Biden chce stejně jako Trump znát pravdu o původu covidu-19

277
covidu-19
Foto: Pixabay.com

Americký prezident Joe Biden chce znát původ nového koronaviru. Pokračuje tak ve šlépějích svého předchůdce Donalda Trumpa. Požádal americké zpravodajské služby, aby násobily své úsilí ve snaze objasnit počátek šíření viru SARS-CoV-2.

Zároveň uvedl, že Spojené státy budou společně s partnery z celého světa nadále tlačit na Čínu, aby zpřístupnila veškeré relevantní informace a nebránila transparentnímu vyšetřování založenému na faktech.

„Požádal jsem také zpravodajskou komunitu, aby znásobila své úsilí při shromažďování a analýze informací, které by nás mohly přiblížit definitivnímu závěru,” uvedl dnes Biden.

Reagoval tak na prohlášení amerických zpravodajských složek, které uvedly, že nevidí dostatek informací pro jakýkoli verdikt o původu koronaviru. Tento měsíc přitom dostal od tajných služeb shrnutí aktuálních poznatků. Ty mu však nestačí, proto požádal o další zprávu a to do 90 dnů.

USA přitvrzují proti Číně. Zaznívají hlasy, ať zaplatí za covid-19

Stále jde přitom o to, zda se nový koronavirus rozšířil přirozeně prostřednictvím kontaktu člověka se zvířetem, nebo šlo o únik z wu-chanské laboratoře. Jednou z variant, kterou svého času jako nejpravděpodobnější uváděl i tuzemský epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, je, že virus se do světa rozšířil prostřednictvím zvířete, které uniklo z wuchanské laboratoře.

WSJ přinesl zásadní info o možném původu covidu-19

Informace ve věci původu koronaviru tento týden senzačně rozšířil americký deník The Wall Street Journal [WSJ]. Ten v týdnu uvedl, že tři výzkumníci virologického institutu v čínském městě Wu-chan byli v listopadu 2019 v nemocniční péči. List se přitom odvolal právě na závěry amerických tajných služeb. Zároveň zdůraznil, že Čína oficiálně informovala o prvních případech nákazy až koncem prosince 2019.

„Zpráva zpravodajských služeb nabízí nové podrobnosti o počtu zasažených výzkumníků, o době onemocnění a o jejich návštěvách nemocnice. Tyto údaje dodávají na váze volání po rozsáhlejším vyšetření, zda virus způsobující covid-19 neunikl z laboratoře,“ uvedl WSJ.

Teorii, že se virus rozšířil z wuchanského virologického institutu, v minulosti razil i bývalý americký prezident Donald Trump. Ten loni dokonce prohlásil, že existuje dostatek důkazů o tom, že koronavirus unikl právě odtud.

Naopak experti WHO, kteří počátkem letošního roku pátrali po původu nového koronaviru v čínském městě Wu-chan, označili za vysoce nepravděpodobné, že by virus SARS-CoV-2 unikl z čínské laboratoře. Naopak uvedli, že je virus zřejmě přírodního původu.

Donald Trump udělal, co avizoval. Pozastavil financování WHO

Avšak i samotná WHO si následně stěžovala, že Peking neposkytl jejím odborníkům přístup ke kompletním datům. Nebo do míst, odkud se virus začal šířit. Stejně tak nemohli mluvit se všemi, s nimiž mluvit chtěli.

Peking popřel informace WSJ i obivinil USA

Peking informaci WSJ popřel. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien prohlásil, že zpráva o onemocnění tří zaměstnanců wuchanského virologického institutu je nepravdivá.

„Spojené státy pokračují ve zveličování teorie o úniku viru z laboratoře,” dodal.

Zároveň odsoudil i plány Joe Bidena na nové vyšetřování původu covidu-19. Také obvinil Spojené státy z politizace celé záležitosti a ze snah svalit vinu za pandemii na Čínu. Naznačil, že virus může mít původ třeba i v americké vojenské laboratoři na základně Fort Detrick.

„Kolem Fort Detricku existuje řada pochybností – a USA mají ve světě více než 200 biologických laboratoří,” podotkl.

Čína a Írán mají jasno. Koronavirus SARS-CoV-2 šíří Amerika

Obrací snad i Joe Biden ve věci původu covidu-19

Administrativa demokrata Bidena dlouho úvahy Trumpa o úniku nákazy covidu-19 z čínské laboratoře prezentovala jako okrajový názor. Jak ale nyní uvedla agentura AP, zdá se, že nyní svůj přístup upravuje takzvaně v důsledku domácích i mezinárodních faktorů.

Agentura Reuters pak citovala mluvčí americké Národní bezpečnostní rady [NSC]. Ta uvedla, že administrativa prezidenta Joea Bidena si i nadále klade závažné otázky ohledně prvních dní pandemie covidu-19.

„A to i včetně jejího původu v Čínské lidové republice,” uvedla mluvčí, která ale zdůraznila, že americká vláda společně s WHO a dalšími členskými státy podporuje expertní zkoumání původu koronaviru. To je bez zasahování nebo politizace.

Měření sil mezi Čínou a USA nabývá stále ostřejších obrysů

Bez zasahování a politizace ale není současná kauza Donalda Trumpa. Exprezident USA aktuálně čelí žalobě za používání termínu „čínský virus“. Žalobu u newyorského federálního soudu na exprezidenta podala tento týden čínsko-americká koalice lidských práv [CACRC].

Spojení čínský virus nebo kung-flu vadí

Agentura Nová Čína informovala, že podstatou žaloby CACRC je skutečnost, že Trump o koronaviru mluvil jako o “čínském viru“, „wuchanském viru“ nebo „kung-flu [kung-chřipce]“. A tím se dotkl asijské komunity v USA.

CACRC požaduje, aby byl na znamení omluvy každému Asiatovi v USA vyplacen dolar, což v souhrnu znamená 22,9 milionu dolarů [cca 478 mil. Kč]. Peníze mají být použity na zřízení muzea věnovaného dějinám Američanů asijského původu a jejich přínosu pro USA.

Naopak Trumpův poradce Jason Miller žalobu označil za “přinejmenším zavádějící”.

„Je to pitomá a hloupá žaloba. Naprostý žert a kdybych byl právník, který ji navrhl, bál bych se, že mě za to bude čekat postih,“ uvedl.

Faktem však je, že v USA přibylo násilností proti lidem asijského původu a ochránci lidských práv to přičítají právě Trumpově rétorice. Nejhorší z útoků spáchal v březnu střelec, který v Atlantě v masážních salonech zabil osm lidí většinou asijského původu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here