minulosti působil i jako mluvčí strany lidové, ministerstva financí i TOP 09.

Co bude dělat Miroslav Kalousek dál

Miroslav Kalousek počítá s dalším působením v TOP 09, byť již není členem ani jejího předsednictva. V ní chce plnit úlohu poradce a mentora. Dál se tak bude moci účastnit jednání vedení strany, kterou spoluzaložil v roce 2009 s Karlem Schwarzenbergem.

„To, že jsme tehdy výrazně uspěli, bylo částečně proto, že v elektorátu ODS byla poptávka po nezkorumpované alternativě ODS. Částečně také proto, že tu v té době byla poptávka po alternativně méně socialistické KDU-ČSL. Ale pochopitelně jsme dostali prémii za novost. Ten úspěch byl mnohem větší, než jsme se tehdy vůbec odvážili doufat,“ vysvětlil prvotní úspěch TOP 09 v rozhovoru pro FinTag.cz.

Naznačil, že i má mnoho lukrativních nabídek ze soukromého sektoru. A také dodal, že dnes je politická scéna absolutně jiná: „Posunuly se i pojmy. Posunul se i pojem konzervativní. Dneska si na konzervativce hraje i kdejaký nácek. A změnila se atmosféra v zemi. Zásadní spor se nevede mezi ideovými východisky politických směrů, ale o to, zda se nám tu podaří zachovat právní stát, liberální demokracii a volnou soutěž politických stran. Vede se o to, zda tu budeme či nebudeme mít korporátní oligarchický stát.“

A neušetřil ani prezidenta Miloše Zemana a jeho nejbližší spolupracovníky: „Okolí prezidenta Miloše Zemana je kanál. Okolí našeho prezidenta je bahno a žumpa. K tomu se dá říci jediné, k sobě si vybíráte takové lidi, jako jste vy sám. Mě to v případě Miloše Zemana mrzí, protože ho znám nějakých cca 30 let, a byť jsme spolu často nesouhlasili, byl mezi námi vždy nějaký vzájemný respekt. A bylo i mnoho věcí, za které si ho bylo možné vážit. Ale to, co dnes sedí na Hradě, už je jen karikatura Miloše Zemana.“

Vzdát se politické funkce je výzva

Miroslav Kalousek, kterému bylo loni v prosinci 60 let, se připravoval na odchod ze Sněmovny dlouhodobě. Oficiálně ho oznámil loni v červenci. Označil ho za jednu ze svých životních výzev. Nabízí se otázka, zda jeho odchod z volebního boje ale naopak TOP 09 neuškodí. To proto, že žádná z jejích tváří přesvědčivě nenabízí reálnou životní zkušenost, schopnost formulovat podstatné i oslovit voliče jinou než lacinou antibabišovskou politikou.

Miroslav Kalousek to přitom uměl: „Když by šlo o to, že si někdo ukradne pár miliard korun, budu sice naštvaný, ale dá se to přežít. Nám ale hrozí změna systému, kdy se stát stane kořistí několika mála úzkých skupin, které se budou cpát koláči a lidem budou sypat drobky,“ uvedl v rozhovoru pro FinTag.cz na adresu vlády Andreje Babiše.

Sám Kalousek včera zopakoval, že svým odchodem chce přispět k volebnímu výsledku koalice Spolu. Avšak Kalousek byl dosud šéfem poslaneckého klubu TOP 09, což mu jako zkušenému řečníkovi umožňovalo přednostní vystupování na plénu. To ale jeho odchodem končí. Klub TOP 09, který má sedm členů, si v den Kalouskova odchodu zvolil nového předsedu poslaneckého klubu. Stal se jím do té doby místopředseda klubu Vlastimil Válek.

Co říci závěrem? Na výše položenou otázku se nabízí další otázka. Totiž, zda právě odchodem Miroslava Kalouska ze sněmovny TOP 09 a celý spolek SPOLU jen nenahrál premiérovi Babišovi a ANO. To proto, že ze scény “mizí” jeden z jeho nejsilnějších kritiků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here