Němci navýšili schodek státního rozpočtu na 240,2 mld. eur

241
Nemci
Foto: SPD

Letošní rozpočet Německa skončí rekordním schodkem 240,2 miliardy eur [6,2 bil. Kč]. Spolkový sněm včera [23.4.] odsouhlasil jeho dodatečné navýšení o 60,4 miliardy eur [1,6 bil. Kč]. O zvýšení schodku požádal ministr financí Olaf Scholz kvůli zvýšeným výdajům na zvládání pandemie, s níž se Němci potýkají i nyní.

Pro zvýšení schodku zvedlo ruku 370 poslanců, proti jich bylo 78 a 184 se hlasování zdrželo. Změnu podpořili zákonodárci z konzervativní unie CDU/CSU a ze sociální demokracie [SPD]. Proti byli liberálové [FDP], postkomunistická Levice a Alternativa pro Německo [AfD], jež bývá označována jako populistická až krajně pravicová. Zelení, kterým průzkumy dávají naději sestavovat po zářijových volbách vládu, se zdrželi.

Německo kvůli covidu prodlužuje uzávěru a zvyšuje svůj dluh

Olaf Scholz [SPD] v parlamentní debatě prohlásil, že zvýšení dluhu je nezbytné k podpoře celé společnosti během pandemie. Ministr financí, který je zároveň vicekancléřem, rovněž opakovaně ujišťoval, že německé hospodářství je dostatečně silné, aby zadlužení zvládlo.

Od příštího roku chce Scholz tempo zadlužování zpomalit, počítá se schodkem 81,5 miliardy eur. O konečné podobě rozpočtu, kterou chce vláda připravit v létě, bude rozhodovat Spolkový sněm už v novém složení. V září zemi čekají parlamentní volby, po kterých by se k moci mohla dostat koalice Zelených, liberálů a Scholzových sociálních demokratů.

Němci se stále potýkají s pandemií

Němci aktuálně zaznamenávají stoupající počty covid pacientů. Podle Institutu Roberta Kocha [RKI] jich bylo ve čtvrtek 27 543, což je o přibližně 1 700 více než před týdnem. Do statistiky přitom nejsou započteny případy ze Severního Porýní-Vestfálska kvůli technickým potížím. Bilance úmrtí se v zemi s 83 miliony obyvateli zvýšila o 265 na 81 158.

„Situace zůstává velice, velice složitá,“ uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Varoval před přetížením zdravotnického systému. Na jednotkách intenzivní péče leží více než 5 tisíc pacientů s covidem-19. Takový stav byl v Německu naposledy v polovině ledna.

„Opět musíme přemýšlet nad překládáním pacientů,“ dodal Spahn.

V Německu k dnešnímu dni připadá 164 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, ve čtvrtek tato hodnota činila 161,1. To je ale stále méně než v Česku, kde je to 177. První dávku očkování v Německu získalo 22 procent z 83milionové populace a sedm procent již vakcinační cyklus dokončilo.

Německý schodek a vývoj v Eurozóně

Loňský rozpočet Německa skončil schodkem 218 miliard eur [5,6 bilionu Kč], který byl nejvyšší v dějinách spolkové republiky. Na letošní rok plánoval Scholz deficit takřka 180 miliard eur [4,7 bilionu Kč]. Vzhledem k nepříznivému vývoji, do kterého započítal další náklady na pomoc podnikatelům a na nákup vakcín a také výpadky daňových příjmů, ale požádal o další zadlužení.

Německo zpřesnilo loňský pokles ekonomiky na 4,9 procenta

Situaci nepřidává ani poslední predikce Evropské centrální banky [ECB]. Podle ní ekonomika eurozóny v letošním roce poroste pomaleji, než se očekávalo před třemi měsíci. Hrubý domácí produkt [HDP] by se měl zvýšit o 4,2 procenta místo dříve předpokládaných 4,4 procenta. ECB přitom upozornila, že se výrobci v eurozóně potýkají s nedostatkem čipů a dalších součástek a surovin, což podkopává ekonomickou aktivitu a zvyšuje ceny.

Joe Biden se vložil do řešení celosvětového nedostatku čipů

Odhad hospodářského růstu na příští rok nicméně prognostici podle průzkumu ECB zlepšili na 4,1 procenta z dosud předpokládaných 3,7 procenta. ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala svoji mimořádně uvolněnou měnovou politiku beze změn. Nadále tak poskytuje eurozóně zasažené pandemií rekordní podporu, přestože zrychlení očkovací kampaně zvyšuje naději na oživení ekonomiky. Ekonomika eurozóny v loňském roce kvůli pandemii klesla o 6,6 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here