Práce je dost, ale ne lidí a materiálu, říká ředitel firmy Solodoor

535
Solodoor
Foto: Solodoor

Sušický výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor má rekordní objednávky. Kvůli výrobní kapacitě je však nedokáže uspokojovat tak, jak by si představoval. Problém je materiál, byrokracie a nedostatek domácích i zahraničních dělníků.

Podle generálního ředitele podniku Martina Dozrála nestojí za dubnovým meziročním poklesem stavební výroby [-3,9 %] nedostatek zakázek, ale problémy na trhu práce, pomalá legislativa, velká byrokracie a nedostatek pracovníků.

„Administrativní zátěž a lhůty řízení ve stavebnictví jsou stále enormní, chybějí zaměstnanci i materiál, a proto se doba výroby prodlužuje,“ říká.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Podle něj objem zakázek neodpovídá aktuálním klesajícím statistikám ve stavebnictví. Potíž je dle jeho názoru hlavně v pomalém procesu stavební výroby. Odmítá názor, že lidé jsou spíše opatrní ve spotřebě a budou šetřit.

„Teď zjišťujeme, že poptávka je enormní a potýkáme se s problémy, jak ji naplnit. Chybějí jak zaměstnanci, tak materiál,” upřesnil s tím, že například poptávka po bytech je rekordní.

Jaké problémy řeší [nejen] Solodoor

Solodoor s více než čtyřsetmilionovými tržbami aktuálně řeší hned několik zásadních problémů. Je to nedostupnost materiálů, limity pro nové objednávky a nespolehlivost v dodávkách, tedy zpoždění na straně dodavatelů.

„Jako výrobci jsme pod ohromným tlakem, snažíme se situaci přizpůsobit, měníme náš plánovací software pro řízení výroby, ale už jsme se nevyhnuli ani výpadkům, čímž dochází k prodlužování dodacích termínů,” tvrdí Dozrál.

Nejen automobilky, ale i výrobci kol řeší nedostatek dílů

Dodavatelé už nemohou podle něj ani střednědobě garantovat ceny, a navíc musí firma počítat se zdražováním vstupů i několikrát do roka. Některé vstupní materiály zdražily, například lepidlo o 40 procent.

„Jiné suroviny jsou zcela nedostatkové, velké výpadky jsme zaznamenali u desek pro výrobu dveří a dřevotřísky. Výrobci nemají jinou možnost než promítnout toto zdražení do finálních cen,” říká.

Situace ve stavebnictví

Některé stavební firmy pracovaly podle Dozrála během pandemie v omezeném režimu. Jejich zaměstnanci čerpali nemocenskou, ošetřovné nebo neplacené volno, a tím nastal další posun dokončení některých staveb. Počet zaměstnanců ve stavebnictví se letos v dubnu snížil o 1,4 procenta proti stejnému měsíci před rokem, kdy celá ekonomika čelila prvnímu lockdownu. Loni v březnu totiž většina zahraničních agenturních zaměstnanců odcestovala domů.

„Nynější pokles vypovídá o zoufalém nedostatku pracovních sil ve stavebnictví, ale i ve výrobě s ním související,” krčí rameny Dozrál.

Společnost Solodoor byla založena v roce 1997 jako nástupnická organizace divize Dřevařské výroby Solo Sušice. Díky své letité působnosti je nyní firma jednou z největších českých firem zabývající se výrobou interiérových dveří a obložkových zárubní.

Co se teď v Česku hlavně staví

Dodejme, že v Česku se aktuálně kromě dopravních staveb, nejvíce staví nebytové budovy. Jako jsou průmyslové výrobní haly a sklady. Loni se meziročně dokončilo o 4,2 % více nových nebytových budov než v roce předchozím. Nejvíce budov se finalizovalo v Jihomoravském kraji, největší budovy se stavěly v Praze.

Stavební firmy loni utržily 536 mld. Kč. Za byty 110 mld. Kč

To potvrzuje i Český statistický úřad. Podle něj se loni nejvíce proinvestovalo právě v kategorii budov pro průmysl a skladování. Ty měly také celkově největší podlahovou plochu i obestavěný prostor. Naopak nejméně se dokončilo administrativních budov a bytů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here