Přehledně: Jak mají postupovat při samotestování OSVČ

18214
samotestovani_OSVC
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] vypracovalo jednoduchý návod na samotestování OSVČ. Příspěvek ve výši 240 korun zdravotní pojišťovny vyplácejí na maximálně čtyři testy za měsíc. Jak při testování správně postupovat?

Vyúčtování za provedené testy pro zdravotní pojišťovny odesílají OSVČ i zaměstnavatelé vždy po uplynutí každého měsíce, ve kterém měli povinnost testování. Za měsíc březen budou o příspěvky žádat v první polovině dubna. Každá zdravotní pojišťovna k tomu na svých webových stránkách zveřejní interaktivní formulář. Zdravotní pojišťovny proplatí maximálně čtyři testy do měsíce na každého pojištěnce, přičemž na každý z nich přispějí nejvýše 60 Kč vč. DPH. OSVČ i firmy mohou testovat častěji, avšak už plně na své náklady.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

 

Postup při samotestování OSVČ

Krok 1: Začít je třeba na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], kde jsou speciální seznamy držitelů výjimky pro antigenní testy prováděné laickou osobou. Aktuální seznam držitelů výjimky pro antigenní testy je zde.

Krok 2: Dalším krokem je zakoupení samotestovacích sad. Ty lze pořídit ve standardní distribuční síti. To je buď ve velkém objemu přímo od distributora, k dostání jsou ale i v lékárně. Podle MPO je třeba dbát na to, aby testy vždy obsahovaly návod v českém jazyce. Důležité je si uschovat faktury za nakoupené testy. Ty totiž mohou být předmětem kontroly ze strany zdravotní pojišťovny, která na testy přispívá ze svého fondu prevence.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

Krok 3: MPO zároveň připomíná, že v případě jakýchkoli příznaků covidu-19 živnostník nepostupuje jako u běžného samotestování OSVČ, ale podle návodu pro příznakové osoby.

Krok 4: Důležité je taktéž vědět, že testování se neprovádí u lidí v postinfekční imunitě, tedy po prodělaném onemocnění covid-19. Do pracovního procesu se mohou vyléčené osoby vrátit po skončení minimálně dvoutýdenní izolace a při absenci příznaků nemoci. Od prvního pozitivního PCR testu nebo POC antigenního testu přitom nesmí uplynout více než 90 dní. Tyto skutečnosti se vždy dokládají lékařskou zprávou. Dále se samotestování neprovádí u osob, které doloží negativní výsledek PCR testu nebo provedeného antigenního testu zdravotníkem v odběrovém místě. Přičemž výsledek nesmí být starší 48 hodin.

Krok 5: OSVČ se seznámí s příbalovou informací a návodem k použití testů. Provede stěr [z dutiny ústní, nosu nebo slin – záleží na typu testu] a vyhodnotí jeho výsledek.

Krok 6: Samotestování končí dvojím výsledkem. V případě negativity vzorku pokračuje OSVČ v práci při dodržení ochranných opatření, přičemž výsledek testu i doklady si uchová.

V případě pozitivního výsledkumá OSVČ povinnost:
  • Bezodkladně telefonicky či jiným vzdáleným způsobem kontaktovat svého praktického lékaře. Pokud ho nemá nebo není dostupný, pak se spojí s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví. Což je krajská hygienická stanice nebo Hygienická stanice hlavního města Prahy a s jejich pracovníky se domluví na dalším postupu.
  • Do doby konzultace s lékařem nebo hygienickou stanicí musí živnostník minimalizovat rizika nákazy dalších lidí. To znamená okamžitě se izolovat od svého okolí.
  • Lékař nebo hygiena rozhodne o konfirmačním testu metodou PCR a vystaví žádanku v systému ISIN [Informační systém infekční nemoci].
  • Potvrzujícímu testu PCR metodou, který výsledek samotestu potvrdí, nebo vyloučí, se musí OSVČ podrobit povinně.

Krok 7: S použitými samotesty musí OSVČ naložit dle metodického sdělení Odboru odpadů Ministerstva životního prostředí [MŽP], což je:

  • Vložit všechny použité testovací sady do černého plastového pytle s tloušťkou alespoň 0,2 mm. V případě tenčích obalů použít pytle dva – jeden vložit do druhého.
  • Po naplnění nebo nejpozději do 24 hodin od prvního použití pytel zavázat a vnější povrch ošetřit dezinfekčním prostředkem. Podobně postupují i domácnosti, podrobněji níže.

Nakládání s odpady infekční domácnosti má svá pravidla

  • Pytel s odpadem pak vyhodit do běžné nádoby na směsný komunální odpad. Nikdy neodkládat pytle s použitými testy vedle popelnic!
  • Osoba manipulující s tímto odpadem si poté vždy důkladně umyje ruce mýdlem a teplou vodou nebo použije dezinfekci na ruce.

MPO doporučuje OSVČ nadále využívat antigenní testování v odběrových místech, ve kterých vyšetření provádí proškolený zdravotník. Veškerý servis i rozbor se plně hradí ze zdravotního pojištění v intervalu tří dnů. Výsledky testů se přenášejí do Informačního systému infekční nemoci [ISIN]. Což značí, že pozitivní osobu je možné izolovat a trasovat.

–RED–

20 KOMENTÁŘE

  1. Jsem osoba OSVČ a mám 14 dní po očkování proti onemocnění COVID-19. Musím provádět testy?
    Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den .
    Jsem OSVČ jak prokážu ke kontrole zpětně že jsem otestovaný .Stačí napsat čestné prohlášení a vyfotit samotest?
    Děkuji za info Tomáš

  3. Dobrý den, jsem OSVČ mám malý krámek kde jsem sama, nemám žádné zaměstnance, musím se také testovat?

  4. Jsem OSVČ, pracuji sám a přijdu do styku pouze s odběratelem mé práce. Nevím, co to je styk se třetími osobami, prosím důkladně a přesně vysvětlit. Děkuji

    • Dobrý den, třetí osoba je každá osoba, která je mimo Vaší domácnost. V případě zájmu o ještě důkladnější a přesnější vysvětlení se obraťte na povolané instituce, jako je MPO, MZ ČR či Vaši zdravotní pojišťovnu. Tam Vám jistě vyjdou vstříc už kvůli tomu, že si za jejich služby platíte prostřednictvím Vámi odváděných daní. / FinTag.cz

  5. Dobrý den. Nějak jsem zde nenašel jak ze to zapisuje skrz kontrolu a jak se žádá o finanční příspěvek

  6. Jsem taxikář OSVČ důchodce na vedlejší pracovní činnosti. Jsem povinnen se samotestovat. Děkuji

    • Dobrý den, samozřejmě. Přicházíte přece do styku se svými zákazníky, to je třetími osobami, a to ještě v uzavřeném prostoru. A dále, co když budete covid pozitivní, ale bez přiznáků, nakazíte tak každého koho povezete? / pěkný den / FinTag.cz

  7. dobrý den kde najdu nějaký formulář nebo čestné prohlášení o provedení testu na covid pro OSVČ

  8. Dobrý den, prosím, jakou formou se přesně musí vést evidence o provedených samotestech u OSVČ? Veškeré uvedené odkazy jsou pro případ, že chce OSVČ čerpat příspěvek. Toto ale není náš případ, o příspěvek nebudeme žádat. Stačí v PC uložená evidence v excelu? Nebo čestné prohlášení vytištěné a podepsané ke každému testu? Nebo oboje? Čestným prohlášením se zároveň prokazuji u zákazníka? Jde mi zejména o správnou formu evidence se všemi náležitostmi, všude se uvádí, že OSVČ vede evidenci, ale detailně jsem to nenašla. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • Dobrý den, vzhledem, že pro vedení hromadných žádostí o příspěvek postačí běžný excel – https://www.samotesty-covid.cz/ke-stazeni/ – dá se usuzovat, že by měl postačit o pro Vaše účely. Doporučujeme se ale obrátit na Vaší zdravotní pojišťovnu, ta Vám poskytne přesné informace. / FinTag.cz

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here