Obchod s Británií podkopávají i cla na produkty, které nejsou zcela vyrobeny v EU. Prohlášení o původu zboží přitom musí exportéři získat od svých dodavatelů do konce letošního roku. Možnost půlročního odkladu vyclení mají využívat opatrně.

Obchody České republiky s Británií se letos v porovnání s loňským rokem propadly o jedenáct procent. Pokles vedle koronaviru způsobil i brexit a s ním spojená cla.

„Británie byla předloni pro Česko pátým největším exportním trhem, loni ale sestoupila na sedmé místo a letos může v žebříčku klesnout ještě níž,“ tvrdí místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Český export: Podporu státu v podstatě neočekáváme

V únoru 2021 měl český vývoz do Británie hodnotu přibližně jedenáct miliard korun, uvádí Český statistický úřad [ČSÚ]. V únoru 2020 byl kolem 12,5 miliardy a v únoru 2019 bezmála 15 miliard korun.

Nulové clo a preferenční původ

Jedním z důvodů je, že nulové clo je vyhrazeno pouze pro zboží s preferenčním, tedy unijním nebo britským původem. Obchodníci si proto musejí dát pozor na produkty, jejichž jen některé součásti mají preferenční původ. To je například, když česká firma dodává do Británie oblečení, ale látku na něj pořizuje v Asii.

Z hlediska daní se Británie stane takzvanou třetí zemí

„Teď musí vypočítat a porovnat, kolik stálo šití v Česku a kolik asijská surovina. Tak se určí, zda oblečení má preferenční původ,“ říká ředitel společnosti Gerlach Luděk Procházka.

U různých skupin produktů je přitom povolen jiný podíl prvků s nepreferenčním původem.

„Obvykle smí dosahovat 50 procent, u aut a jejich dílů ale jen 45 procent. A někdy ještě méně – u některých textilií 40 procent, u části zemědělské produkce 30 procent a u několika chemických výrobků 20 procent,“ upřesňuje Procházka.

Podle něj platí, že když firma v Česku vytváří produkt pro Británii, měla by užívat materiál a komponenty jenom nebo hlavně z EU. Na místě je i si nechávat od unijních dodavatelů posílat potvrzení o unijním původu.

Cestování do Velké Británie i obchod s ní má nová pravidla  

„Vývozce může vystavovat prohlášení o původu svého zboží, i když ještě nedostal prohlášení o původu od všech dodavatelů. Tyto dokumenty ale musí mít nejpozději do konce roku 2021,“ dodává.

Obchod s Británií: Pozor na odklad vyclení

Londýn povoluje více možností celního odbavení dovozu a část firem využívá nabídky půlročního odkladu vyclení. Tato varianta je lákavá, ale nese s sebou rizika. Není jasné, co nastane, když se případné problémy odhalí se šestiměsíčním zpožděním. Clo platí konečný příjemce, takže chybami mohou čeští vývozci uvalit dodatečné náklady na své britské odběratele a ohrozit tak vzájemné obchodní vztahy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here