Německý BioNTech v prvním kvartále ztrojnásobil svůj čistý zisk

127
BioNTech
Foto: BioNTech

Farmaceutická společnost BioNTech vykázala v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 1,1 miliardy eur [cca 28 mld. Kč]. Což je trojnásobek v porovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku. Akcie firmy po zveřejnění výsledků posílily na burze ve Frankfurtu nad Mohanem o devět procent. Německý BioNTech vyvíjí i další léčiva.

Jak vyplývá ze zprávy společnosti, na hospodářské výsledky firmy měl největší vliv prodej její vakcíny Comirnaty. Tu v objemu 450 milionů dávek společnost BioNTech v alianci s americkou společností Pfizer k 6. květnu dodala do 91 zemí světa. Firma přitom již uzavřela další smlouvy na dodávky této vakcíny. Až 1,8 miliard dávek si v minulých dnech smluvně zajistila Evropská komise, výrobce je má do unijních zemí dodávat postupně do roku 2023.

„Neustále inovujeme, ať už se to týká rozšiřování naší působnosti nebo přizpůsobování naší vakcíny novým mutacím koronaviru,“ uvedl Ugur Sahin [na foto, pozn. red.], zakladatel a generální ředitel společnosti, jež se obchoduje i na americké technologické burze NASDAQ.

EK objednala vakcíny Pfizeru, ale už ne od AstraZeneky

Úměrně k zisku firmě stouply i tržby. Ty se letos v prvních třech měsících vyšplhaly na 2,05 miliardy eur [cca 51 mld. Kč] a byly tak meziročně více než 70krát vyšší. Společnost dále potvrdila, že plánuje zřídit regionální centrum a novou továrnu na vakcíny Comirnaty v Singapuru. Čímž chce posílit svou přítomnost v Asii a rozšířit své výrobní kapacity.

BioNTech nově vyrábí vakcíny Comirnaty v Marburgu

Není bez zajímavosti, že ještě v loňském prvním kvartálu byla firma ve ztrátě 53 milionů eur. Jako důvod uvedla vysoké náklady na vědu a výzkum. Což se rychle otočilo s příchodem pandemie covidu-19 a navázáním spolupráce s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer. Firmy společně vyvinuly a začaly distribuovat jednu z prvně schválených vakcín proti covidu-19.

Německý BioNTech vsadil na mRNA vakcíny

Manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci, zakladatelé společnosti BioNTech za pomoc v boji proti covidu-19 dostali 19. března v Německu státní vyznamenání. Z rukou prezidenta země Franka-Waltera Steinmeiera převzali Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou.

Covid-19 řeší všechny země, byť každá trochu jinak

Jimi vyvinutá vakcína podobně jako vakcína konkurenční firmy Moderna používá technologii zvanou mRNA [messenger RNA, poslíček, pozn. red.]. To znamená, že neobsahuje žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Metoda se přirovnává k návodu, podle kterého si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky.

Společnost BioNTech se dlouhodobě zabývá výzkumem biologické léčby rakoviny. Nyní zahájila tři klinické studie u svých onkologických programů. V příštích pěti letech chce v této oblasti na trh uvést nové klíčové léky.

„Do budoucna chceme dál optimalizovat naše technologie a rozšiřovat nabídku. Naší ambicí je se stát globální a plně integrovanou imunoterapeutickou společností,“ řekl Ugur Sahin.

Pfizer/BioNTech vyhrává i v očkování dětí

Společnosti BioNTech/Pfizer získaly náskok před ostatními výrobci vakcín, když jejich očkovací látku registrovali národní regulátoři jako první ve Spojených státech i dalších zemích. A také nyní jsou obě firmy o krůček napřed před ostatními, protože letos v březnu oznámily, že jejich vakcína je stoprocentně účinná pro děti ve věku 12 až 15 let. Comirnaty je přitom v EU nyní schválena pro použití u osob nad 16 let.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

Očkování vakcínou Comirnaty dětí od 12 do 15 let aktuálně schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Minulý týden povolila očkovat děti touto vakcínou i Kanada. O tom samém již rozhoduje Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA], která by měla vydat stanovisko začátkem června.

Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

Dodejme, že společnost Pfizer již loni razila návrh, aby se lidé její vakcínou neočkovali dvakrát, ale třikrát. To kvůli dosažení lepší ochrany. A to i přesto, že klinické hodnocení prokázalo až 95% snížení počtu symptomatických případů onemocnění covid-19 u osob očkovaných vakcínou ve srovnání s osobami, jimž byla aplikována injekce bez léčivé látky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here