„Podle mého názoru jsou finanční trhy až v příliš optimistické náladě. Názor, že všechno jde skvěle, je fajn, ale nevydrží věčně. Takže podle nás už není otázka, zda přijde korekce, ale kdy přijde korekce,“ říká v ABCD investora člen představenstva a ředitel externího prodeje Conseq Investment Management Richard Siuda.

Podle něj doteď určovaly vývoj na finančních trzích svou měnovou politikou centrální banky. A tak trhy ztratily soudnost.

Ve druhé polovině letošního roku čekáme korekci. Připravujeme se na ni už od konce loňska. To je, že jsme z neutrálních úrovní začali ve čtyřech krocích podvažovat investice do akcií,“ vysvětluje ve video debatě ABCD investora [viz výše, pozn. red.] Richard Siuda.

Stratégové radí, jak nastavit investiční portfolio právě teď

Nyní je tak Conseq na cca 50 procentech svého portfolia. Tedy má výrazně méně akcií, než by měl za „normálních okolností“.

„Výrazně podvážené máme zejména americké akcie. Totiž, jestli je teď někde nějaká bublina, tak jsou to právě americké akcie,“ dodává.

Co se týče evropských akcií, které jsou aktuálně na svých maximech, říká, že jejich vysoké ceny nejsou problém.

„Jakkoli nejsou levné, stále nejsou tak nastřelené jako americké akcie,“ upřesňuje.

Conseq dlouhodobě věří v rozvíjející se trhy

I když loni akcie rozvíjejících se trhů příliš radosti investorům neudělaly, Conseq do nich dlouhodobě investuje prostřednictvím svého fondu Conseq Invest Akcie Nové Evropy. Konkrétně pak do středoevropských akcií, které například nyní v květnu významně posílily. Strategie Consequ vychází z předpokladu, že valuace neboli ocenění těchto akcií je hluboko pod globálními průměry. A dále, že v uplynulých deseti letech středoevropské akcie za globálními akciovými indexy zásadním způsobem zaostávaly. Právě to skýtá výjimečnou příležitost pro dohánění minulé výkonnosti.

„Tipuji, že v našem regionu půjdou v dohledné době nahoru. To s ohledem na velice brzké zvýšení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky. Docela zajímavě vnímáme i ČEZ,“ tvrdí Siuda s dovětkem, že samozřejmě ve srovnání s celosvětovými investičními příležitostmi je CEE region marginální trh.

Velice pochvalně se vyjadřuje o České zbrojovce [CZG], v jejímž případě se Conseq v minulosti spolupodílel na emisi jejích dluhopisů: „Je to velice dobře fungující firma s velice dobrými výsledky. Měla by i hodně těžit ze svého sloučení s americkým Coltem.“

Česká zbrojovka dokončila akvizici Coltu za pět miliard korun

Bez zajímavosti nejsou slova o tom, jak se jeho investiční společnost snaží podporovat trh Start pražské burzy. To v tom smyslu, že se zavázala na tomto trhu investovat část svých finančních prostředků. Jakkoli dodává, že tento trh z pohledu Conseq nemá jasného vítěze.

Jak půjdou dluhopisy a inflace

Co se týče dluhopisů Conseq nyní volí strategii držet krátkodobé státní dluhopisy, rozhodně ne dluhopisy s dlouhodobou splatností, a zejména pak korporátní dluhopisy. Pustil se i do oblasti High Yield korporátních dluhopisů, například firem severských zemí.

„Je to hodně o řízení rizika, dodržování investičních limitů,“ vysvětluje Richard Siuda s tím, že pokles výnosů je spíše omezen, měly by proto jít nahoru.

Vyjadřuje se i k tématu inflace. Odmítá názor, že by měla přijít hyperinflace. Dle něj tomu prozatím nic nenasvědčuje. A také, jak říká, věří ve zdravý rozum centrálních bank. To je, že v případě rizika hyperinflace včas šlápnou na brzdu a utáhnou své měnové politiky.

„Také platí, že pokud tu budeme mít inflaci kolem čtyř procent, základní úrokové sazby musejí být úplně jinde, než jsou nyní,“ dodává.

Může eurozóna uniknout globální inflaci? Spíš ne, než ano

Na závěr přidává investorskou radu, která vychází z růstu úrokových sazeb, výnosů na dluhopisech a korekce na [amerických] akciích. Za této situace je třeba mít podle něj v záloze peníze na nákupy zlevněných akcií a dalších aktiv.

„Otázka ale samozřejmě zní, zda to tak bude,“ uzavírá se šalamounským vysvětlením, že správná strategie je taková, která se trefí do scénáře, který skutečně nastane.

Daniel Tácha

Kompletní video s tipy od vícero investičních stakeholderů na to správné investiční portfolio ABCD investora pro závěr letošního roku je zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here