Cestování do Velké Británie i obchod s ní má nová pravidla  

570
do_Velke_Britanie
Ilustrace: Pixabay.com

Od 1. ledna platí nová pravidla pro pobyt, práci, studium a cestování do Velké Británie. Britští občané jsou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí, stejné postavení pak mají i Evropané ve Spojeném království. Změny nastanou ve vzdělávání a v obchodu. Ten bude podléhat plnohodnotným hraničním kontrolám.

Novinka je, že pro občany EU v Británii nově platí takzvaný bodový imigrační systém. Podle něj budou cizinci ve Velké Británii dostávat body za specifické dovednosti a kvalifikaci.

„Pro standardní cestování se nic nemění. Nadále je možné jet do Británie bez víza na dovolenou, na návštěvu rodiny nebo kamarádů. Doporučuji ale už od Nového roku cestovat s pasem, nikoliv jen s občanským průkazem. Je třeba se také nechat řádně pojistit a nepočítat s levným unijním roamingem,” uvedl ke změnám pro cestovatele ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD].

Trvale žijící Češi v Británii mohou po zisku statutu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O takzvaný „EU Settled Status” je třeba požádat do 31. 6. 2021 formou registrace.

Cestování do Velké Británie: Jak je to s vízy

Klasické turistické cesty do šesti měsíců nejsou podmíněny vízem. Do 30. 9. 2021 je možné cestovat s občanským průkazem, poté již pouze s pasem. Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] ale již nyní doporučuje vycestovat pro jistotu s cestovním pasem.

„Tyto cesty zahrnují například dovolenou, návštěvy příbuzných, krátké studijní kurzy, některé výdělečné aktivity jako třeba účast na kulturních akcích. Není možné v rámci turismu ve Velké Británii pracovat nebo žádat o sociální dávky,“ uvedl úřad.

  • Pracovní cesty do 6 měsíců nejsou podmíněny vízem. Příklad takové cesty je obchodní jednání či vědecká konference.
  • Dlouhodobé pracovní cesty delší 6 měsíců jsou podmíněny vízem. Žádat o něj mohou zájemci online.

Jak je to u studia a pojištění

Vízem podmíněné není pouze krátkodobé studium do šesti měsíců, kdy student nečerpá příspěvky z britských veřejných financí. To znamená, že si student kompletně hradí náklady na ubytování, studium, stravu a další. Naopak dlouhodobé studium nad šest měsíců vždy podmiňuje studentské vízum. Aby jej žadatel dostal, musí získat minimálně 70 bodů v imigračním systému. A to na základě svého finančního zajištění, znalosti angličtiny či dosaženého vzdělání. Podle MZV ČR již tato služba není zdarma: „O vízum je možné žádat online půl roku před odjezdem, poplatek činí 348 liber [cca 10 tis. Kč]“.

  • Pro krátkodobý pobyt ve Velké Británii platí nutnost komerčního cestovního pojištění. Evropský průkaz zdravotního pojištění [EHIC] již v Británii neplatí.
  • Po Brexitu Spojené království zavedlo vlastní verzi průkazu EHIC, Global Health Insurance Card [GHIC]. Tato karta funguje podobně jako její předchůdce a umožňuje Britům přístup ke státní zdravotní péči při návštěvách EU.
  • EHIC ani GHIC nenahrazují cestovní pojištění a nelze je použít pro plánované lékařské ošetření v EU. Více zde.
  • Na telefonické hovory z/do Velké Británie se vztahují roamingové sazby mimo EU. Je proto nutné se připravit na vyšší poplatky.

Pro vyřizování českých matričních a cestovních dokladů nezbytných pro registraci
do systému „EU Settled Status” a případnou konzulární pomoc se mohou čeští občané v Británii nadále obracet na Velvyslanectví ČR v Londýně a Generální konzulát ČR
v Manchesteru. Oba zastupitelské úřady jsou pro české občany v pohotovosti, například formou nouzových linek. MZV ČR pro následující měsíce navýšilo jejich personální obsazení.

Nová pravidla pro české exportéry do Británie

Pro české firmy dochází od 1. ledna 2021 prozatím jen k dílčím změnám. Důležité je, že se zatím neuplatňují cla a kvóty. Čeští exportéři se ale nevyhnou hraničním kontrolám.

  • Plnohodnotné celní kontroly se zavedou ve třech fázích během prvního půl roku 2021. Obchod se Severním Irskem se nadále řídí pravidly EU.
  • Autorizovaný a odpovědný zástupce se sídlem v EU se již ve Velké Británii od 1. 1. 2021 neuznává, stejně tak se nevyužívá britský zástupce pro EU.
  • Pro produkty nabízené na britském trhu musí mít zástupce sídlo ve Spojeném království.
  • V oblasti certifikace zboží se pro většinu produktů, které v současné době podléhají označení CE, musí postupně začít využívat nový britský ekvivalent UKCA. Nicméně pro rok 2021 zůstává většina britských standardů zachována.

„Pro bližší informace o nových podmínkách se mohou podnikatelé i nadále obracet jak na MZV v Praze, tak na naše ekonomické diplomaty v Británii. Poskytnou jim kompletní informační servis a podporu,” uvádí Petříček.

Na webu Export je dostupný a pravidelně aktualizovaný komplexní přehled nových pravidel pro obchodování se Spojeným královstvím. Primární kontakt pro české firmy je ekonomický úsek zastupitelského úřadu ČR v Londýně.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here