Zdražování v průmyslu a stavebnictví pokořilo další rekord

218
v_prumyslu
Foto: Pixabay.com

Ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně stouply o 1,6 procenta. Meziročně ceny v průmyslu vzrostly o 7,8 procenta. Rostly i ceny stavebních prací. Naopak klesly ceny zemědělských výrobců. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Ceny průmyslových výrobců v červenci oproti červnu vzrostly o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu od ledna 2008. Ceny v odvětví dřeva, papíru a tisku byly vyšší o 7,8 procenta a v odvětví obecných kovů a kovodělných výrobků o 4,3 procenta.

„Ceny průmyslových výrobců v ČR v červenci oproti červnu vzrostly o 1,6 procenta, což překonalo všechny odhady. Naše i tržní očekávání činilo 0,7 procenta,“ okomentoval aktuální výsledky analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

ČSÚ potvrdil růst cen ve stavebnictví, zemědělství i průmyslu

Dodal, že přibližně za třetinou meziměsíčního zdražení stálo odvětví rafinérské, což souvisí s předchozím nárůstem ceny ropy. Za další třetinou pak opět odvětví kovodělné. To potvrzují i statistici, kteří uvedli, že v červenci rychle rostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 0,3 procenta, z toho ostatních potravinářských výrobků o 1,4 procenta. Průmyslových krmiv pak o 1,0 procenta a mléčných výrobků o 0,6 procenta.

Ceny v průmyslu v meziročním srovnání

Ceny průmyslových výrobců v červenci meziročně vzrostly o 7,8 procenta [v červnu o 6,1 procenta]. Jde o rekordní růst od listopadu 2004. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Významně vzrostly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 20,0 procenta a chemických látek a výrobků o 37,7 procenta.

Spotřebitelské ceny v červenci poskočily o procento

Ceny dřeva, papíru a tisku byly vyšší o 17,9 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 1,2 procenta, z toho rostlinných a živočišných olejů a tuků o 16,1 procenta a mléčných výrobků o 3,7 procenta. Snížily se pouze ceny dopravních prostředků o 1,1 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 2,4 procenta.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny meziproduktů o 15,5 procenta a energií o 9,1 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky

Ceny tržních služeb pro podniky letos v červenci meziměsíčně klesly o 0,8 procenta, a to v důsledku snížení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 16,0 procenta. Ceny v pozemní dopravě klesly o 0,6 procenta.

Potíže má průmyslová produkce, stavebnictví i obchodní bilance

Vzrostly ceny za poradenství v oblasti řízení o 3,3 procenta a za služby v oblasti nemovitostí o 0,6 procenta. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě, za vydavatelské služby a za finanční služby kromě pojišťovnictví a penzijního financování se shodně zvýšily o 0,5 procenta.

Meziročně byly ceny tržních služeb pro podniky vyšší o 1,0 procenta [v červnu o 0,9 %]. Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 7,7 procenta a za poradenství v oblasti řízení o 6,0 procenta. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě, za právní a účetnické služby a za vydavatelské služby byly shodně vyšší o 2,0 procenta.

Stejně jako v průmyslu rostly ceny i ve stavebnictví

V červenci však nerostly pouze ceny v průmyslu. Raketový vzestup zaznamenaly i ceny stavebních prací. Ty dle odhadů ČSÚ v červenci oproti červnu znovu poskočily o 1,0 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 2,9 procenta.

Práce je dost, ale ne lidí a materiálu, říká ředitel firmy Solodoor

Meziročně ceny stavebních prací stouply o 5,6 procenta [v červnu po zpřesnění o 4,9 %]. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 12,8 procenta [v červnu o 9,5 %].

Klesaly ceny jen v zemědělství

Naopak v červenci se snížily ceny zemědělských výrobců, a to o 1,8 procenta. Ceny brambor klesly o 28,9 %, vajec o 6,8 %, olejnin o 5,3 % a drůbeže o 2,6 %. Vzrostly ceny skotu o 1,5 procenta, obilovin o 0,6 procenta a mléka o 0,2 procenta.

„Pokles cen v zemědělství tak indikuje i pomalejší budoucí růst cen potravin,” uvedl analytik Michal Brožka.

Zároveň dodal, že v souhrnu data o vývoji cen výrobců překvapují vyšším růstem, což i v očích České národní banky [ČNB] představuje riziko přestřelení inflačního cíle.

„Na zářijovém zasedání tak lze počítat s dalším zvýšením úrokových sazeb o 25 bazických bodů, ale vážně se bude diskutovat o ještě rychlejším utahování měnové politiky,” upřesnil.

Česká národní banka zvýšila repo sazbu na 0,75 procenta

Dodejme, že ceny zemědělských výrobců byly meziročně v červenci vyšší o 5,2 procenta [v červnu o 5,8 %]. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 6,8 procenta. Vyšší byly ceny obilovin o 14,2 procenta a olejnin o 8,2 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 3,1 procenta. Vzrostly ceny mléka o 7,3 procenta, skotu o 5,1 procenta a drůbeže o 1,5 procenta.

Naopak klesly ceny vajec o 3,5 procenta a jatečných prasat o 6,6 procenta. Zlevnily i ceny zeleniny o 7,1 procenta, brambor o 10,2 procenta a ovoce o 19,5 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here