ČSÚ potvrdil růst cen ve stavebnictví, zemědělství i průmyslu

162
rust_cen
Foto: Pixabay.com

Ceny průmyslových výrobců v červnu meziročně vzrostly o 6,1 %. Významně meziročně vyskočily i ceny zemědělců [+5,8 %]. Růst cen hlásí i stavebnictví. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,8 procenta a pokračují tak v tomto trendu již sedmý měsíc v řadě. Meziroční růst zrychlil na 6,1 % a je tak nejvyšší od května 2011,“ říká vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Vývoj byl podle něj ovlivněn především cenami v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků a v navazujícím odvětví chemických látek a výrobků. Tam ceny v červnu meziročně vzrostly o 39,6 procenta.

Inflace v červnu mírně zpomalila na 2,8 %. Klesly ceny potravin

Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 14,1 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku o 8,9 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 0,7 procenta. Z toho rostlinných a živočišných olejů a tuků o 16,7 procenta a mléčných výrobků o 3,9 procenta.

Naopak ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa klesly o 5,0 procenta. Snížily se ceny dopravních prostředků o 2,6 procenta. Z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 3,8 procenta. Při hodnocení dle hlavních průmyslových skupin vzrostly hlavně ceny meziproduktů o 12,0 procent a energií o 8,9 procent.

Ceny v průmyslu v meziměsíčním srovnání

Jak již bylo řečeno, ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 0,8 procenta. Významně rostly ceny v odvětví obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,8 procenta. V odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů a v odvětví dřeva, papíru a tisku o 4,0 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 0,7 procenta. Z toho zpracovaného masa a výrobků z masa o 1,1 procenta a rostlinných a živočišných olejů a tuků o 5,4 procenta. Ceny chemických látek a výrobků se snížily o 3,7 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,4 procenta. Snížily se i ceny za služby v oblasti zaměstnání o 3,4 procenta. Klesla cena za reklamní služby a průzkum trhu o 2,5 procenta. Snížily se i v oblasti poradenství a v oblasti řízení [-1,2 %] a za služby v oblasti programování [-1,0 %]. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby klesly o 0,3 procenta. Naopak vzrostly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 0,5 procenta. Dále stouply ceny za služby v oblasti pozemní dopravy [+0,4 %].

Růst cen zaznamenali i zemědělští výrobci

Meziročně v červnu stouply také ceny zemědělských výrobců [+5,8 %]. V rostlinné výrobě vzrostly o 9,0 procenta. Vyšší byly ceny obilovin o 10,7 procenta a olejnin o 15,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 2,0 procenta [poprvé po třinácti měsících, pozn. red.]. Vzrostly ceny mléka o 6,3 procenta, skotu o 5,3 procenta a vajec o 5,2 procenta. Naopak klesly ceny jatečných prasat, a to o 9,7 procenta.

Ceny zeleniny šly dolů o 14,8 procenta, brambor o 4,4 procenta a ovoce o 3,7 procenta.

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců stouply o 2,0 procenta. Vzrostly ceny ovoce o 9,7 procenta, olejnin o 4,5 procenta. Dále stouply ceny jatečných prasat [+3,9 %] a mléka [+0,3 %]. Klesly ceny drůbeže o 1,2 procenta, vajec o 3,5 procenta a čerstvé zeleniny o 12,1 procenta.

Ceny stavebních prací i materiálu rychle zdražují

Rychlý růst cen zaznamenaly v červnu i ceny stavebních prací. Ty meziročně zdražily o 4,1 procenta. V květnu to bylo o 2,7 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 9,5 procenta, v květnu o 7,8 procenta. Meziměsíčně stouply ceny stavebních prací o 1,4 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 1,5 procenta.

„Zvýšené ceny výrobců se v čase budou z části přelévat do spotřebitelských cen a jsou proto argumentem pro další utahování měnové politiky. S dalším zvýšením úrokových sazeb ČNB počítáme již na zasedání na počátku srpna,“ okomentoval aktuální výsledky analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here