Poslanci se včera zabývali návrhem na povinných pět týdnů dovolené. Ty prosazuje ve svém návrhu KSČM, ČSSD a odboráři. Proti návrhu se dlouhodobě ostře vyslovují zástupci zaměstnavatelů, kteří ho odmítají.

„Místo úvah o 5. týdnu dovolené by poslanci raději měli řešit restart ekonomiky a průmyslu, který všichni potřebujeme pro opětovný návrat k normálnímu životu,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj.

Upozorňuje přitom, že jsou to dva roky, co vláda zrušila karenční dobu, čímž přenesla náklady za první dny nemoci zaměstnanců na zaměstnavatele.

Proti povinným pěti týdnům dovolené se ostře vyslovila i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ta včera [21.4.] uvedla, že v případě vyhovění požadavku KSČM zaměstnavatelé přehodnotí svou celkovou mzdovou a sociální politiku. Zruší poskytování dnů dovolené a zváží snížení počtu dní zdravotního volna, takzvaných sick-days.

Zrušení karenční doby významně zvedlo počty pacientů

Návrh nebyl projednán na tripartitě

SP ČR označuje aktuální projednávání návrhu ve sněmovně za netransparentní a neobvyklé. Podle jeho viceprezidenta vláda několikrát potvrdila, naposledy 19. dubna při nesouhlasném stanovisku ke sněmovnímu tisku 1181, že tak zásadní úprava se musí nejdřív prodiskutovat na tripartitě, což se nestalo.

„Návrh by tak neměl být vůbec projednáván. Trochu to působí, že návrh má odvrátit pozornost od jiných aktuálních věcí,” uvedl Rafaj.

Podle analýz Hospodářské komory zaměstnavatelé za týden dovolené navíc zaplatí dalších až 26 miliard korun ročně. Jde přitom o trvalé výdaje, které se významně promítnout do pomalejšího restartování české ekonomiky. Růst HDP podle propočtu HK ČR v příštím roce sníží o 1,5 procenta.

  [Zdroj: HK ČR]

Komora dále upozorňuje, že komunisté, odboráři a sociální demokraté při prosazování návrhu na pět týdnů dovolené argumentují situací v západních zemích, kde zaměstnanci odpracují méně hodin a mají delší dovolené než Češi.

„Už podezřelé ale je, že zapomenou vždy dodat, že například tolik zmiňované Německo má produktivitu práce, na kterou tuzemské hospodářství ještě nedosáhlo,“ připomíná mluvčí HK ČR Miroslav Diro.

Kde vzít na pět týdnů dovolené se neřeší

Podle zástupců zaměstnavatelů v návrhu KSČM chybí zásadní věc. Totiž, kde mají zaměstnavatelé vzít na povinný pátý týden dovolené peníze. Podle HK jsou nepravdivá tvrzení zastánců návrhu, že dnes už 88 procent podniků pátý týden dovolené poskytuje, a tudíž to pro nikoho nebude problém.

„Pokud by takovou argumentaci podnikatelská veřejnost měla přijmout, pak zřejmě není důvod, aby poslanci povinný týden dovolené vůbec uzákoňovali,“ tvrdí mluvčí HK ČR s tím, že prosazení pátého týdne dovolené se dotkne hlavně malých a středních podniků, které nyní patří k těm nejzasaženějším.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropské unie stanovují minimální nárok zaměstnance na dovolenou na čtyři týdny. Evropské země přitom zvyšují nárok na dovolenou s počtem odpracovaných let nebo jej spojují s určitým druhem práce. Obdobně jako už to nyní dělá Česká republika, kdy například státní zaměstnanci, učitelé nebo pracovníci ve ztížených pracovních podmínkách čerpají delší dovolenou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here