Pandemie covidu-19 se stala urychlovačem nastartovaných revolučních trendů. Svět zítřka se bude v mnohém lišit od toho, na co jsme zvyklí dnes. Praktické tipy, jak se k tomu postavit, nabídne letošní ekonomické Fórum Alter Eko.

Pandemie covidu-19 se stala urychlovačem revolučních megatrendů. Úspěšní lídři tak budou muset začít myslet více než kdy jindy. A to proto, aby zvládli transformaci z obchodních modelů s kořeny v minulosti, které však již nyní ztrácejí na funkčnosti. A počítat je třeba i s přerozdělením pozic v globální ekonomice.

Ekonomové Pavel Mertlík a Martin Kupka řeší svět v roce 2021

O výše uvedených a souvisejících tématech se bude diskutovat během jarního ALTER EKOnomického fóra, které volně naváže na cyklus „českých Davosů“ pořádaných na zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí.

John Kay: Greed is Dead

Hlavní řečník bude John Kay, jeden z nejrespektovanějších britských ekonomů, autor knihy Greed is Dead. John odstartuje dopolední program, který se bude tradičně věnovat vizím a trendům. Odpoledne pak přijde na řadu detailní analýza vybraných výzev, kterým [nejen] manažeři a majitelé firem dnes čelí, a nástin možných řešení. To vše v rámci několika workshopů, jejichž cílem je předat v praxi využitelné zkušenosti.

Průběžně doplňované podrobnosti o fóru “Kapitalismus (p)o covidu” a možnost registrace najdete na stránce www.altereko.info

ALTER EKOnomické fórum a jeho témata

Budoucnost globálního obchodu: Narůstající protekcionismus, vypořádání se s novými riziky, zachování sociální a ekologické udržitelnosti a zvyšující se flexibilita v podnikání patří dnes mezi hlavní výzvy v oblasti globálního obchodu. Jako nejvhodnější odpovědi na ně se jeví zajištění proti rizikům, rozvoj digitalizace a zrychlování a zefektivňování procesů a obchodní spolupráce.

Za všechny problémy světa nemůže covid, říká Parag Khanna

Energetika: Spojené státy a obecněji Západ spolupracuje s privátním sektorem a soustředí se na strategické projekty v oblasti jádra, CO2, energetického mixu, těžby surovin a podobně. Východ řeší technické banality, naši státní úředníci nestačí technologickému vývoji a změna se zdá být v nedohlednu; i proto, že je energetika významným zdrojem příjmů. I tím východní Evropa zaostává za rozvinutými zeměmi.

Šnobr: Je pod úroveň sledovat energetickou politiku státu i ČEZ

Soukromý sektor: Společnost čelí krizi, což se promítá do soukromého sektoru. I v krizových situacích se přitom musí ve firmách přistupovat k důležitým rozhodnutím nezbytným k efektivnímu hospodaření a rozvoji. Stejně tak i ke strategickým rozhodnutím, jež určují směr. Je třeba se rozhodnout, kdo je ideálním šéfem do dnešní rychle se měnící doby, jak vyvést firmu z krize a na jaké oblasti se soustředit pro maximalizaci hodnot.

Zahoď kovadlinu, strašně tě to zrychlí, říká poradce Jiří Devát

Přeshraniční působnost: Úspěšná firma budoucnosti má mít vizi, pružnost a učenlivost, pro kterou není limitem česká hranice. Měla by umět potlačit vlastní ego, inspirovat se od lídrů na trhu a sledovat vlastní limity.

Důležitá kompetence je agilita praktikovaná kupříkladu skrz plánování formou potenciálních scénářů a schopnost mezi jednotlivými scénáři “přepínat.” Tedy být dostatečně adaptabilní.

Pohled do minulosti: Kostelec 2020

Loňské ekonomické Fórum Kostelec 2020 se zaměřilo na ekonomiku, byznys a riziko. Své postřehy nabídli mimo jiné hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer nebo ekonom Tomáš Sedláček. Ve druhém bloku riziko spojené s nastartovanými změnami okomentovali generál Petr Pavel, hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil a generální ředitel EGAP Jan Procházka. Názory ve třetím bloku fóra vyjádřil majitel společnosti M.L. Moran a krizový manažer Zdeněk Šmejkal, členka vedení IBM Central Region a viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Milena Jabůrková.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here