Raiffeisen Bank International AG [RBI] koupí tuzemského nebankovního devizového obchodníka společnost Akcenta CZ. Po nákupu Equa bank jde o další významnou akvizici Raiffeisen Bank. Dodejme, že loni tuzemská Raiffeisenbank odkoupila od Raiffeisen Bausparkassen Holding 90 % akcií Raiffeisen stavební spořitelny a stala se jejím stoprocentním vlastníkem.

Akcenta nabízí již od roku 1997 služby zahraničního platebního styku a devizové operace, včetně těch zajišťovacích, zejména malým a středním podnikům. Působí v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Německu. Celkem obsluhuje 43 tisíc klientů. Z toho více než 20 tisíc v ČR. Celková aktiva Akcenty činila na konci loňského roku 93 milionů eur a firma loni provedla klientské transakce v objemu téměř sedm miliard eur.

Podle navrhované vlastnické struktury získá RBI 70 procent Akcenty a zbývajících 30 procent získá její česká dceřiná společnost Raiffeisenbank. Transakce podléhá schválení regulatorními orgány a očekává se, že bude uzavřena do konce letošního května. Zástupci banky uvedli, že akvizice zapadá do strategického cíle RBI stát se lídrem v oblasti FX obchodování ve střední a východní Evropě [CEE].

„Zatímco přibližně 75 procent devizového trhu ve střední a východní Evropě je obsluhováno bankami, zbývajících 25 procent je pokryto nebankovními poskytovateli, jako je Akcenta. Naší snahou je zvýšení podílu na trhu v obou segmentech,“ uvedla banka ve své zprávě.

„Výhodou bude kombinace individuálního přístupu ze strany banky v kombinaci se snadnou obsluhou, na kterou jsou zvyklí u Akcenty,“ upřesnil předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Akcenta bude úzce spolupracovat se stávající obchodní složkou devizových a platebních transakcí RBI, společnost však nebude do RBI integrována.

Raiffeisen Bank nakoupila Equa bank

Skupina Raiffeisen Bank International tento měsíc také oznámila nákup sta procent akcií tuzemské Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Výše transakce není známa, ale pokud ji schválí regulační úřady, banky se sloučí. Banky chtějí transakci dokončit na konci druhého čtvrtletí.

Equa bank v současnosti obsluhuje 477 tisíc zákazníků. Na český trh vstoupila v roce 2011 poté, kdy společnost Equa Group Limited převzala Banco Popolare ČR. Ta patřila k menším tuzemským bankám, zaměřovala se hlavně na malé a střední podnikatele. Equa Group byla dosud ve vlastnictví fondů, které spravuje britská společnost AnaCap Financial Partners. Bance klesl loni kvůli pandemii meziročně konsolidovaný čistý zisk o 55 procent na 182 milionů korun. Ke konci roku 2020 byla celková aktiva Equa bank 2,8 miliardy eur [cca 72 miliard korun].

Dodejme, že nejde o jedinou akvizici na bankovním trhu. Aktuální je také nabídka skupiny PPF bance Moneta na spojení s jejími společnostmi Air Bank, Home Credit a značky Zonky.

Raiffeisenbank je pátá největší tuzemská banka

Raiffeisenbank, která patří mezi pět největších tuzemských bank, poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. V Česku má cca 130 poboček. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Bance loni klesl čistý zisk meziročně o 49 procent na 2,14 miliardy korun. Důvodem byla pandemie koronaviru.

Výsledky Raiffeisenbank v roce 2020
  • Objem poskytnutých úvěrů klientům: 249 mld. Kč [+1 %]
  • Objem přijatých vkladů od klientů: 335 mld. Kč [+ 15,1 %]
  • Celková aktiva banky: 411 mld. Kč [+10,9 %]
  • Provozní náklady: 6,3 mld. Kč [-5,8 %]
  • Celkové provozní výnosy: 10,45 mld. Kč [-12,5 %]
  • Čistý zisk: 2,14 mld. Kč [-48,9 %]
  • Čisté úrokové výnosy: 7,24 mld. Kč [-15,2 %]
  • Čisté výnosy z poplatků a provizí: 2,92 mld. Kč [-5,7 %].
  • Kapitálová přiměřenost k 31. 12. 2020: 22,8 %

„Ohlédnutí za rokem 2020 vyvolává silné emoce. […] V důsledku negativního dopadu epidemie na naše výnosy, českou i světovou ekonomiku jsme museli v polovině roku přistoupit ke snížení počtu zaměstnanců o sedm procent,“ uvedl k loňskému roku Igor Vida.

Podle něj si Raiffeisenbank i nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují výše 1,55 miliardy korun. Banka také uvedla, že v meziročním srovnání došlo k navýšení o 1,2 miliardy korun kvůli očekávaným úvěrových ztrátám v důsledku pandemie covidu-19.

Upřesněme, že na konci loňského roku se Raiffeisenbank také stala jediným vlastníkem Raiffeisen stavební spořitelny. Transakci již potvrdila Česká národní banka [ČNB]. 90 procent stavební spořitelny Raiffeisenbank koupila od společnosti Raiffeisen Bausparkassen Holding GmbH a stala se tak jejím stoprocentním vlastníkem. Obě smluvní strany se dohodly, že prodejní cenu ani další detaily smlouvy nezveřejní.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here