Nezaměstnanost v srpnu klesla na 3,6 %. Přibylo i učitelů na ZŠ

252
nezamestnanost_v_srpnu
Ilustrace: Pixabay.com

Úřad práce ČR [ÚP ČR] evidoval v srpnu celkem 267 889 uchazečů o zaměstnání. To je o 4 289 méně než v předchozím měsíci a o 11 189 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob klesl o 0,1procentního budu a činil 3,6 %.

Česká republika si tak nadále drží jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Trh práce podle ÚP ČR ovlivňuje především poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Zůstává velký zájem o sezónní pracovníky v oborech, jako jsou zemědělství, lesnictví, zahradnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod.

„Očekávaný nárůst počtu nezaměstnaných se po uvolnění ekonomiky nekonal. Naopak zaměstnavatelé začali nabírat nové zaměstnance,“ komentuje aktuální stav na trhu práce generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Odkazuje na podpůrné programy Covid, jenž zaměstnavatelům pomohly překonat kritická období lockdownů. Co se týče dalšího vývoje, říká: „V následujících měsících může nezaměstnanost stagnovat nebo mírně vzrůst. Což odpovídá klasické vývojové křivce.”

Nezaměstnanost podle krajů a okresů

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v srpnu v Moravskoslezském [5,4 %], Ústeckém [5,3 %] a Karlovarském kraji [4,7 %]. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji [2,3 %].

Nezaměstnanost v červenci zůstala na červnových 3,7 procenta

Vůbec nejnižší nezaměstnanost vykázaly v předchozím měsíci okresy Pelhřimov, Praha-východ, Jindřichův Hradec a Rychnov nad Kněžnou [všechny 1,7 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí tradičně okresy Karviná [9 %], Most [6,9 %] a Ostrava-město [6,6 %].

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání

V srpnu se na ÚP ČR nově zaevidovalo 29 851 lidí. To je meziměsíčně méně o 1 620 osob a meziročně méně o 4 815 uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 042] a Středočeský kraj [3 634]. Naopak nejméně pak Karlovarský kraj [817].

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti maloobchodu a velkoobchodu, vzdělávání, výroby kovových konstrukcí, zdravotní péče, výroby potravinových výrobků, motorových vozidel, strojů a zařízení či těžby dřeva.

Z evidence odešlo celkem 34 140 uchazečů. To je o 1 545 osob více než v předchozím měsíci a o 1 121 osob méně než v srpnu 2020. Novou práci si našlo 21 249 lidí. Nejčastěji jako pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci, kuchaři, provozovatelé prodejen, uklízeči, administrativní pracovníci, učitelé na 1. stupni základních škol a učitelé v oblasti předškolní výchovy.

Volná pracovní místa v srpnu

Ke konci předchozího měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 363 114 volných pracovních míst. To je o 4 962 více než v červenci a o 22 291 míst více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo u nás připadá v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání. Z toho nejvíce v okresech Karviná [10,2], Most [4,7], Ústí nad Labem [4,4] a Sokolov [4,2].

MPSV chce, aby firmy opět povinně hlásily volná pracovní místa

U přibližně 74 procent volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním a nižším vzděláním. Zhruba 73 procent pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze [97 288 míst] a ve Středočeském kraji [65 810 míst]. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, montážní dělníky a obsluhu vysokozdvižných vozíků. Dále o pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here