Hasiči získají ze státního rozpočtu 2022 víc, než bylo v plánu

834
hasici
Foto: HZS ČR

Hasiči dostanou v příštím roce ze státního rozpočtu cca 14 miliard Kč. To je o 1,5 miliardy více, než se původně plánovalo. Důvod navýšení jsou investice do nové techniky a nábor nových hasičů.

Na podobě rozpočtu pro hasiče se dnes 23.8. dohodla ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR Vladimírem Vlčkem.

Podle něj hasiči využijí zhruba jednu miliardu na investice, konkrétně na pořízení nové techniky. Další peníze budou hasiči potřebovat na personální posílení. Hasičský sbor by měl v příštím roce do služby přijmout dalších 300 osob. Obdobné personální navyšování se podle ministryně Schillerové plánuje i v dalších letech. Podle Vlčka u profesionálních sborů nyní chybí na 1 500 hasičů.

Jednání o rozpočtu 2022 běží i tento týden

Alena Schillerová v tomto týdnu pokračuje v jednáních s jednotlivými ministry o návrhu státního rozpočtu na příští rok. V úterý 24. srpna se setká s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO].

Následovat bude čtvrteční schůzka s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou [ČSSD] a předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovou. V pátek má schůzku s ministrem obrany Lubomírem Metnarem a ministrem školství Robertem Plagou [oba za ANO].

Na sobotu 28. srpna je v plánu jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok s prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzku do Lán mají dorazit zástupci vlády a členové prezidentova expertního týmu. Zasedání se zúčastní i premiér Andrej Babiš [ANO].

Přidáno dostalo už kultura a zemědělství

Minulý týden se Schillerová ve věci státního rozpočtu setkala s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem [oba ČSSD].

Jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok začala

Ministerstvo kultury by v příštím roce mělo hospodařit s rozpočtem ve výši 15,9 miliardy korun. V původním návrhu rozpočtu na rok 2022, který vláda schválila v červnu, mělo MK slíbeno 14,3 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství by mělo na příští rok dostat částku 58,5 miliardy korun. To je o 3,1 miliardy korun více oproti rozpočtu schválenému na letošní rok a odpovídá to červnovému návrhu ministerstva financí.

Státní rozpočet 2022 zatím ve schodku 390 mld. korun

Základní parametry rozpočtu vláda schválila již počátkem června. A to se schodkem ve výši 390 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu by příští rok podle návrhu Ministerstva financí ČR [MF ČR] měly činit včetně peněz z EU 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun. V návrhu MF ČR snížilo ve srovnání s letošním schváleným rozpočtem, který počítá se schodkem 500 miliard korun, výdaje více než polovině kapitol.

Ministr Hamáček sklízí posměch za svůj tweet o elektromobilitě

Ministryně financí minulý týden upozornila, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách proto bude muset návrh dle jejího názoru vláda opět schválit a poté předložit poslancům.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here