ČD obnovují další zrušené spoje. Avšak hlavně ty dálkové

327
spoje
Foto: FinTag.cz

České dráhy [ČD] během června postupně obnoví další dálkové vlakové spoje, které zrušily kvůli pandemii covidu-19. Dopravu postupně obnovují i další dopravní společnosti. Dopravci tak reagují na zvyšování poptávky cestujících. Mnoho vlaků ve vnitrostátní dopravě ale zůstává stále zrušeno.

ČD v červnu posílí dopravu opět mezi Prahou a Ostravou. Dále posílí spoje z metropole do Plzně a na jih Čech, z Kolína do Ústí nad Labem nebo z Brna do Šumperka. Více vlaků bude jezdit také do Polska, Maďarska, Německa a na Slovensko. Do provozu se navíc vrátí některé noční spoje. Od 20. května se k běžnému jízdnímu řádu vrací také railjety do Vídně. Dále i rychlíky z hlavního města do Hradce Králové a do Chebu přes Ústí nad Labem.

Od 30. dubna ČD posílily v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR provoz na vnitrostátních linkách R17 Praha – České Budějovice / České Velenice a R20 Praha – Děčín. Ve spolupráci se Železniční společností Slovensko pak posílily provoz i na lince Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín [Púchov]. Znovu vyjel i jeden pár vlaků Ostravan Praha – Čadca – Žilina. Na začátku května vyrazil noční spoj Metropol mezi Břeclaví, Bratislavou a Budapeští. Od 7. května 2021 ČD posílily spojení na páteřní trase mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí, Ostravou a Bohumínem.

Jaké dálkové spoje obnoví ČD v červnu

Další pokračování postupného obnovování provozu České dráhy naplánovaly na červen. Na jeho začátku posílí dopravu mezi Prahou a Ostravskem další vlak IC a jeden pár spojů zajistí místo klasické soupravy jednotka pendolino. Celkově tak pojede v tomto úseku dvanáct párů přímých vlaků.

Do běžného provozu se vrátí část mezistátní dopravy. Dva páry vlaků EC Metropolitan, které dosud jezdí ve zkrácené trase Praha-Štúrovo, znovu pojedou až do Budapešti. Posílí také doprava mezi Prahou a Varšavou, kde pojede znovu každý den jeden pár expresů Silesia. Od začátku června začnou jezdit i lůžkového vozy mezi Prahou a Curychem.

Od poloviny dubna jezdí plný počet spojů na linkách Ex5 Praha-Drážďany-Berlín, na mnichovské lince mezi Prahou a Plzní a Ex1 Praha/Ostrava – Žilina/Banská Bystrica. Na Slovensko je možné opět cestovat také spoji z Prahy do Košic a Humenného, ve kterých bude řazen i přímý lůžkový vůz Praha – Varšava.

Co chystají ČD u regionálních spojů

Od poloviny června se budou na koleje vracet spoje na lince Ex7 Praha-České Budějovice/Český Krumlov. Omezení skončí u linek R23 Kolín-Ústí nad Labem a R12 Brno-Šumperk. Jinak provoz části vnitrostátních linek zatím zůstává až do odvolání omezen. V regionální dopravě byl v průběhu dubna prozatím obnoven plný provoz pouze v Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina.

„Pokud se v souvislosti s vývojem epidemie změní poptávka ze strany cestujících, jsou ČD připravené na tuto situaci reagovat a rozsah dálkové dopravy v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR upravit,“ uvedly ČD, které loni skončily své hospodaření ve ztrátě 4,1 miliardy korun [loni kvůli covidu-19 klesl počet cestujících ČD o třetinu na cca 118 milionů osob].

České dráhy v sobotu 17. dubna 2021 zahájily sezónu rekreačních vlaků v Praze a Středočeském kraji. Cestující se můžou svézt vlaky Cyklohráček, Cyklo Brdy, Český ráj a dalšími sezónními spoji. I nadále však platí omezení u některých večerních vlaků kolem Prahy a Liberce.

Za zpoždění či zrušení vlaků ČD může často vyšší moc

ČD přitom dále žádají cestující, aby dodržovali ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. To platí zejména pro povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Od letošního 1. 3. jsou ve všech prostředcích veřejné dopravy v ČR povinné respirátory FFP2, případně ochranné pomůcky s obdobnými vlastnostmi. Na druhé straně praxe přináší při zrušení zejména vnitrostátních spojů situace, kdy spoje kapacitně nezvládají nápor cestujících. Což v reálu neznamená nic jiného než hromadění lidí na malém a často nevětraném prostoru.

Spoje posilují i další dopravci

S postupným zlepšováním epidemiologické situace a rozvolňováním vládních opatření od dubna postupně obnovují spoje i ostatní dopravci. RegioJet o víkendu obnovil dopravu na linkách mezi Prahou, Ostravou a Košicemi a dále Praha-Brno-Bratislava/Vídeň k takřka plnému provozu. O víkendu začal denně jezdit rovněž noční spoj z Prahy do Košic. Od příštího týdne se pak do normálu vrací i linka z Brna do Bohumína. V závěru května RegioJet i letos poprvé vyjede se svými vlaky do Chorvatska, kam už prodal přes 25 tisíc jízdenek. Od 13. června pak začnou jezdit vlaky Regiojetu do Budapešti.

V minulých týdnech výrazně posílily dopravu i Leo Express a FlixBus, například mezi Prahou a Moravou či cesty z metropole do krajských měst v Čechách. Postupně vyjíždějí také na Slovensko a do dalších okolních států.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here