Povinné testy na covid u zaměstnanců budou muset od 6. dubna provádět i firmy do deseti zaměstnanců a OSVČ, které se při práci setkávají s třetími osobami. To s výjimkou členů rodiny. Nová povinnost platí i pro nevládní organizace. Schválila to dnes [22.3.] vláda a potvrdila ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Ministerstvo zdravotnictví ČR změnou mimořádného opatření zároveň sjednotilo pravidla pro samotestování pro zaměstnance a OSVČ. Jde například o povinnost vést evidenci testování či nahlášení případného pozitivního testu závodnímu, resp. ošetřujícímu praktickému lékaři.

„Pokračování v úspěšném projektu plošného testování nebo uzávěra průmyslu? Jsem ráda, že vláda zvolila první cestu. Úspěšný projekt se tak od 6. dubna rozšíří i na menší firmy do deseti zaměstnanců a také OSVČ, které při výkonu své činnosti přicházejí do styku s třetími osobami,“ uvedla Schillerová na svém twitterovém účtu.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

Dodala, že pravidelné testování na přítomnost koronaviru tak budou každý týden absolvovat až čtyři miliony občanů. Průměrně 500 tisíc denně.

„Plošné testování je spolu s očkováním naše hlavní jízdenka zpět do normálního života,“ vyjádřila své přesvědčení.

Přehledně: Jak mají postupovat při samotestování OSVČ

Aktuálně čítá ministerský seznam s antigenními testy určených pro laickou veřejnost i firmy a OSVČ více než stovku značek a další přibývají. Odborníci však upozorňují, že citlivost [senzitivita] a přesnost vyhodnocení [specificita] uváděná výrobci antigenních testů často neprošla nezávislým posouzením. Z výsledků odborného průzkumu antigenních testů na covid pak vyplývá, že ty i vykazují falešnou negativitu na covid-19.

Testy na covid pro malé firmy nejsou překvapením

Zavedení povinnosti pravidelného testování na covid i pro malé firmy a živnostníky naznačila Alena Schillerová již minulý týden v diskuzním pořadu České televize.

„Těm tu povinnost budeme muset dát,“ uvedla.

Podle ní bylo dosud povinně testováno na covid v Česku zhruba 300 až 400 tisíc zaměstnanců v soukromém sektoru denně. To při zhruba jednoprocentní pozitivitě na covid-19. Což ale nestačí a je potřeba testovat více.

Vláda nařídí testy na covid firmám pod deset lidí i živnostníkům

„Stále tu máme skupiny, které se netestují. To jsou firmy do deseti lidí, kterým tu povinnost budeme muset dát. A tu povinnost budeme muset předložit živnostníkům. V pondělí to bude jedno z hlavních témat vlády, já předpokládám, že to vláda schválí,“ řekla.

Ministryně zároveň pochválila vládu, v níž působí, za to, že jako první v Evropě zavedla povinné testy na covid zaměstnanců.

Zaměstnavatelé požadují změnu podmínek testování

Povinné testy pro malé firmy a živnostníky přitom již v minulosti požadovali i zástupci zaměstnavatelů, například Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Ten stejně jako Hospodářská komora ČR [HK ČR] ale i požaduje úpravu podmínek testování. Klíčový je zejména požadavek na zvýšení úhrad testů od zdravotních pojišťoven.

Zaměstnavatelé chtějí kvalitní covid testy i 100 Kč za jeden

Ty dnes činí 60 korun za jeden test při maximálně čtyřech testech do měsíce. Příspěvek by měl být podle SP ČR minimálně 90 korun. Už kvůli tomu, že podle jeho dat 80 procent firem kupuje testy za více než 100 Kč. Podle HK ČR by měl být příspěvek alespoň 100 Kč.

Velké firmy již povinně testují

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první kolo testování dokončit do 12. března, podniky s 50 až 249 pracovníky pak do 15. března. Společnosti s deseti až 49 zaměstnanci musejí všechny zvládnout otestovat nejpozději do pátku 26. března. Testování je závazné také pro instituce ve veřejné správě.

Už ve středu se bude ve veřejné správě testovat všude

Testování je zatím povinné jednou za sedm dní. Vláda uvažuje o zvýšení frekvence na dvakrát týdně. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka [za ANO] je ale třeba vyhodnotit ještě jedno kolo testů. Prostřednictvím testování zaměstnanců se podle dosavadních odhadů daří odhalovat asi 3 tisíce pozitivních lidí denně. Pozitivita ve druhém kole testování je podle ministra Havlíčka zhruba poloviční.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here