Potíže má průmyslová produkce, stavebnictví i obchodní bilance

200
produkce
Foto: Pixabay.com

Hodnota nových zakázek v průmyslu se v červnu meziročně zvýšila o 22,8 %. Firmy ale narážejí na potíže se zásobováním a nedostatek lidí. Průmyslová produkce tak meziměsíčně stoupla o 1 %. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Průmyslová produkce vzrostla v červnu meziročně o 11,4 procenta. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 27,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 20,5 procenta. Produkce českého průmyslu v prvním pololetí roku 2021 byla o 15 procent vyšší než před rokem a dosáhla tak předcovidové úrovně.

„Dvouciferný meziroční nárůst byl ještě ovlivněn nízkou srovnávací základnou v loňském roce,“ upozorňuje ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Meziroční růst průmyslové produkce v červnu ovlivnila odvětví:
  • Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků: +21,0 %
  • Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů: +7 %
  • Výroba pryžových a plastových výrobků: +17,8 %
  • Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla, klimatiz. vzduchu: -5,1 %
  • Výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků: -8,2 %
  • Výroba oděvů: -1,9 %

Meziměsíčně česká průmyslová produkce mírně vzrostla, v automobilovém průmyslu však již druhý měsíc v řadě klesá. A nejen v automotive, ale i v dalších odvětvích se projevil nedostatek zdrojů a růst cen. Více informací zde.

Podle analytika Komerční banky [KB] Michala Brožky aktuální výsledky průmyslu kompenzují květnový pokles o 3,6 procenta jen částečně. I takový výsledek je ale v kontextu zpožděných dodávek komponent do výroby podle něj dobrá zpráva.

„Potěšující je to i s ohledem na červnový pokles průmyslové výroby v Německu,“ uvedl.

Stavební produkce meziročně dále rostla

Stavební produkce vzrostla v červnu meziročně o 7,9 procenta. Meziměsíčně zůstala na stejné úrovni. Stavební úřady vydaly meziročně o 4,9 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 50,3 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 54,7 procenta bytů více, dokončeno bylo o 8,5 procenta bytů méně.

„Stavební produkce v červnu navázala na dobrý květnový výsledek. Lépe si opět vedlo pozemní stavitelství, které se na rozdíl od inženýrských staveb porovnávalo s nižší srovnávací základnou,“ vysvětluje Matějka.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 8,3 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,9 procenta. V bytových domech rostl počet zahájených bytů téměř čtyřnásobně, když bylo zahájeno větší množství projektů napříč republikou, zejména v Praze, Libereckém a Jihomoravském kraji. Více zde.

Dovoz rostl rychleji než vývoz

Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila v červnu schodkem 6,9 miliardy korun. Což byl meziročně o 40,9 miliardy korun horší výsledek.

„Zahraniční obchod se zbožím za měsíc červen skončil v červených číslech. Zápornou měsíční obchodní bilanci tak registrujeme vůbec poprvé v tomto roce, čímž byla přerušena i rekordní posloupnost dvanácti po sobě jdoucích přebytkových bilancí. Za propadem stojí pokulhávající vývoz, který rostl výrazně pomaleji nežli dovoz,“ vysvětluje vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku obchodu s motorovými vozidly o 10,1 mld. korun. Dále se prohloubil deficit bilance s ropou a zemním plynem o 8,1 mld. korun, základními kovy o 6,9 mld. korun. A také chemickými látkami a přípravky v součtu o 3,6 mld. korun. Více zde.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here