Na Kubě je hlad i covid. V mnoha městech propukly nepokoje

363
na_Kube
Foto: @cubafreedom1959

Tisíce Kubánců v neděli vyšly do ulic na protest proti pomalému očkování proti covidu-19, nedostatku zboží, potravin, léků a výpadkům proudu. Podle BBC jde o největší protivládní protesty na Kubě za posledních 30 let.

Demonstrace, které jsou na Kubě spíše neobvyklé, přicházejí v době, kdy se země potýká s rekordními počty nových případů nákaz koronavirem. V centru hlavního města Havany a podél silnic u pobřeží, ale i v dalších městech, se tak shromáždily tisíce lidí. A křičeli: „Pryč s diktaturou!“.

Na protesty dohlížely stovky policistů. Policie použila pepřový sprej a mlátila demonstranty obušky. Naopak někteří demonstranti převraceli policejní auta a drancovali vybrané státní obchody, v nichž se zboží prodává za kubánská pesa a americké dolary. Ceny v nich jsou však pro většinu Kubánců nedosažitelné. Podle agentury Reuters bylo několik lidí zatčeno.

Prezident Miguel Díaz-Canel, který zároveň jako generální tajemník nově vede komunistickou stranu Kuby, v televizním projevu odpovědnost za nepokoje přičetl USA. Uvedl, že mnoho demonstrantů je upřímných, ale zmanipulovali je “žoldnéři” v terénu a kampaně na sociálních sítích, za kterými stojí právě Spojené státy. Varoval přitom, že další “provokace” nebudou tolerovány. Současně vyzval Kubánce, aby se postavili “provokacím”.

Americká diplomatka pro Latinskou Ameriku Julie Chung situaci okomentovala na svém twitterovém účtu: „Stojíme si za právem kubánského lidu na pokojné shromáždění. Vyzýváme ke klidu a odsuzujeme jakékoli násilí.“

Diplomatka již dříve upozorňovala na rostoucí napětí na Kubě a protesty Kubánců označila jako oprávněné a zprvu i jako pokojné a mírumilovné.

Lidé protestují i na východě země

Protesty začaly ve městě Antonio de los Banos v provincii Artemisa, jež sousedí s Havanou. Na sociálních sítích se následně objevilo video z demonstrace, při níž stovky lidí skandovaly protivládní slogany. Mnozí požadovali, aby se zrychlilo očkování proti covidu-19 a aby skončily neustálé výpadky proudu.

„Právě jsem prošla městem, abych nakoupila potraviny. Bylo tam hodně lidí, někteří měli transparenty, protestovali,” řekla Reuters po telefonu obyvatelka Claris Ramirezová.

„Protestují proti výpadkům a proti nedostatku léků,” dodala.

Jeden z demonstrantů pak pro BBC uvedl: „Už to nemůžeme vydržet. Není jídlo, nejsou léky, není svoboda. Nenechávají nás žít. Už jsme unavení.“

Protesty se konaly také ve městech Palma Soriano a Santiago de Cuba na východě země. Tamější obyvatelstvo přitom bývá vůči vládnoucí komunistické straně benevolentnější. Videa z těchto demonstrací se také objevila na sociálních sítích a místní obyvatelé Reuters potvrdili, že k protestům došlo.

„Protestují proti krizi, proti nedostatku jídla i léků a tomu, že všechno musíte kupovat v obchodech, kde se platí zahraniční měnou. Ten seznam je dlouhý,” řekla Claudia Perezová.

Na Kubě je nejen bída, ale i covid-19

Kuba se nyní potýká s nejhorší ekonomickou krizí za 30 let, v zemi je nedostatek potravin a základního zboží. Loni kubánská státem řízená ekonomika klesla o 11 procent. Což byl její nejhorší pokles za téměř tři desetiletí. Dlouhodobě k tomu přispívá hospodářské embargo, jež USA zavedly v 60. letech minulého století ve snaze přivodit pád komunistické vlády, a nově také pandemie covidu-19, která omezila cesty turistů i do této země plně závislé na cestovním ruchu.

Aktuálně se Kuba potýká s nedostatkem vakcín proti covidu-19, přičemž v neděli oficiálně registrovala sedm tisíc nových infekcí a bezmála 50 úmrtí. Jde přitom o rekordní čísla, která rostou již několik týdnů po sobě.

Kuba očkuje vlastními vakcínami Abdala a Soberana

Na kubánské komunisty sílí tlak, aby v zemi zavedli odvážnější reformy ve prospěch tržního hospodářství. V posledních měsících Kuba přijala dvě významné reformy. Povolila ve více odvětvích malé soukromé podnikání a provedla měnovou reformu. Ta ukončila souběh dvou měn na ostrově – pesa a konvertibilního pesa.

„Kubánská vláda zatím udělala ve všech oblastech jen malé krůčky a musí prokázat větší iniciativu,” okomentoval reformy badatel John Kirk z univerzity v kanadském Dalhousie. Podle něj tamní vedení musí schválit ještě větší rozvolnění regulace v oblasti soukromého podnikání, zemědělství a zahraničních investic.

Letos v dubnu se vedení komunistické strany pro vysoký věk vzdal Raúl Castro, bratr kubánského vůdce Fidela Castra. Nahradil ho právě prezident Miguel Díaz-Canel.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here