Izolačku dostanou i živnostníci, ale jen ti nemocensky pojištění

944
izolacku
Ilustrace: Pixabay.com

Izolačku neboli kompenzaci za nařízenou karanténu a izolaci ve výši 370 Kč na den budou zřejmě čerpat i živnostníci. Podporu má upravovat zákon o kompenzačním bonusu. Potíž je v tom, že ji mají dostat jen nemocensky pojištění živnostníci, těch je u nás cca 97 tisíc.

Součástí připravovaného zákona o kompenzačním bonusu, který má podnikatelům s omezenou nebo zakázanou činností zvýšit kompenzaci ze stávajících 500 Kč na 1 tisíc korun za den, má být i příspěvek za nařízenou karanténu a izolaci. Ve čtvrtek [11.2.] to na jednání v Poslanecké sněmovně PČR k návrhu o témže příspěvku ale pro zaměstnance uvedla ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Návrh zákona o kompenzačním bonusu má vláda projednat v pondělí 15. února. Sněmovna by jej mohla probrat společně s novelou letošního státního rozpočtu ve čtvrtek 18. února.

Vláda zvýšila kompenzační bonus. Podpoří i kongresy a veletrhy

Realita: Izolačku načerpá jen minimum živnostníků

Podle představ ministryně Schillerové by svůj nárok na kompenzaci za nařízenou karanténu a izolaci živnostníci prokazovali úřadům potvrzením o pracovní neschopnosti od lékaře, anebo nařízením karantény od hygieny. Nárok na příspěvek za nařízenou karanténu, který má dle vlády zvýšit počty hlášených kontaktů s covid pozitivní osobou a dodržování karantény, se však může v praxi minout účinkem. Nemocensky pojištěných živnostníků je totiž v Česku spíše minimum.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] k 31. 12. 2020 u nás bylo k nemocenskému pojištění přihlášeno 97 439 OSVČ. Živnost na hlavní činnost u nás přitom provozovalo ke stejnému datu 611 383 osob. Z čísel je pak zřejmé, že podmínky pro čerpání kompenzace zvané izolačka většinu živnostníků od této podpory odstřihnou. A v konečném důsledku dodržování karantény a hlášení kontaktů nezvýší.

Do karantény musejí i lidé naočkovaní proti covidu-19

Příspěvek k nemocenské pro zaměstnance

Příspěvek za nařízenou karanténu a izolaci k nemocenské pro zaměstnance vláda schválila v pondělí 8. února. Mimořádné opatření má platit od března do konce května 2021. Příspěvek vyplatí svým zaměstnancům zaměstnavatelé k náhradě mzdy, částku si pak odečtou od odvodu na sociální pojištění.

Zaměstnanci dostanou až 370 Kč jako příspěvek k nemocenské

Pobírat jej budou zaměstnanci nejdéle po dobu deseti dnů a jeho výše se bude odvíjet od průměrného výdělku, horní hranice je 370 korun za každý den karantény nebo izolace.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here