Vzájemný obchod s Francií loni propadl o dvě miliardy eur

136
s_Francii
Foto: Pixabay.com

Pandemie covidu-19 loni meziročně ponížila vzájemný obchod Česka s Francií o dvě miliardy eur [cca 51 mld. Kč], když dosáhl celkové hodnoty 11,4 miliardy eur [cca 290 mld. Kč]. I tak zůstává Francie pro Českou republiku čtvrtým největším odběratelem jejího zboží a služeb a zároveň sedmým největším dodavatelem.

Francouzské firmy působící v Česku se zaměřují především na automobilový průmysl, vodohospodářství, nakládání s odpady, energetiku, finance a potravinářský průmysl. V roce 2019 dosáhly podle údajů České národní banky [ČNB] francouzské investice v Česku 10,6 miliardy eur a Francie se stala třetím největším investorem.

Francouzská ekonomika loni v důsledku koronavirové krize klesla o 8,3 procenta. Pokles byl ale nižší, než vláda zprvu čekala. V roce 2019 ekonomika naopak o 1,5 procenta vzrostla. Letos má rozpočtový deficit Francie stoupnout na rekordních 220 miliard eur [cca 5,6 bil. Kč]. Zadlužení země vůči HDP se tak blíží ke 150 procentům.

Francouz Michel Fache může být klidný, své dluhy má splacené

Jak si stojí česká obchodní výměna s Francií

Dlouhodobě převažuje český vývoz nad dovozem z Francie. Exportu dominují z více než jedné třetiny automobily a dopravní prostředky. Významnou položku tvoří stroje a zařízení [21 %] a elektrická a elektronická zařízení [13 %].

Z Francie Česko naopak dováží chemikálie, gumu a plasty. Významnou složkou jsou farmaceutické a kosmetické výrobky. Ty loni tvořily přes třetinu českého importu. Dalším významným artiklem jsou elektrická a elektronická zařízení [14,8 %].

Obchodní výměna Česka s Francií [mil. eur]
2018 2019 2020 2021 2022
Export z ČR 8 714,9 9 162,7 7 910,8 N/A N/A
Import do ČR 5 100,6 4 956,8 4 329,1 N/A N/A
Saldo s ČR -3 614,3 -4 205,9 -3 581,7 N/A N/A

[Zdroj: ČSÚ]

„Česko má velký průmyslový potenciál, díky kterému dosahuje pozitivní bilance obchodu s Francií. Ve Francii je dlouhodobě zájem především o české automobily, stroje a elektroniku. V poslední době jsme také zaznamenali jasný trend v nárůstu přímých českých investic ve Francii,“ uvedl ředitel Francouzsko-České obchodní komory [FČOK] Michal Macko.

Francouzské firmy v Česku a Daniel Křetínský ve Francii

V roce 2018 u nás působilo 471 poboček francouzských firem, které zaměstnávaly přes 67 tisíc lidí. Mezi významné hráče a také zaměstnavatele patří například firmy AXA, Bel, Danone, Pernod Ricard, Saint-Gobain, Sanofi, Schneider Electric, Société Générale, Valeo, Veolia a další firmy.

Naopak jedním z největších českých investorů ve Francii je od roku 2018 skupina EPH Daniela Křetínského. Její akvizice se zaměřují na energetiku, média a obchodní řetězce.

„Vedle největšího českého investora Daniela Křetínského jsou to také firmy ČEZ, Tescan, Linet, Sotio, Škoda Auto, Lasvit, Sipral a další,” dodává Macko.

Nejdůležitější francouzské obchodní centrum je pařížská oblast, kde se realizuje více než polovina maloobchodního obratu. Dalšími centry jsou oblasti kolem Lyonu, Toulouse, Marseille a Bordeaux. Významné jsou rovněž Lille, Štrasburk a jejich okolí. Ve Francii jsou stále početné malé a střední podniky, rozhodující je však síla hypermarketů, supermarketů a v poslední době posiluje zásilkový obchod.

Francie loni propadla o 8,3 procenta

V roce 2020 přispěla koronavirová krize k poklesu hrubého domácího produktu [HDP] Francie o 8,3 procenta, nejvyššímu od 2. světové války. A HDP Francie klesl o 0,1 procenta i v letošním prvním čtvrtletí, byť zdaleka ne o tolik, jako například německý HDP [-1,8 %].

Francie je v recesi. Statisíce se “spletli“ v odhadu HDP o 0,5 %

Protiepidemická omezení budou zřejmě svazovat francouzskou ekonomiku ještě minimálně do poloviny roku 2021. Za předpokladu, že už nenastanou další vlny epidemie, by mohlo být hospodářské oživení relativně rychlé a ekonomická aktivita by se na úroveň roku 2019 mohla vrátit koncem roku 2022.

Dodejme, že Francie si loni druhým rokem udržela postavení nejatraktivnější evropské země pro zahraniční investory a přilákala celkem 985 investičních rozhodnutí. Ve své zprávě to uvedla konzultační společnost EY.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here