Ročně se v ČR přestěhuje 250 000 lidí. Nejčastěji míří do Prahy

270
prestehuje
Ilustrace: Pixabay.com

Češi se v průměru přestěhují třikrát za život. Každoročně se přitom přestěhuje zhruba 250 tisíc lidí. Nejčastěji zamíří do Prahy nebo Plzeňského kraje. Naopak nejvíce jich opustí Moravskoslezský kraj.

Alespoň to vyplývá ze zjištění Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS], která čerpala z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ], Eurostatu a datového portálu Statista.com. Poprvé se Češi stěhují v momentě, kdy opouštějí rodiče a najdou si takzvané startovací bydlení. Podruhé, když začnou žít v páru, a potřetí, když čekají potomka. Roli v tom, že se Češi stěhují tak málo, hraje dle zástupců AČSS situace na realitním trhu i zvyky Čechů.

„V současné době bydlí ve vlastním osm z deseti Čechů. Pouze 20 procent si bydlení pronajímá. To je výrazně více, než je průměr Evropské unie. V ní je tento poměr 70 ku 30 ve prospěch vlastního bydlení,“ říká tajemník AČSS Jiří Šedivý.  

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

Dodává, že touhu vlastnit nemovitost mají Češi společnou s Rumuny. V Rumunsku vlastní svůj byt či dům 96 procent populace. Naopak nejméně majitelů nemovitostí je v Německu. Tam je tento poměr vyrovnaný. Půlka lidí bydlí ve vlastním, půlka lidí si bydlení pronajímá.

Srovnávání nesrovnatelného

Podle odborníků ale kulhá každé srovnání ve věci nájemního bydlení mezi unijními zeměmi. Je to dáno tím, že dostupnost vlastního bydlení je v Česku jedna z nejhorších v Evropské unii a roli v tom hrají i tuzemské ceny nájmů. Ty jsou srovnatelné s měsíční splátkou hypotéky u vlastní nemovitosti. Je tedy logické, že Češi raději volí vlastní bydlení, než by volili stejně drahý pronájem. Navíc za situace, kdy služby na tuzemské nájemní trhu lze stěží srovnávat se servisem, který nabízí nájemní trh například v již zmíněném Německu. Podle tajemníka AČSS přitom nic nenasvědčuje tomu, že by se na výše uvedeném mělo něco měnit.

„Vzhledem k tomu, že Česko v posledním roce zachvátila realitní horečka a Češi nakupují nemovitosti jako diví. A to i přes jejich stále rostoucí ceny, se dá očekávat, že se poměr majitelů nemovitostí oproti těm, kteří si ji pronajímají, spíše zvýší,“ myslí si.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

Otázka je, jak dlouho současný hlad po nákupu nemovitostí vydrží. Dlouhotrvající boom zájmu o nemovitosti aktuálně posilila i nejistota z budoucího ekonomického vývoje a rizika inflace. Mnoho lidí tak hledá způsob, jak by ochránili svoje úspory, a investice do nemovitostí se jim zdá jako dobré řešení. Výsledek jsou rostoucí ceny nemovitostí a stálý převis poptávky po nemovitostech nad nabídkou. Na druhé straně nyní jsme ale i svědky raketového růstu cen stavebního materiálu a prací, které mohou ceny nemovitostí vyhnat do úrovní, kdy se i tato skupina začne poohlížet po jiném způsobu ochrany úspor.

Kdo se přestěhuje do příměstské oblasti, dojíždí za prací

Ale zpátky k šetření AČSS o stěhování. To potvrdilo, že ne nadarmo jsou nejvyšší ceny nemovitostí v hlavním městě, kam se ročně přestěhuje absolutně nejvíce lidí. Potvrdilo ale i  trend, kdy si lidé pořizují domy nebo byty v okolí hlavního a dalších velkých měst. Do nich následně dojíždějí za prací.

„S tím se setkáváme stále častěji u mladší generace. Že si vzhledem k vysokým cenám často hledají bydlení mimo Prahu a za prací do hlavního města pak třeba hodinu denně dojíždějí,“ říká Jiří Šedivý.

Aktuální trend na realitním trhu je i nákup rekreačních nemovitostí. I zde sehrála velkou roli pandemie covidu-19. Ta při nemožnosti cestování ukázala zejména lidem ve městech, že několikaměsíční lockdown v městském bytě může a většinou i má velice neblahé dopady do jejich duševního zdraví. A proto ti, kteří si to mohou dovolit, hledají únik ve své rekreační nemovistosti na venkově. Což se zřetelně projevilo už i na cenách rekreačních nemovitostí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here