Česko má nejvíce skladových ploch ve střední Evropě

297
ploch
Foto: Pixabay.com

Česko má nejvíce průmyslových a skladových ploch na obyvatele ve střední Evropě. Na tisíc obyvatel u nás připadá 850 metrů čtverečních. v Polsku, které je na druhém místě, je to 542 metrů, na Slovensku 500 metrů. Za prvenstvím Česka stojí jeho ideální poloha ve středu Evropy. Vyplývá to z údajů firmy Cushman & Wakefield.

Koncem loňského roku zabíraly průmyslové a skladové plochy v regionu střední Evropy celkem 39,5 milionu metrů čtverečních. Z celku připadá nejvíce plochy na Polsko s podílem 53 procent, poté na Česko 23 procent. Rumunsko zabírá 12 procent z celku, Slovensko zhruba sedm procent a Maďarsko šest procent.

Stavební produkce loni propadla o 7,7 procenta. A padá dál

Průmyslové plochy se budou dle něj v budoucnu dále významně rozšiřovat v závislosti na tempu rozvoje trhu. A také na rychlosti a možnosti získat povolení k výstavbě od orgánů státní správy, což bývá v Česku podle developerů právě největší potíž.

Volných skladových ploch v Česku příliš nezbývá

Podíl volných průmyslových a skladových ploch byl na konci loňského roku ve střední Evropě nejnižší v Maďarsku, kde činil dvě procenta. Následovalo Česko s podílem 4,2 procenta, v Praze a okolí se jich nevyužilo na 2,2 procenta.

Volných ploch naopak zbývalo nejvíce na Slovensku a to 8,3 procenta. Průměr za region činil 6,1 procenta. Podle odborníků je rekordně nízká neobsazenost v Praze je dána tím, že zde dlouhodobě chybí nové projekty a poptávka neustále roste.

Vláda vyčlenila cca 65 miliard korun na podporu regionů  

Většina developerů má navíc o region v blízkosti metropole velký zájem, nicméně získat vhodné pozemky a poté všechna potřebná povolení trvá velmi dlouho. Výsledkem je pak nedostatečná nabídka a vysoká obsazenost průmyslových prostor.

O středoevropské sklady je zájem

Ve střední Evropě se za rok 2020 pronajalo cca 8,6 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch, což činí více než pětinu celého trhu. Největší díl, zhruba tři pětiny, připadl na Polsko, na Česko pak necelá pětina.

V Česku měly loni na celkové poptávce největší podíl přepravní a distribuční firmy s necelými dvěma pětinami. Pětinu nájemních smluv uzavřely firmy z automobilového průmyslu, 13 procent připadalo na maloobchod.

Poptávku loni se významně ovlivnil rostoucí segment e-commerce a následkem pokračující pandemie covidu lze jeho růst očekávat i v dalším období. Obchodníci počítají i s tím, že část zákazníků zůstane u nákupů přes internet i po otevření kamenných prodejen, i proto bude poptávka po skladových a logistických prostorech v budoucích měsících narůstat.

Růst zásilkového prodeje ukazuje na potřebu udržitelných obalů

Praha je první i co do počtu nájemních smluv

Podle jednotlivých regionů se loni nejvíce nájemních transakcí uskutečnilo v Praze a okolí a to 37 procent. Za ní následovaly Plzeňský [21 procent] a Jihomoravský kraj [14 procent]. Z jednotlivých developerů připadalo ve střední Evropě nejvíce plochy na společnost CTP Invest [12 procent]. O něco méně na firmy Panattoni a Prologis shodně s 11 procenty. Těmto třem firmám tedy patřila více než třetina trhu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here