Nedostatek příjmů na pokrytí výdajů s bydlením v aktuálním průzkumu České bankovní asociace [ČBA] přiznala cca desetina respondentů. 70 % dotazovaných naopak uvedlo, že pandemie covidu jejich bydlení neovlivnila. O hypoteční úvěry je stále velký zájem, jakkoli rostou náklady na ně i ceny nemovitostí.

Takzvané nevýkonné hypoteční úvěry [úvěry, které dlužníci nesplácejí, pozn. red.] v Česku aktuálně činí 0,91 procenta. To je velice dobrý výsledek, protože průměr zemí Evropské unie se dlouhodobě pohybuje kolem tří procent.

Po roce pandemie je to opravdu dobrá zpráva, které jistě napomohla i vstřícnost bank při poskytování individuálních odkladů splátek,“ konstatuje hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Dodává ale, že v příštích měsících bude záležet na tom, co se stane po ukončení vládních podporných programů. I na tom, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost. Z průzkumu ČBA přitom vyplývá, že třetina Čechů, kteří nyní splácí hypotéku, na její měsíční splátku odvádí více než 20 procent z čistého měsíčního příjmu domácnosti. Obecně Češi vidí největší riziko pro svou schopnost hypotéku splácet právě nezaměstnanost [54 %].

Zdražují nemovitosti i hypoteční úvěry

V současnosti má v Česku hypotéku 16 procent Čechů a 13 procent ji plánuje. Loňský rok byl co do objemu prodaných hypotečních úvěrů mimořádný a překonal i dosud rekordní rok 2016. Objem prodaných hypotečních úvěrů dosáhl 254 miliard korun.  

„Rekordní objemy však nebyly dány počtem kusů prodaných hypoték, ale zejména nárůstem průměrné výše hypotéky z důvodu zdražování nemovitostí a také vysokými objemy refinancování. Lidé se snažili refinancovat v době nízkých úrokových sazeb,“ upozorňuje hlavní poradce ČBA.

Významnou roli podle něj sehrála také snaha části lidí uchránit své úspory před nejistým budoucím vývojem. To a výše uvedené jsou důvody současného hypotečního boomu, který potvrzují předběžná data za letošní březen, kdy měly banky poskytnout celkem cca 14,4 tisíc hypoték v hodnotě 44,7 miliardy korun.

Oba výsledky jsou rekordem všech dob. Podle Staňury nastala další významná událost na hypotečním trhu u hypotečních sazeb.

„Po měsících trvajícího poklesu dosáhl v březnu trh svého dna. Průměrná úroková sazba hypoték v březnu vzrostla na 1,94 % p.a. Přestože tento růst byl velmi malý, dá se očekávat, že sazby nyní půjdou postupně nahoru,“ uvádí.

Podle něj byl růst sazeb očekávatelný, protože už začátkem roku vzrostla cena peněz na mezibankovním trhu a v únoru dle statistik ČNB poprvé po osmi měsících vzrostla i roční procentní sazba nákladů [RPSN] hypotečních úvěrů.

Hypoteční úvěr na bydlení, na vybavení či rekonstrukci

Z aktuálního výzkumu ČBA na téma hypoték vyplynulo, že nákup vlastního bydlení by Češi řešili především hypotékou [53 %]. Pětina [21 %] by ho řešila úvěrem ze stavebního spoření, který by ale spíše využili na rekonstrukci [23 %]. Vlastní úspory by pak Češi spíše dali na vybavení domácnosti [74 %] či rekonstrukci [56 %].

„Pro Čechy je hypotéka stále cestou, jak bydlet ve vlastním. Desetina respondentů si pak hypotéku pořídila z důvodu rekonstrukce,“ říká Michal Straka, specialista agentury Ipsos pro finanční trh, která průzkum pro ČBA provedla.

Podle něj si lidé, kteří hypotéku teprve plánují, s ní taktéž chtějí často financovat investiční nemovitost [13 %] či pozemek, na kterém chtějí postavit vlastní bydlení [13 %].

Zajímavá je informace o tom, kolik si lidé půjčují. Z průzkumu vyplývá, že téměř tři čtvrtiny lidí [70 %] má sjednanou hypotéku až do výše dvou milionů korun. Průměrná hypotéka je nyní kolem tří milionů. Avšak ti, co hypotéku zatím plánují, již počítají s vyšší částkou.

„Lidé si jsou vědomi, že ceny nemovitostí rostou. Nejdražší jsou obecně nemovitosti v Praze, ale ceny za metr čtvereční znatelně narostly i v dalších městech a jejich blízkých okolích, z nichž je do měst dobrá dostupnost,“ říká Vladimír Staňura.

Hypotéku na více než pět milionů korun mají nebo si plánují vzít nejčastěji lidé z Prahy. Vyšší hodnota průměrné hypotéky je dána hladem po hypotékách a také růstem cen nemovitostí.

Doba splácení a pojištění hypotéky

Podle průzkumu ČBA je pro ty, kteří hypotéku mají, obvyklá doba splácení mezi 25 až 30 lety [44 %] a mezi 20 až 24 lety [22 %]. Pojištění proti neschopnosti splácet hypotéku, které hypotéku významně zdražuje, a nemá téměř žádný význam pro ty, kteří mají sjednáno životní pojištění, si sjednalo 42 procent dlužníků. Vysvětlením může být marketingový trik bank, které atraktivnější úrok u hypotéky podmíní sjednáním právě tohoto pojištění. To však následně z hlediska již zmíněné RPSN vymaže výhody atraktivního úroku. Na druhou stranu váhu má i argument, že drahé a nevýhodné pojištění splácet hypotéku může být za určitých okolností lepší než žádné pojištění.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here