Ošetřovné se zvýší na 80 % výdělku a prodlužuje se i izolačka

373
osetrovne_na
Ilustrace: Pixabay.com

Ošetřovné na dítě se zvýší ze stávajících 70 nově na 80 procent denního výdělku. Nárok na něj mají i rodiče dětí s pozitivním výsledkem testu ve škole. Do konce června se prodlužuje mimořádný příspěvek k nemocenské v karanténě a izolaci.

Ošetřovné na dítě do 10 let věku či starší v případě jeho závislosti na jiné osobě v minimálně I. stupni závislosti se zvyšuje na 80 procent. Navýšení ve středu 21. dubna schválil na svém zasedání Senát ČR. Normu dnes podepsal prezident republiky. Zvýšené ošetřovné vyplatí Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] zpětně od 1. března 2021.

Ošetřovné při rotaci úřady vyplatí jen při distanční výuce

Zvýšené ošetřovné na dítě čerpají zaměstnanci za dobu uzavírání škol, denních či týdenních stacionářů. Dále také při nařízené karanténě či izolaci dítěte kvůli rizikovému kontaktu s covid pozitivní osobou nebo při prokázání nákazy covidem-19. V situacích, kdy už úřady jednomu z rodičů či jiné pečující osobě dávku ošetřovné za měsíc březen vyplatily, navýšený rozdíl dorovnají automaticky. Rodiče o doplatek nijak nežádají.

„Náklady na ošetřovné se v období od 1. března do 11. dubna 2021 předpokládají zhruba 610 milionů korun týdně. Při navýšení na 80 procent redukovaného příjmu stoupne tato částka na přibližně 700 milionů týdně,“ uvádí ve své zprávě MPSV.

O ošetřovné při péči o dítě žádají zaměstnanci i OSVČ

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] může nemocenskou dávku ošetřovné v době uzavření škol pobírat až 180 tisíc lidí. S postupným otevíráním škol a střídáním žáků prvního stupně na výuce se počítá s postupným snižováním těchto mandatorních výdajů.

Ošetřovné v době rotace, karantény a izolace

Ošetřovné na dítě do deseti let a starších v případě závislosti na jiné osobě dostávají pečující také v týdnu distanční výuky. Při prezenční výuce však nikoli. Výjimka jsou žáci, kteří se kvůli svému zdravotnímu stavu nejsou schopni nechat ve škole otestovat. Těm ČSSZ dávku vyplatí i za dobu otevření škol. Ovšem jen při doložení potvrzení od lékaře. Ošetřovné v mimořádné výši a za stejných podmínek dostávají i rodiče dětí, kterým vyjde pozitivní výsledek školního testu.

„Pokud je PCR test pozitivní, trvá nárok na ošetřovné do doby, než u něj skončí karanténa, uzdraví se,“ vysvětluje ČSSZ na svých stránkách.

Ošetřovné OSVČ se nově vylučuje s kompenzačním bonusem

Stejně tak ošetřovné čerpají i rodiče dítěte v situaci, kdy se ocitne v povinné karanténě kvůli pozitivní osobě, se kterou sdílí jednu třídu nebo jiný kolektiv. V takových případech se k žádosti o ošetřovné nedokládá potvrzení od lékaře.

„Je však vhodné uschovat minimálně potvrzení o testu dítěte pro potřeby zaměstnavatele, který ověřuje existenci překážky v práci na straně zaměstnance,“ upozorňuje ČSSZ.

Při souběhu ošetřovného a nemocenské pro zaměstnance [například kvůli karanténě, izolaci] platí stávající právní předpisy o nemocenském pojištění. Podle nich má nárok na výplatu nemocenského přednost před nárokem na výplatu ošetřovného.

Zvyšuje se i příspěvek k nemocenské, takzvaná izolačka

Poslanci na svém včerejším jednání [21.4.] schválili prodloužení mimořádného příspěvku k nemocenské z důvodu nařízené karantény a izolace. Do konce letošního června dostanou zaměstnanci až 370 korun za každý den pracovní neschopnosti po dobu prvních 14 dnů karantény a izolace. Nejvýše však do 90 procent jejich průměrného hrubého výdělku.

Izolačku dostanou i živnostníci, ale jen ti nemocensky pojištění

Mimořádný příspěvek k nemocenské vyplácí zaměstnavatel spolu s náhradou mzdy. Výdaj si na konci měsíce odečítá z odvodů na sociální pojištění. Příspěvek u nás funguje od začátku letošního března. Potvrzení o nařízení karantény, izolace vydávají orgány veřejného zdraví. V některých případech také ošetřující lékař.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here