Ministři financí EU schválili český Národní plán obnovy

439
planu_obnovy
Logo: Národní plán obnovy

Ministři financí zemí Evropské unie dnes schválili český Národní plán obnovy. Česká republika by mohla získat první peníze z celkových 180 miliard korun přímých dotací již nyní v září.

Zástupci unijních vlád dnes [6.9.] projednali český Národní plán obnovy, na jehož základě může ČR získat až 180 miliard korun přímých dotací. Schválené plány má nyní 16 zemí. Deset z nich dokonce již dostalo první peníze v rámci předfinancování. To jim umožňuje okamžitě čerpat 13 % své alokace. Český plán komise ale odsouhlasila až v červenci.

Národní plán obnovy má platnost pouze do roku 2023. To je velice krátká doba, a my ho nemáme ještě ani schválen. To si možná ani vláda neuvědomuje, jak moc je tato podpora nastavena nekompromisně. Tady nebude žádné N+2, N+3 jako tomu je u evropských operačních programů,“ uvedl nedávno v této souvislosti prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Moody’s: Evropský Fond obnovy zrychlí růst v regionu CEE

Země EU si letos mezi sebe začaly rozdělovat první peníze z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur [cca 19 bil. Kč]. Většinu tohoto balíku, na který si Evropská komise půjčila přes emise evropských dluhopisů na finančních trzích, rozděluje unijní exekutiva na základě investičních plánů, které musejí splňovat více než desítku kritérií.

Jaká jsou kritéria čerpání Národní plánu obnovy

K zásadním požadavkům patří, aby státy minimálně 37 procent peněz nasměrovaly do ekologicky šetrných projektů a pětinu pak do digitalizace. Praha podle Bruselu vyhověla všem kritériím, aby získala zálohy na projekty.

EK bude kontrolovat čerpání dotací z NPO v ČR více než jinde

Pokud však chce inkasovat celý svůj podíl na fondu, musí Česko podle činitelů komise vyřešit problém se střetem zájmů vrcholných politiků. Ten se podle letos zveřejněných závěrů auditu komise týká premiéra Andreje Babiše, který to však odmítá.

Evropská komise zdržuje schválení unijních dotací Maďarsku

Ministři dosud žádný z plánů odsouhlasených komisí nezpochybnili. S výjimkou plánu Maďarska. V případě Česka se očekávalo, že jeho plán, který ministři projednávali spolu s irským dokumentem, potvrdí. Komise pak jen s českými úřady podepíše smlouvu o investicích a přibližně do dvou týdnů by mohlo Česko obdržet první peníze.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here